VIRAL

Οδηγός Tesla γλιτώνει παρά τρίχα από σύγκρουση με τρένο

odigos-tesla-glitonei-para-tricha-apo-sygkrousi-me-treno-714782

Από βέβαιο θάνατο σώθηκε ένας οδηγός Tesla παίρνοντας τον έλεγχο του αυτοκινήτου του την τελευταία στιγμή πριν αυτό συγκρουστεί με τρένο.

Τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης των σημερινών αυτοκινήτων βρίσκονται συνήθως στο μάτι του κυκλώνα, με τις απόψεις να διίστανται σχετικά με το εάν είναι ακόμα σε θέση να θεωρούνται ασφαλή. Ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα είναι το FSD (Full Self-Driving) της Tesla, το οποίο δύσκολα θα ξαναεμπιστευτεί ο συγκεκριμένος οδηγός αφού είδε κυριολεκτικά τη ζωή του να περνά μπροστά από τα μάτια του με φόντο ένα… τρένο.

Ο ιδιοκτήτης του Tesla Model 3 οδηγούσε (η μάλλον παρακολουθούσε το αυτοκίνητό του να οδηγείται) αμέριμνος, κατευθυνόμενος προς τις γραμμές του τρένου. Στο βίντεο από κάμερα πορείας που δημοσίευσε μπορούμε να δούμε πως στην περιοχή υπήρχε πολύ πυκνή ομίχλη, κάτι που πιθανότατα είχε ως αποτέλεσμα το σύστημα αυτόνομης οδήγησης του Model 3 να συνεχίσει κανονικά την πορεία του σαν ο δρόμος μπροστά να ήταν ανοιχτός. Ωστόσο, μέσα από την ομίχλη γρήγορα ξεπροβάλει ένα… κινούμενο τρένο, κάτι που κανείς δεν θα ήθελε να δει ξαφνικά μπροστά του.

Για καλή του τύχη, ο οδηγός του Tesla δεν κοιμόταν, όπως άλλοι, και πρόλαβε τελευταία στιγμή να στρίψει δεξιά και να αποφύγει τα χειρότερα. Μπορεί τελικά να προσέκρουσε σε μια κολώνα και να μην γλίτωσε τις ζημιές στο Model 3 του, ωστόσο, η κατάληξη θα μπορούσε να είναι τραγική, τόσο για το αυτοκίνητο, όσο και για τον ίδιο.

Post by @vantazach
View on Threads

Όπως ήταν ανανεωνόμενο, το σοκαριστικό βίντεο έγινε viral, με πολλούς να σπεύδουν να κατηγορήσουν το σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Tesla, ενώ άλλοι το υπερασπίστηκαν. Σε σχόλια που βρίσκουμε σε Twitter και Reddit, πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν τον ίδιο τον οδηγό για έλλειψη προσοχής, αλλά και για το ότι βασίστηκε στο εν λόγω σύστημα ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν ακατάλληλες.

Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης του Tesla λέει πως έχει το Model 3 εδώ και περίπου 1 χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου το σύστημα FSD έχει αποτύχει να ανιχνεύσει τρένα κι αυτό έχει συμβεί 2 φορές μέσα στους τελευταίους 6 μήνες, σε διαφορετικές διαβάσεις. Ο ιδιοκτήτης τώρα ψάχνει κι άλλους ιδιοκτήτες Tesla με παρόμοιες εμπειρίες για να διασταυρώσει τα στοιχεία του, ενώ επεσήμανε πως οι δικηγόροι αρνούνται να αναλάβουν την υπόθεσή του «λόγω απουσίας σοβαρών τραυματισμών».

«Όταν έχεις χρησιμοποιήσει το σύστημα FSD για λίγο καιρό, τείνεις να εμπιστεύεσαι πως λειτουργεί σωστά, όπως θα έκανες και με το adaptive cruise control. Περιμένεις πως το όχημα θα φρενάρει όταν πλησιάσεις ένα αυτοκίνητο που κινείται μπροστά σου με μικρότερη ταχύτητα, μέχρι που δεν το κάνει και ξαφνικά καλείσαι να πάρεις τον έλεγχο στο χέρια σου. Αυτός ο εφησυχασμός γίνεται όλο και μεγαλύτερος όσο περνάει ο χρόνος όσο το σύστημα δουλεύει σωστά κι αυτό μπορεί να κάνει περιστατικά σαν αυτό ιδιαίτερα ανησυχητικά», λέει ο οδηγός του Tesla.

Αναφερόμενος στην ταχύτητα με την οποία κινείτο πριν το ατύχημα, ο ιδιοκτήτης του Tesla Model 3 είπε πως το αυτοκίνητο είχε κάνει όλες τις ενημερώσεις και η ταχύτητά του ήταν 61-63 μίλια την ώρα (περίπου 100 χλμ./ώρα) πριν το ατύχημα, κάτι που σημαίνει πως βρισκόταν εντός ανώτατου ορίου ταχύτητας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες της Tesla, ο οδηγός θα πρέπει να να «προσέχει τον δρόμο ανά πάσα στιγμή και να είναι πάντοτε έτοιμος να πάρει τον έλεγχο».

Tesla

Το πρόβλημα είναι πως πολλοί ιδιοκτήτες Tesla πιστεύουν λανθασμένα πως το αυτοκίνητό τους διαθέτει υψηλότερου επιπέδου σύστημα αυτόνομης οδήγησης και όχι Επιπέδου 2 – κάτι που απαιτεί τη διαρκή επίβλεψη του οδηγού – οδηγώντας σε πολλά ατυχήματα μέσα στα τελευταία χρόνια. Η Tesla έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών στις ΗΠΑ, με την εταιρεία του Έλον Μασκ να κατηγορείται για την παραπλανητική χρήση του όρου «Πλήρως αυτόνομη οδήγηση», περιγράφοντας στην πραγματικότητα ένα πακέτο ADAS το οποίο απαιτεί τη συνεχή ανθρώπινη επίβλεψη.

Πηγή: Carscoops

Όλες οι ειδήσεις

Ανακοινώθηκαν οι τιμές των νέων Smart #1 και #3 στην Ελλάδα

Το Nissan Juke επιστρέφει ανανεωμένο και ακόμα πιο δυναμικό

Κινητήρας: Ποια είναι τα πιθανά αίτια υπερθέρμανσης του

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο