TOP NEWS

10 τρόποι να εξοικονομήσετε καύσιμα

10-tropoi-na-exoikonomisete-kafsima-634555

Με τις τιμές των καυσίμων να εκτοξεύονται σε όλο τον κόσμο, η αποδοτική οδήγηση είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ, το κλειδί για την εξοικονόμηση καυσίμου. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), μερικές έξυπνες συμβουλές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου μεταξύ 6% και 12%.

Οδηγήστε ομαλά. Οι ξαφνικές αλλαγές ταχύτητας, όπως η γρήγορη επιτάχυνση ή το δυνατό φρενάρισμα, αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να οδηγείτε ομαλά και να κάνετε απαλές μεταβάσεις. Μείνετε σε χαμηλές ταχύτητες μόνο για τα πρώτα δευτερόλεπτα οδήγησης και όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε υψηλές ταχύτητες στο κιβώτιο. Είναι καλύτερο να ακολουθείτε τις οδηγίες του δείκτη αλλαγής ταχυτήτων (GSI) του οχήματός σας ή προσπαθήστε να αλλάξετε σχέσεις πριν από τις 2.500 σ.α.λ.. Oι υψηλότερες στροφές σημαίνουν μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου.

Συντηρείτε το αυτοκίνητό σας. Ένα βρώμικο φίλτρο αέρα μπορεί να κάνει τον κινητήρα να «ζορίζεται» πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται, αυξάνοντας έτσι την κατανάλωση. Ιδανικά, ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με τις αλλαγές του φίλτρου της εισαγωγής αέρα.

Σβήνετε τον κινητήρα όταν σταματάτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εάν διατηρείτε τον κινητήρα σε λειτουργία όταν το αυτοκίνητό σας δεν κινείται, ο κινητήρας θερμαίνεται και η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται. Έτσι, όταν πρόκειται για μικρές στάσεις στα φανάρια, για παράδειγμα, ο κινητήρας στο ρελαντί καταναλώνει περίπου 1 λίτρο την ώρα.

Αφαιρέστε την μπαγκαζιέρα ή την βάση για τα ποδήλατα. Ο πρόσθετος εξοπλισμός επάνω στο αμάξωμα του αυτοκινήτου επηρεάζει σημαντικά την αεροδυναμική του και ως αποτέλεσμα, αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου. Ο αριθμός των οδηγών που πραγματοποιούν τις καθημερινές τους μετακινήσεις με την μπαγκαζιέρα από επάνω τους είναι μεγάλος, καθώς οι περισσότεροι …βαριούνται να την διαδικασία της τοποθέτησης/αφαίρεσης.

Διατηρήστε σταθερή ταχύτητα. Οι αλλαγές στην ταχύτητα επηρεάζουν την κατανάλωση καυσίμου, επομένως είναι προτιμότερο να διατηρείτε την ίδια ταχύτητα όσο το επιτρέπει η ροή της κυκλοφορίας και ο δρόμος. Από αυτή την άποψη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA ) συνιστά να οδηγείτε 10 km/h πιο αργά ως μέτρο εξοικονόμησης κόστους. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι η επιβράδυνση στα 110 km/h στον αυτοκινητόδρομο βοηθά στην εξοικονόμηση 11% της κατανάλωσης καυσίμου.

Χρησιμοποιήστε το φρενάρισμα του κινητήρα. Όποτε είναι δυνατόν, προσπαθήστε να σταματήσετε ομαλά τραβώντας το πόδι σας από το γκάζι, για να εκμεταλλευτείτε την αντίθετη πίεση που ασκεί το κιβώτιο ταχυτήτων στον κινητήρα, πριν πατήσετε το πεντάλ του φρένου. Έτσι το αυτοκίνητο φρενάρει προοδευτικά χωρίς να εξαρτάται από το καύσιμο και η κατανάλωση μειώνεται. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητη η πρόβλεψη και η τήρηση της απόστασης ασφαλείας. Συχνά συναντάμε ανθρώπους που οδηγούν με νεκρή ταχύτητα όταν βρίσκονται σε κατηφόρα. Αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη που ισχύει μόνον για αυτοκίνητα πολύ παλαιάς τεχνολογίας, αφού εκείνη τη στιγμή ο κινητήρας αποσυνδέεται από το κιβώτιο ταχυτήτων και έχουμε κατανάλωση. Η σωστή διαδικασία είναι να χρησιμοποιήσουμε το φρενάρισμα του κινητήρα, δηλαδή, με ενεργοποιημένη την ταχύτητα, σηκώνουμε το πόδι μας από το γκάζι και με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχει κατανάλωση καυσίμου.

Κλιματισμός ή ανοιχτά παράθυρα; Ο κλιματισμός είναι ένας από τους μη οδηγικούς παράγοντες που καταναλώνει το περισσότερο καύσιμο, μεταξύ 4% και 10% σύμφωνα με τον IEA, ενώ το κατέβασμα των παραθύρων σε μεσαίες και υψηλές ταχύτητες δημιουργεί ένα φαινόμενο αυξημένης οπισθέλκουσας: ο αέρας εισέρχεται στο αυτοκίνητο και δημιουργεί αεροδυναμική αντίσταση το επιβραδύνει και κάνει τον κινητήρα να δουλεύει πιο σκληρά. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε πάντα τη λειτουργία AUTO του συστήματος AC, έτσι ώστε ο συμπιεστής να λειτουργεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία χωρίς να επιβαρύνει την κατανάλωση. Από τα 80 km/h, όταν η αεροδυναμική παίζει σημαντικό ρόλο, κρατήστε τα παράθυρα πάντα κλειστά..

Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας. Αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας ασφάλειας, αλλά επηρεάζει επίσης την αποτελεσματική οδήγηση. Σύμφωνα με τον IEA, οι τακτικοί έλεγχοι πίεσης των ελαστικών μπορούν να εξοικονομήσουν τουλάχιστον 1,5% καυσίμου.

Σχεδιάστε τη διαδρομή σας. Μία προγραμματισμένη διαδρομή είναι ζωτικής σημασίας για την εξοικονόμηση χρημάτων. Τα απρόβλεπτα γεγονότα, όπως το να χρειαστεί να σταματήσετε σε κάποιο μποτιλιάρισμα ή να χαθείτε σε άγνωστους δρόμους μπορεί να κάνουν το ταξίδι σας άσκοπα μεγάλο και, κατά συνέπεια, να αυξήσουν την κατανάλωση καυσίμου. Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερα να σχεδιάζετε τη διαδρομή σας και να επιλέγετε ώρες της ημέρας που υπάρχει η λιγότερη κίνηση.

Διώξτε το περιττό βάρος. Σίγουρα, η ομπρέλα και το καρεκλάκι στο πορτ-μπαγκάζ θα σας φανούν χρήσιμα όταν έρθει η ώρα να πάτε στην παραλία, αλλά όσο τα έχετε μαζί μας, αυξάνουν ελαφρώς την κατανάλωση του καυσίμου. Είναι σημαντικό να κατανείμουμε σωστά το φορτίο στο πορτμπαγκάζ για να μειώσουμε το βάρος του οχήματος, το οποίο επηρεάζει επίσης την απόδοση και, σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφέρουμε κιβώτιο αποσκευών, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι και αυτό θα επιβαρύνει την κατανάλωσή μας.

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο