EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πινακίδα STOP: Γιατί είναι οκτάγωνη;

pinakida-stop-giati-einai-oktagoni-685329

Μία από τις πιο σημαντικές πινακίδες για τους οδηγούς, το Stop εκτός από την «εντολή» για το σταμάτημα του αυτοκινήτου σημαίνει ταυτόχρονα ότι πρέπει να δοθεί και μεγάλη προσοχή.

Για τον ΚΟΚ, η παραβίαση του STOP δεν θεωρείται απλά μια παράβαση, αλλά μια επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά που επισύρει μάλιστα και πολύ μεγάλο πρόστιμο στους παραβάτες.

Έχετε αναρωτηθεί όμως γιατί το σχήμα της είναι οκτάγωνο; Τι σημαίνουν οι τόσες πολλές πλευρές και για ποιο λόγο δεν είναι τετράγωνο;

Στις αρχές του 20ου αιώνα, λοιπόν, οι αμερικάνικοι δρόμοι ήταν ένα χάος. Οι οδηγοί δεν χρειάζονταν άδεια οδήγησης, δεν υπήρχαν γραμμές που να διαχώριζαν τους δρόμους και τις πλευρές του και φυσικά δεν είχαν ακόμη επινοηθεί οι πινακίδες στάσης.

Ϡޫ鯲 �楩 𩭡꟤᠓TOP 󥠤񼬯 �𼫧򠴹�񩪜빭.
(EUROKINISSI/ȁ́ӇӠʁˋɁсө

Το πρώτο επίσημο σήμα Stop εμφανίστηκε στο Ντιτρόιτ, το 1915, και ήταν ένα μικρό, λευκό και τετράγωνο σχήμα με μαύρα γράμματα, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει το σημερινό κατακόκκινο και σε οκτάγωνο σχήμα Stop που όλοι ξέρουμε. Το 1923, ωστόσο, ένα παράρτημα του τμήματος αυτοκινητόδρομων του Μισισιπή πρότεινε μια αλλαγή, κατά την οποία το ίδιο το σχήμα της πινακίδας θα μπορούσε να υποδηλώσει το είδος του κινδύνου μπροστά. Η λογική ήταν πολύ απλή μάλιστα, καθώς όσο περισσότερες πλευρές έχει μία πινακίδα, τόσο πιο επικίνδυνη είναι η επικείμενη διαδρομή.

Μέχρι το 1935 είχαν χρησιμοποιηθεί διάφορα χρώματα για τις συγκεκριμένες ταμπέλες, μέχρι που υιοθετήθηκε η πρόταση των συγκοινωνιολόγων που εξέδωσαν ένα 116σελιδο έγγραφο με τίτλο «Εγχειρίδιο για την ενοποίηση των συσκευών οδικής κυκλοφορίας» το οποίο πρότεινε η πινακίδα του Stop να είναι κίτρινη με μαύρα γράμματα. Η σημερινή της μορφή, ωστόσο, με το κόκκινο φόντο και τα λευκά γράμματα υιοθετήθηκε το 1954 με την επανέκδοση του εγχειριδίου.

Οι κύκλοι, λοιπόν, που θεωρούνταν ότι έχουν άπειρες πλευρές, χαρακτηρίζουν τους πιο σημαντικούς κινδύνους, όπως οι σιδηροδρομικές διασταυρώσεις. Τα οκτάγωνα υποδηλώνουν τους δεύτερους πιο επικίνδυνους κινδύνους, όπως οι διασταυρώσεις και οι ρομβοειδείς πινακίδες τα λιγότερα δύσκολα περάσματα, ενώ τα ορθογώνια ήταν αυστηρά ενημερωτικά. Μια φιλοσοφία που εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα.

Τι ρόλο παίζουν τα αγγλικά

Τα γράμματα στην πινακίδα αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες και στα κεφαλαία, σχεδόν σε όλες τις χώρες – εξαιρούνται Τουρκία και κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Οφείλεται στο γεγονός ότι η αγγλική γλώσσα είναι η πιο σημαντική σε ολόκληρο τον πλανήτη και η πλειοψηφία των οδηγών και των χρηστών του οδικού δικτύου, μπορούν να καταλάβουν με μια ματιά τη σημασία του STOP.

Είτε λοιπόν κάποιος τουρίστας έρθει στη χώρα μας, είτε ένας Έλληνας επισκεφθεί την Ιταλία, τον Καναδά ή τη Δανία, με το που δει το STOP γνωρίζει ακριβώς τι υποδεικνύει.

 

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο