ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πώς ακριβώς δουλεύει το ESP και γιατί μπορεί να σε σώσει;

pos-akrivos-doulevei-to-esp-kai-giati-borei-na-se-sosei-699813

Το ηλεκτρονικό πρόγραμμα ευστάθειας -ή αλλιώς ESP- ευθύνεται για την επαναφορά του οχήματος μας στη σωστή πορεία όταν αυτό χάνει πρόσφυση.

Πώς ακριβώς επεμβαίνει το ESP για να διορθώσει τις υποστροφικές τάσεις (την απώλεια πρόσφυσης δηλαδή στον μπροστινό άξονα – βλέπε κίτρινη λωρίδα στο παρακάτω σχέδιο) και πώς τις υπερστροφικές (την τάση δηλαδή του πίσω άξονα να ανοίξει την τροχιά του στο σχήμα δεξιά);

ESP

Στην πρώτη περίπτωση, τα ηλεκτρονικά συστήματα αντιδρούν φρενάροντας τον πίσω εσωτερικό τροχό. Στη δεύτερη, αντίθετα, επεμβαίνουν στον μπροστινό εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία ροπή στον κατακόρυφο άξονα περιστροφής, η οποία επαναφέρει το αυτοκίνητο στην ιδανική τροχιά – μέσα σε κάποια όρια πάντα (βλέπε κόκκινη πορεία στα δύο σχέδια). Για να επέμβει με τρόπο στοχευμένο και αποτελεσματικό, το σύστημα χρειάζεται να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τι κάνει το αυτοκίνητο και πώς αντιδρά ο οδηγός. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη σε μία σειρά από αισθητήρες, οι οποίοι παρακολουθούν την κατάσταση του αυτοκινήτου (επιταχύνσεις και περιστροφές στους τρεις άξονες, ταχύτητα κάθε τροχού κ.τ.λ.), καθώς και τις εντολές του οδηγού στο τιμόνι, στο γκάζι και το φρένο.

Το σύστημα κάνει χρήση των αισθητήρων ταχύτητας τροχού για τον εντοπισμό σπιναρίσματος ή ολίσθησης. Για την επαναφορά της πρόσφυσης του οχήματος στον δρόμο, ελαττώνει την ταχύτητα περιστροφής του τροχού που ολισθαίνει.

Η λειτουργία του TCS

Εκτός βέβαια από το ESP, υπάρχει και ένα ακόμη σύστημα που βοηθάει στην διατήρηση της πορείας του αυτοκινήτου. Το Traction Control System, ή αλλιώς Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης, που περιλαμβάνεται συνήθως εντός του ESP, αναλαμβάνει να επιβραδύνει, φρενάροντας, τον τροχό που σπινάρει και να αποκτήσει ξανά τη σωστή πρόσφυση στο οδόστρωμα.

Όλες οι ειδήσεις

WRC: Δείτε εντυπωσιακά πλάνα από τις νυχτερινές διαδρομές στο Μόντε Κάρλο

Οι νέες ειδικές εκδόσεις Toyota GR Yaris έρχονται με «αέρα» WRC

Καιρός: Παντουρκικός χιονιάς και «φωτοβολίδα ψύχους» φέρνουν χιόνια μέχρι και στην Αττική – Πότε και πως θα χτυπήσει η κακοκαιρία

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο