ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Σήμα που μοιάζει με… αποτσίγαρο – τι σημαίνει;

sima-pou-moiazei-me-apotsigaro-ti-simainei-653226

Τι σημαίνει άραγε το – για πολλούς – άγνωστο σήμα που θυμίζει αποτσίγαρο και για τι κινδύνους ακριβώς μας προειδοποιεί;

Πολλοί είναι εκείνοι που δίνουν σημασία στην οδική σήμανση μέχρι να παραλάβουν το δίπλωμα οδήγησής τους, ξεχνώντας τη σημασία των διαφορετικών σημάτων σχεδόν όσο γρήγορα όσο τα έμαθαν. Ωστόσο, η οδική σήμανση αποτελεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο ασφάλειας για όσους κινούνται καθημερινά στους δρόμους. Το να είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με όλες τις διαφορετικές σημάνσεις μπορεί να σώσει ζωές.

Το εν λόγω σήμα μπορεί να μας θυμίζει αποτσίγαρο, ωστόσο, δεν έχει την παραμικρή σχέση με το κάπνισμα. Στην πραγματικότητα, σκοπός του σήματος είναι να ενημερώσει τον οδηγό πως ο ασφαλτόδρομος στον οποίο κινείται, σύντομα θα γίνει χωματόδρομος. Αυτή η πληροφορία κάθε άλλο παρά ανούσια είναι, δείχνοντας γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη σημασία του κάθε σήματος.

Σίγουρα οι ταχύτητες με τις οποίες μπορούμε να κινηθούμε σε χωματόδρομο είναι πολύ χαμηλότερες, κάτι που σημαίνει πως ο οδηγός θα πρέπει να ελαττώσει ταχύτητα πριν την αλλαγή του τερέν. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος, αλλά και πρόκλησης ζημιών στο όχημα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η συγκεκριμένη σήμανση τοποθετείται εντός ενός προειδοποιητικού τριγώνου, επιτρέποντας ακόμα και σε οδηγούς που δεν γνωρίζουν ακριβώς τι σημαίνει να αντιληφθούν πως θα πρέπει να προσέχουν και να κόψουν ταχύτητα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, η συγκεκριμένη σήμανση δεν χρησιμοποιείται. Ωστόσο, στην θέση τις βρίσκουμε μια άλλη σήμανση, η οποία μας προειδοποιεί για την ολισθηρότητα του οδοστρώματος ή για την εκτίναξη χαλικιών.
car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο