Δες γιατί το γράσο είναι απαραίτητο, ποιος τύπος είναι κατάλληλος για ηλεκτρικές επαφές και πότε χρειάζεται η εφαρμογή του
Αν αντιμετωπίζετε συχνά προβλήματα με την εκκίνηση του αυτοκινήτου, περίεργα σφάλματα από την ECU (εγκέφαλος) ή φώτα που τρεμοπαίζουν, ίσως η λύση να μην είναι ούτε η μπαταρία ούτε κάποιος αισθητήρας και επαφή αλλά ένα απλό σωληνάριο με διηλεκτρικό γράσο! Τί είναι όμως αυτό, τι ακριβώς αποτρέπει και γιατί είναι απαραίτητο σε ορισμένους τύπους μπαταριών;
Αυτές οι λευκές ή πράσινες σε απόχρωση επικαθήσεις που συχνά βλέπουμε γύρω από τους ακροδέκτες της μπαταρίας είναι ένδειξη οξείδωσης ή/και θειϊκής διάβρωσης. Αυτό οφείλεται σε εξάτμιση / διαρροή ηλεκτρολύτη, ειδικά σε συμβατικές μπαταρίες και αποτελεί μια φυσική αντίδραση που προκαλείται από τον συνδυασμό μετάλλου, οξέος και υγρασίας, έχοντας σαν παράγωγο θειικά άλατα ή οξείδια χαλκού/μόλυβδο.
Πότε μπορεί να συναντήσουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο;
Το φαινόμενο παρατηρείται σε περιπτώσεις όπου η μόνωση των ακροδεκτών (των πόλων) της μπαταρίας είναι φτωχή ή ελλιπής και εντείνεται σε περιβάλλοντα με συχνές εναλλαγές της θερμοκρασίας και αυξημένα ποσοστά υγρασίας. Αυτές οι εναποθέσεις δρουν σαν μονωτικό, περιορίζουν την αγωγιμότητα και προκαλούν προβλήματα στην εκκίνηση ή ακόμη και βραχυκύκλωμα.
Ποια είναι η λύση;
Η λύση για όλα αυτά, είναι η εφαρμογή γράσου στους πόλους της μπαταρίας και στα καλώδια που συνδέονται σε αυτούς, ωστόσο χρειάζεται προσοχή στο τι υλικό θα χρησιμοποιηθεί και πως θα γίνει η εφαρμογή του. Για αρχή, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί «συμβατικό» γράσο λίπανσης, το οποίο είναι αγώγιμο και μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτό που επιδίωκε κανείς να λύσει.
Το διηλεκτρικό γράσο είναι η απάντηση στο πρόβλημα μας και κατάλληλο για αυτή τη χρήση: πρόκειται για μια ειδική λιπαντική πάστα σιλικόνης, σχεδιασμένη να προστατεύει τις ηλεκτρικές επαφές από την υγρασία, το νερό, τα άλατα και την οξείδωση, χωρίς να αποτελεί αγωγό τ0υ ηλεκτρικό ρεύματος.
Με ένα λεπτό στρώμα διηλεκτρικού γράσου, εξασφαλίζεται η «σφράγιση» των συνδέσεων στους πόλους της μπαταρίας από τους παράγοντες που προκαλούν οξείδωση και επικαθήσεις, με αποτέλεσμα καλύτερη αγωγιμότητα, λιγότερη απώλεια τάσης και μακροζωία στα εξαρτήματα.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η εφαρμογή του γράσου πρέπει να γίνεται με προσοχή, χωρίς τη χρήση μεγάλης ποσότητας και μόνο στην περίπτωση που κάποιος είναι εξοικειωμένος με διαδικασίες σαν και αυτή. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο προσωπικό.
Τι να προσέξετε:
-Μην το μπερδεύετε με αγώγιμο γράσο (όπως το γράσο γραφίτη)
-Αποφύγετε την εφαρμογή υπερβολικής ποσότητας
-Διαλέξτε ένα προϊόν με αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες και χημικά, ειδικό για οχήματα
Επισημαίνεται επίσης, ότι οι σύγχρονες μπαταρίες, ειδικά οι κλειστού τύπου είναι γενικά καλύτερα προστατευμένες από διαρροές και εξάτμιση ηλεκτρολύτη σε σύγκριση με τις παλιές συμβατικές μπαταρίες. Δεν είναι απαραίτητη πάντα η εφαρμογή διηλεκτρικού γράσου:
Πότε προτείνεται η χρήση:
- Σε παλαιότερα οχήματα ή με εμφανή σημάδια οξείδωσης
- Σε περιοχές με υψηλή υγρασία ή κοντά στη θάλασσα
- Όταν γίνεται αντικατάσταση ή καθαρισμός ακροδεκτών
- Όταν παρατηρούνται πτώσεις τάσης ή αργές εκκινήσεις
- Σε επαγγελματικά οχήματα που δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες (π.χ. φορτηγά, μηχανήματα έργων)
Πότε δεν είναι απαραίτητο:
- Σε καινούργια οχήματα, με εργοστασιακές μονώσεις και πλήρως καθαρές επαφές
- Αν η μπαταρία και οι ακροδέκτες ελέγχονται συχνά και παραμένουν καθαροί
- Σε περιοχές με ξηρό και ήπιο κλίμα
Όλες οι ειδήσεις
Πως ένα μπουκάλι νερού μπορεί να ξεκινήσει φωτιά σε αυτοκίνητο (video)
Η επόμενη Porsche Cayenne θα διαφέρει πολύ – Θα είναι μόνο ηλεκτρική;
Το Toyota που ήρθε πρώτο στις πωλήσεις παγκοσμίως – Δεν είναι μικρό SUV