Q-ELECTRIC

Peugeot 9X8 Hybrid Hypercar: Εντυπωσιακό από κάθε γωνία

peugeot-9x8-hybrid-hypercar-entyposiako-apo-kathe-gonia-630545

Όντας κάτι πολύ περισσότερο από ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, το PEUGEOT 9×8 είναι ήδη ένα εμβληματικό αντικείμενο, μια αισθητική και τεχνική επανάσταση, μια απόλυτη σχεδιαστική περιπέτεια.

Ο Matthias Hossann, Διευθυντής Σχεδίασης της PEUGEOT, το τοποθέτησε σε ένα «σκληρό» αρχιτεκτονικό περιβάλλον, πριν το 9Χ8 αντιμετωπίσει τις πίστες αγώνων Endurance (αντοχής) το 2022. Αυτή ήταν μια ευκαιρία για τη φωτογράφο μόδας και supercars Agnieszka Doroszewicz, να παίξει με το φως και τις αντιθέσεις του σε ένα βιομηχανικό σκηνικό. Οι φωτογραφίες της είναι μια μεταφορά για το 24 Hours of Le Mans, έναν μυθικό αγώνα στον οποίο το φως αλλάζει όσο περνούν οι ώρες.

Για να δημιουργήσει το νέο 9×8 Hybrid Hypercar, η ομάδα Σχεδίασης της PEUGEOT έκανε μεγάλη προσπάθεια. Το εμπλούτισε με όλους τους σύγχρονους αισθητικούς κώδικες που συνδέονται με τη μάρκα: στάση αιλουροειδούς, ρευστές γραμμές που ενισχύονται από στοιχεία σπορ χαρακτήρα, κομψές και δομημένες πλευρές και, φυσικά, τη χαρακτηριστική φωτεινή υπογραφή του λιονταριού με τις τρεις νυχιές. Λεπτό και κομψό, το PEUGEOT 9×8 προκαλεί συναισθήματα.

Ο σχεδιασμός ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου είναι το απόλυτο όνειρο κάθε σχεδιαστή αυτοκινήτων. Η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρο ήταν μέχρι τώρα κοντά στο μηδέν: αντί το πιο σημαντικό στοιχείο να είναι το στυλ και η ταυτότητα της μάρκας, ουσιαστικά ήταν η απόδοση, σε τέτοιο βαθμό που τα αγωνιστικά αυτοκίνητα είχαν γίνει μορφολογικά σχεδόν ίδια το ένα με το άλλο. Η δουλειά των σχεδιαστών περιοριζόταν στις μικρές λεπτομέρειες και τη ζωηράδα της εικόνας.

Για το PEUGEOT 9×8 Hybrid Hypercar, μηχανικοί και σχεδιαστές συνεργάστηκαν πολύ στενά για να επιτύχουν μια σύγκλιση μεταξύ στυλ και τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού οχήματος. «Το επίπεδο της συζήτησης ήταν απολύτως άνευ προηγουμένου», λέει ο Matthias Hossann, Διευθυντής Σχεδίασης της PEUGEOT. «Ήμασταν σε επαφή με την ομάδα της PEUGEOT Sport και πραγματικά δουλέψαμε χέρι-χέρι μαζί τους.»

Η εμπλοκή της PEUGEOT στον μηχανοκίνητο αθλητισμό οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι οι αγώνες είναι ένα εργαστήριο ιδεών και ένας φανταστικός επιταχυντής καινοτομίας.

Ο απόλυτος πρεσβευτής της PEUGEOT Design και μια έμπνευση για μελλοντικές εξελίξεις, το Hybrid Hypercar 9X8 ανήκει στην τάση που έχει οριστεί για τα αυτοκίνητα της γκάμας, συμπεριλαμβανομένου του ολοκαίνουργιου PEUGEOT 308. Ήταν το PEUGEOT 9×8 που έφερε για πρώτη φορά το νέο σήμα Lion head, το οποίο παρουσιάστηκε στις αρχές του 2021 πριν επίσης εμφανιστεί στο PEUGEOT 308.

«Η τεχνολογία του PEUGEOT 9×8 είναι εξ ολοκλήρου μια δημιουργία της PEUGEOT Sport και αυτό έπρεπε να το δείξουμε στη σχεδίασή μας. Χωρίς κανένα συμβιβασμό στις επιδόσεις, θέλαμε να του δώσουμε μια μοναδική συμπεριφορά, αλλά και να διατηρήσουμε την ιδέα ενός βελτιωμένου αμαξώματος, που έρχεται σε αντίθεση με τα πολύ γεωμετρικά αυτοκίνητα αντοχής της προηγούμενης γενιάς», εξηγεί ο Matthias Hossann.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της τεχνογνωσίας και του στυλ της PEUGEOT είναι εμφανές στην καμπίνα του 9×8, η οποία βασίζεται στο χαρακτηριστικό i-Cockpit της μάρκας. Ακριβώς όπως για ένα πρότζεκτ σειράς μοντέλων παραγωγής, η φροντίδα που δόθηκε στην εσωτερική σχεδίαση συνδυάστηκε με το απαιτητικό επίπεδο προϋποθέσεων για το εξωτερικό: ο οδηγός και οι θεατές μπροστά από τις οθόνες τους πρέπει να αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε ένα PEUGEOT χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία. Επιπλέον, ολόκληρο το cockpit του PEUGEOT 9×8 σχεδιάστηκε για να παρέχει τον υψηλότερο βαθμό εργονομίας και διαισθητικότητας για τους οδηγούς.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτού του αγωνιστικού και αυτό που για πολλούς το συνοψίζει, είναι η απουσία πίσω φτερού, που του προσδίδει τη μοναδική του μορφολογία.

Το πίσω φτερό εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αγώνες αντοχής στο Le Mans το 1967 και έκτοτε έγινε το διαρκές πρότυπο. Από το 1971, λίγο παραπάνω από 50 χρόνια πριν, κανένα αυτοκίνητο δεν έχει κερδίσει χωρίς πίσω φτερό. Αυτό δείχνει το θράσος και την εφευρετικότητα των σχεδιαστών και μηχανικών της PEUGEOT.

Όταν δημιουργήθηκε το PEUGEOT 9X8, καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια στο πίσω μέρος του οχήματος. Ακολουθώντας το αρχικό σκίτσο ενός κάπως ‘ρευστού’ αυτοκινήτου, εμφανίστηκε μια ελαφρώς μυτερή καμπίνα, μαζί με το πολύ ιδιαίτερο κάλυμμα που βλέπουμε σήμερα πάνω από τον πίσω τροχό.

car-prices
google-news
Tags
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο