ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Hyundai-Boston Dynamics: Τρέλα με τα ρομπότ

hyundai-boston-dynamics-trela-me-ta-robot-630581

Η Hyundai απέκτησε τον έλεγχο των ανδροειδών της Boston Dynamics, ενώ η BMW επικεντρώνεται στον αυτοματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στο YouTube, το βίντεο προκάλεσε πάταγο. Oι προβολές του έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των 35 εκατομμυρίων. Τι δείχνει αυτό το βίντεο; Το ζεύγος των ρομπότ Atlas να επιδεικνύουν την ευκινησία τους, χορεύοντας στους ρυθμούς του γνωστού τραγουδιού «Do you love me?», παρέα με τους φίλους τους Spot και Handle. Το ζεύγος Atlas είναι ανδροειδή ρομπότ, ο Spot ρομποτικός σκύλος και ο Handle ένας δίποδος (δίχως μπράτσα) ακούραστος αποθηκάριος. Και τα τέσσερα αυτά ρομπότ είναι δημιουργίες της Boston Dynamics, μιας εταιρείας μοναδικής στο είδος της, επειδή είναι σε θέση να δημιουργεί ρομπότ με αξεπέραστες δυναμικές ικανότητες. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1992 και η σημερινή αξία της εκτιμάται στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Hyundai Motor Group απέκτησε τον έλεγχό της καταβάλλοντας «μόλις» 917 εκατομμύρια δολάρια. Ο κορεάτικος όμιλος, οι δραστηριότητες του οποίου κυμαίνονται από τις κατασκευές και τη χρηματοδότηση έως τις εξορύξεις και τη ρομποτική, θεωρεί τη ρομποτική στρατηγικής σημασίας στην παροχή λύσεων έξυπνης κινητικότητας. Μόνο που εδώ δεν αναφερόμαστε σε σκούτερ που χωράνε στη βαλίτσα ή στη διαχείριση εταιρικών στόλων, αλλά στη δημιουργία ρομπότ με υψηλές δεξιότητες, αυτόνομων, που θα χρησιμοποιηθούν στους κλάδους της παραγωγής, της εφοδιαστικής, στις κατασκευές και στον αυτοματισμό των βιομηχανιών γενικότερα, όχι μόνο των αυτοκινητοβιομηχανιών. Με σαφή πρόθεση να συμβάλλουν στην ευημερία της ανθρωπότητας.

ΓΙΑ ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΠΕΛΑΤΩΝ

Παραδοσιακά πιο συντηρητικοί οι Γερμανοί, οι πρωτοβουλίες της BMW αποσκοπούν αποκλειστικά στην επέκταση του πεδίου δράσης της εταιρείας στη ρομποτοποιημένη εφοδιαστική. Για το σκοπό αυτό ιδρύθηκε η θυγατρική εταιρεία Idealworks, με έδρα στο Μόναχο και καμιά τριανταριά υπαλλήλους διαφόρων εθνικοτήτων και ειδικοτήτων. Το πρώτο συνθετικό του ονόματος της νέας εταιρείας δεν προέρχεται από τη λέξη «ιδανικό». Πρόκειται για το ακρωνύμιο των λέξεων «Industry Driven Engineering for Autonomous Logistics”. Σε ελεύθερη απόδοση θα το λέγαμε “Εφαρμοσμένες Λύσεις Αυτόνομης Εφοδιαστικής”. Ή, με άλλα λόγια, υψηλού επιπέδου εφοδιαστική αυτοματοποίηση για τη βιομηχανία, απευθυνόμενη σε ένα ευρύτερο φάσμα πελατών, σαφώς και πέραν των ορίων του Ομίλου της BMW. Το κορυφαίο προϊόν της Idealworks είναι το Smart Transport Robot (STR – Έξυπνο Ρομπότ Μεταφοράς).

Ένα ρομπότ άκρως αποτελεσματικό για να φέρει εις πέρας τις εργασίες που του έχουν ανατεθεί, δίχως όμως τις εντυπωιακές χορευτικές κινήσεις του Atlas. Εξελίχθηκε ενδοεταιρικά, αρχής γενομένης από το 2015, με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Fraunhofer, ενός γερμανικού οργανισμού που συγκεντρώνει 60 ερευνητικά κέντρα εφαρμοσμένων επιστημών. Πλέον, το STR βρίσκεται στην τρίτη γενιά του. Είναι ένα χαμηλού ύψους επίπεδο ρομπότ (σαν πλατφόρμα με ρόδες), ειλικρινά άσχημο στην όψη, αλλά ικανό να μεταφέρει αντικείμενα που ζυγίζουν έως έναν τόνο. Μέχρι στιγμής, τίποτα το ιδιαίτερο ή επαναστατικό. Μόνο που είναι σε θέση να υπολογίσει από μόνο του ποια είναι η ιδανική διαδρομή για να μετακινηθεί από το σημείο Α στο σημείο Β, κινούμενο μεταξύ των διαφορετικών γραμμών συναρμολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται η τοποθέτηση μόνιμων πομπών, άρα οδηγεί σε εξοικονόμηση δαπανηρών δομικών προσαρμογών. Μέχρι στιγμής, 130 STR «εργάζονται» στο παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής της BMW. Κι είμαστε ακόμα στην αρχή.

M. P.

Το ανδροειδές ρομπότ Atlas λικνίζεται στους ρυθμούς του τραγουδιού «Do you love me?» με ευελιξία επαγγελματία χορευτή και προκαλεί υστερία στο YouTube

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο