TOP NEWS

Legend Car – Alfa Romeo Alfasud: Χρυσό Ιωβηλαίο 

legend-car-alfa-romeo-alfasud-chryso-iovilaio-630519

Η Alfa Romeo γιορτάζει τα 50 χρόνια από την παρουσίαση του μοντέλου Alfasud που κυκλοφόρησε για περίπου 18 χρόνια στην αγορά και όρισε την είσοδο της εταιρείας στα μοντέλα με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς.

Η σειρά Alfasud παρουσιάστηκε το 1971 και κυκλοφόρησε στις αγορές μέχρι το 1989. Ήταν ένα μικρό αυτοκίνητο – το πρώτο στη γκάμα Alfa Romeo – με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς που παρήχθη σε διάφορες εκδόσεις αμαξωμάτων και με κινητήρες βενζίνης Boxer από 1,2 έως 1,5 λίτρα. Το σχέδιο προήλθε από την εταιρεία ItalDesign και τον Giorgetto Giugiaro ενώ η παραγωγή του ξεκίνησε σε ένα νέο εργοστάσιο της Alfa Romeo, στο Pomigliano dArco στη Ν. Ιταλία.

Η πρεμιέρα του μοντέλου έγινε στην έκθεση του Τορίνο το 1971 και αμέσως κέρδισε τις εντυπώσεις των δημοσιογράφων και του κοινού. O βασικός κινητήρας 1,2 λίτρων με επίπεδο κινητήρα και εκκεντροφόρους επικεφαλής, συμπληρωνόταν με δισκόφρενα σε όλους τους τροχούς και ανάρτηση με γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός - πίσω άξονας με σύνδεσμο Watt. Το 1976 παρουσιάστηκε η σπορ έκδοση Alfasud Sprint με πιο ισχυρό κινητήρα 1,3 λίτρων 75 ίππων και με κιβώτιο 5 σχέσεων. Τεχνολογικά στοιχεία που είχαν και οι 2θυρες εκδόσεις Alfasud ti.

Στην πρώτη μεγάλη ανανέωση του 1980, η σειρά Alfasud απέκτησε πλαστικούς προφυλακτήρες, νέας σχεδίασης φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω καθώς και νέο ταμπλό. Το 1983 η σειρά Alfasud, αντικαταστάθηκε από την σειρά 33 ενώ συνεχίστηκε η παραγωγή μόνο της έκδοσης Sprint μέχρι το 1989.

Παρά την πολύ καλές κριτικές που απέσπασε η Alfasud σε ότι αφορά στις επιδόσεις και στην συμπεριφορά της υπήρξαν και μελανά σημεία στην ιστορία της, όπως η πληθώρα περιπτώσεων πρόωρης σκουριάς του αμαξώματος που έριχναν την αξία μεταπώλησης, σε ένα μοντέλο που συνάμα δεν ήταν ιδιαίτερα προσιτό στην εποχή του.

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο