EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωτιές: Αγοράζουν καμένα ΙΧ από τις πληγείσες περιοχές για να «νομιμοποιήσουν» κλεμμένα

foties-agorazoun-kamena-ich-apo-tis-pligeises-perioches-gia-na-nomimopoiisoun-klemmena-622106

«Χρυσή» ευκαιρία για τα κυκλώματα που κλέβουν αυτοκίνητα, αποτελούν τα καμένα αυτοκίνητα από τις πυρόπληκτες περιοχές, τα οποία προσπαθούν να αγοράσουν, προκειμένου στη συνέχεια να «νομιμοποιήσουν», αυτά που έχουν αρπάξει.

Το «σύστημα» είναι γνωστό στις αστυνομικές αρχές εδώ και χρόνια. Τα κυκλώματα αγοράζουν νόμιμα τρακαρισμένα ή κατεστραμμένα αυτοκίνητα και στη συνέχεια, χρησιμοποιούν τα στοιχεία και το πλαίσιο από το νόμιμο, για να τα περάσουν σε ένα κλεμμένο. Με αυτόν τον τρόπο «νομιμοποιείται» ένα κλεμμένο αυτοκίνητο με σκοπό σχεδόν πάντα να πουληθεί σε κάποιον ανυποψίαστο ενδιαφερόμενο.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, διακινήθηκαν πληροφορίες πως μέλη των παραπάνω κυκλωμάτων «οργώνουν» τις πληγείσες περιοχές, αναζητώντας αυτοκίνητα που έχουν καταστραφεί και προσφέροντας κάποια ελάχιστα χρήματα, για να τα αποκτήσουν.

Πηγή της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, μιλώντας στο GRTimes.gr, ανέφερε πως στην υπηρεσία του δεν άκουσε να έχει γίνει ακόμα καταγγελία από τις πυρόπληκτες περιοχές, επιβεβαίωσε ωστόσο ότι η τακτική με την «μεταποίηση» των κλεμμένων αυτοκινήτων ισχύει και δεν αποκλείεται να εφαρμόζεται και με τα καμένα οχήματα.

Όπως εξήγησε, τα κυκλώματα παίρνουν το πλαίσιο και τις πινακίδες από αυτό που έχει μεταβιβαστεί νόμιμα και τα βάζουν στο κλεμμένο αυτοκίνητο, προκειμένου να το πουλήσουν επίσης «νόμιμα». Με αυτόν τον τρόπο υποτίθεται έφτιαξαν το αυτοκίνητο και το πούλησαν.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως αυτοί που αγοράζουν ένα τέτοιο αυτοκίνητο «μπλέκουν», καθώς το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, έχει μετά δύο ιδιοκτήτες… Αυτόν που του το έκλεψαν και αυτόν που το αγόρασε με όλα τα χαρτιά του, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι κλεμμένο.

Εκατοντάδες κλεμμένα αυτοκίνητα σε επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής σε μια μεγάλη επιτυχία της, εξιχνίασε 232 περιπτώσεις κλεμμένων αυτοκινήτων, με τη συνολική τους αξία να ξεπερνά το ποσό των 2 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν 11 άτομα (δέκα Έλληνες και ένας αλλοδαπός), οι οποίοι προμηθεύονταν αυτοκίνητα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, τρακαρισμένα ή ακόμη και από δημοπρασίες στο εξωτερικό, ενώ στη συνέχεια έβαζαν στο στόχαστρο τους αντίστοιχα μοντέλα που τελικά έκλεβαν, ώστε να τα νομιμοποιήσουν και στη συνέχεια να πουλήσουν. Σε πολλές περιπτώσεις που για διάφορους λόγους δεν μπορούσαν να πλαστογραφήσουν τα στοιχεία, απλά έκαναν «βίδες» το κλεμμένο αυτοκίνητο για να πουλήσουν τα ανταλλακτικά.

Κατά τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος, από τα συνολικά 232 αυτοκίνητα , βρέθηκαν 18 κλεμμένα και 11 πλαστογραφημένα, 100 κινητήρες και 670 εγκέφαλοι οχημάτων, πλήθος εξαρτημάτων και ανταλλακτικών και πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας.

Δείτε το βίντεο της ΕΛ.ΑΣ από την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης:

Τον Μάιο του 2020, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μια άλλη εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά διακεκριμένες κλοπές πολυτελών οχημάτων, επίσης παραποιώντας τα στοιχεία τους και  πουλώντας ανταλλακτικά. Στη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν συλληφθεί έξι Έλληνες και δύο αλλοδαποί – με τους περισσότερους σεσημασμένους για παρόμοια αδικήματα – κατηγορούμενοι ως μέλη της σπείρας, ενώ εξιχνιάστηκαν 44 κλοπές οχημάτων και 2 κλοπές πινακίδων, με τη συνολική αξία των κλεμμένων να ξεπερνά το 1,5 εκ ευρώ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τριάντα οχτώ 38 Ι.Χ αυτοκίνητα, εκ των οποίων 23 κλεμμένα και δέκα πέντε 15 πλαστογραφημένα, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας κλεμμένων αυτοκινήτων, πλήθος εξαρτημάτων, ανταλλακτικών οχημάτων, μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών, καθώς και το χρηματικό ποσό των 18.000 ευρώ.

Τον Αύγουστο του 2019, επίσης η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, εξιχνίασε 39 περιπτώσεις κλεμμένων αυτοκινήτων, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνούσε το ποσό των 340.000 ευρώ, ενώ δικογραφία είχε σχηματιστεί σε βάρος τριών ατόμων.

Δείτε βίντεο από τη συγκεκριμένη επιχείρηση:

Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί πολλές άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο