EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα έρευνα για τους αερόσακους Takata

nea-erevna-gia-tous-aerosakous-takata-624428

Φώτης Ραΐσης

Μείζον θέμα ασφάλειας έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ σχετικά με την ελλατωματική λειτουργία αερόσακων ασφαλείας για αυτοκίνητα από την εταιρεία Takata.

Ειδικοί ερευνητές για θέματα ασφάλειας στην αυτοκίνηση των ΗΠΑ ανοίγουν και πάλι τον φάκελο της εταιρείας Takata καθώς οι αμερικάνικες αρχές θέλουν να ελέγξουν εκ νέου το ζήτημα για δυνητικά ελλατωματικούς αερόσακκους σε περίπου 30 εκατ. οχήματα. Η έρευνα της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Οδικής Ασφάλειας (NHTSA) γνωστοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή από ένα κυβερνητικό έγγραφο που είδε τη δημοσιότητα στο Reuters και επισήμως ανακοινώθηκε μια ημέρα μετά και στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η συγκεκριμένη έρευνα περιλαμβάνει οχήματα που κατασκευάστηκαν από το 2001 έως το 2019 από τις αυτοκινητοβιομηχανίες: Ford, Honda, Toyota, Subaru, General Motors, Ferrari, Jaguar, Land Rover, Tesla, Mazda, Mercedes, BMW, Chrysler και Porsche. Την τελευταία δεκαετία, περισσότεροι από 67 εκατομμύρια αερόσακοι Takata ανακλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες – και άνω των 100 εκατομμύριων διεθνώς – στη μεγαλύτερη ανάκληση που έχει λάβει χώρα στην ιστορία της αυτοκίνησης.

Από την πλευρά της, η Takata πούλησε το 2017 τα περιουσιακά της στοιχεία στην Key Safety Systems η οποία αποτελεί μέλος του κινεζικού ομίλου Joyson Safety Systems. Ήταν τότε που είχαν ήδη βγει οι πρώτες έρευνες για ελλατωματικούς αερόσακους όπου μάλιστα είχαν αναφερθεί 26 θάνατοι με οχήματα Honda, δύο σε οχήματα Ford και ένας σε μοντέλο της BMW μόνο στις ΗΠΑ, στη Μαλαισία, στη Βραζιλία και στο Μεξικό.

Τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών συνδέουν τους ελλατωματικούς αερόσακους της Takata με τις διακυμάνσεις θερμοκρασίας και την υγρασία που ενδεχομένως να επηρεάζει την λειτουργία του προωθητικού του πυροκροτητή. Ο οργανισμός NHTSA δήλωσε ότι η έρευνα θα απαιτήσει εκτεταμένες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες παραγωγής της Takata. Ωστόσο, πίσω από όλο το θέμα της αναμόχλευσης του θέματος της Takata κρύβεται ένας οικονομικός και επιχειρηματικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

 

 

car-prices
google-news
Tags

Περισσότερα Βίντεο