EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

BYD – Πετρόπουλος: Τι λέει για τον άγονο διαγωνισμό για τα ηλεκτρικά λεωφορεία

byd-petropoulos-ti-leei-gia-ton-agono-diagonismo-gia-ta-ilektrika-leoforeia-696566

Την δική της απάντηση δίνει η εταιρία Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ που είναι διανομέας της εταιρίας BYD EUROPE B.V. για την Ελλάδα όσον αφορά τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό για τα ηλεκτρικά λεωφορεία που θέλει να προμηθευτεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Η εταιρεία στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία επίδραση στις πωλήσεις της από τη σχετική απόφαση, καθώς η πώληση σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού τιμολογείται απ’ ευθείας από τον ανάδοχο.

Ειδικότερα, η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ σημειώνει ότι “είναι διανομέας της εταιρίας BYD EUROPE B.V. για την ελληνική επικράτεια.

H εταιρία BYD ELECTRIC BUS & TRUCK HUNGARY KFT που ανήκει στον ίδιο όμιλο με την BYD EUROPE B.V. ήταν η μόνη συμμετέχουσα στο Τμήμα 4 του ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την επιλογή Αναδόχου που θα αναλάβει την προμήθεια λεωφορείων και των παρελκομένων τους, με σκοπό την Ανανέωση Στόλου Αστικών Λεωφορείων για τις μείζονες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Διακήρυξη αριθμ. 6/2021 του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών), το οποίο αφορά την προμήθεια εκατό (100) απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ. και των παρελκομένων τους.

Δυνάμει της υπ’ αρ. πρωτ. 479/02.01.2024 απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, η εταιρία αυτή αποκλείστηκε από τον σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος στη συνέχεια κηρύχθηκε άγονος.

Ο όμιλος BYD μελετά τις αιτιάσεις της παραπάνω απόφασης και θα αποφασίσει σχετικά για τις περαιτέρω ενέργειές του.

Σε κάθε περίπτωση η εταιρία επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία επίδραση στις πωλήσεις της από τη σχετική απόφαση, καθώς η πώληση σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού τιμολογείται απ’ ευθείας από τον ανάδοχο”, καταλήγει η ανακοίνωση της εισηγμένης.

Η ανακοίνωση του Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Πέμπτη 4/1 το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με ανακοίνωση του αναφέρει πως: «Από τις αρχικά υποβληθείσες προσφορές για την προμήθεια 100 ηλεκτρικών λεωφορείων μήκους 12 μέτρων χαμηλότερης αυτονομίας (Τμήμα 4 Διαγωνισμού) στον Ανοιχτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό για την ανανέωση του στόλου αστικών λεωφορείων, μόνο μία παρέμεινε σε ισχύ.

Η προσφορά αυτή, μετά από εξέταση, τον περασμένο Οκτώβριο και Δεκέμβριο, από την Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, δεν πληροί τους όρους και τις τεχνικές απαιτήσεις της Διακήρυξης και, συνεπώς, απορρίφθηκε – ομόφωνα για αντικειμενικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης σχηματίσθηκε και ασκεί τα καθήκοντά της από το Μάρτιο του 2022. Η Επιτροπή απαρτίζεται από τον Πρόεδρο – Καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, δύο τακτικά μέλη από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και δύο τακτικά μέλη από σχετικές Διευθύνσεις της Ο.ΣΥ., του παρόχου αστικών οδικών συγκοινωνιών στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω διαγωνιζόμενος είχε υποβάλλει προσφορά και στο Τμήμα 5 του Διαγωνισμού για 250 ηλεκτρικά λεωφορεία. Η προσφορά εκείνη ήταν εξαιρετικά παρόμοια με αυτήν για το Τμήμα 4. Είχε, αντίστοιχα, απορριφθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης, λόγω μη συμμόρφωσης με τις πρόνοιες του Διαγωνισμού.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η προμήθεια των 100 οχημάτων που προέβλεπε το Τμήμα 4 του πρώτου διαγωνισμού θα ενταχθεί στο δεύτερο διαγωνισμό, που πλέον θα αφορά συνολικά 750 οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Αυτός έχει ήδη δρομολογηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σχεδιάζεται μεθοδικά και με πληρότητα, και εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι ήδη τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία θα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2024, ενώ σε κάθε περίπτωση υλοποιείται ο στρατηγικός σχεδιασμός για ανανέωση του στόλου με 1300 νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, μέχρι το τέλος της τετραετίας».

Όλες οι ειδήσεις

The World Offroad: Ο Άκης Τεμπερίδης στον «δρόμο του θανάτου»

Χειμερινή αποθήκευση: Κράτα τη μοτοσυκλέτα σου «φρέσκια» για την άνοιξη

Η Porsche Taycan Turbo S «διέλυσε» τον χρόνο του Tesla Model S Plaid 

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο