EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έτοιμος ο «βρυχηθμός» του Abarth 500e

etoimos-o-vrychithmos-tou-abarth-500e-664865

Μετά από 6.000+ ώρες εξέλιξης, ο «βρυχηθμός» που δημιούργησε το Stellantis Sound Design Studio για το νέο Abarth 500e είναι έτοιμος.

Η Abarth παρουσιάζει το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό, Abarth 500e, το μοναδικό αυτοκίνητο στην κατηγορία του με ένα εξελιγμένο σύστημα παραγωγής ήχου. Αυτό μιμείται με απόλυτη πιστότητα τον ήχο ενός σπορ κινητήρα βενζίνης και εξελίχθηκε σε συνεργασία με το Stellantis Sound Design Studio στις εγκαταστάσεις του τμήματος NVH (Noise, Vibration and Harshness) της Stellantis στην Ιταλία. Εκεί εξελίχθηκε και ο ήχος του συστήματος που εφοδιάζει τα Abarth της σειράς 595/695 με τον κινητήρα 1.4T-Jet.

Το πρόγραμμα εξέλιξης είχε συνολική διάρκεια περίπου 2 χρόνια, ενώ περισσότερες από 6.000 ώρες αφιερώθηκαν στην ανάλυση και δημιουργία του ιδανικού ήχου για κάθε φάση της οδήγησης. Οι ειδικοί του τμήματος NVH εστίασαν τόσο στη δημιουργική πλευρά του προγράμματος, όσο και στην τεχνολογική καινοτομία. Μέρος των δοκιμών πραγματοποιήθηκαν στον ημιανηχωικό θάλαμο με τον οποίο είναι εφοδιασμένο το τμήμα, μια ειδική εγκατάσταση με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου και απόλυτη ηχητική μόνωση. Χάρη στα χαρακτηριστικά του, ο θάλαμος αφενός μπορεί να προσομοιώσει την ακουστική ενός δρόμου και αφετέρου να ελαχιστοποιήσει τις παρεμβολές, έτσι ώστε οι ειδικοί να ρυθμίσουν με απόλυτη ακρίβεια τον ήχο που παράγει το σύστημα του αυτοκινήτου.

Για να αντιγραφεί με την μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα ο ήχος του κινητήρα T-Jet, οι μηχανικοί κατέγραψαν τον ήχο του σε διάφορες φάσεις της λειτουργίας του, όπως για παράδειγμα την επιτάχυνση και την επιβράδυνση, αλλά ακόμα και την στιγμή που ξεκινά ή παύει η λειτουργία του. Οι ηχογραφήσεις στη συνέχεια αναλύθηκαν διεξοδικά ώστε να αναγνωριστούν οι βασικές ακουστικές συχνότητες της Abarth που συνδέονται με το DNA της μάρκας. Τα αποτελέσματα δοκιμάστηκαν σε στούντιο, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον ώστε να επιτευχθεί η ιδανική μίξη. Στόχος ήταν ο ρεαλιστικός ήχος και  η ακουστική απόλαυση για τον οδηγό  και τους επιβάτες, ενώ την ίδια στιγμή υπερκαλύπτονται όλες οι προδιαγραφές που επιβάλει η νομοθεσία για τις στάθμες θορύβου.

Ένα σημείο που αξίζει ειδικής αναφοράς είναι η λεπτομέρεια στην οποία έφτασαν οι τεχνικοί, έτσι ώστε η ένταση του συστήματος να είναι ανάλογη της ταχύτητας και να υπάρχει η σχετική διαφοροποίηση μεταξύ του ήχου που ακούγεται μέσα στην καμπίνα του Abarth 500e και του ήχου που εκπέμπεται στο περιβάλλον. Ακόμα και στο ρελαντί υπάρχει ο χαρακτηριστικός θόρυβος της εξάτμισης Abarth Record Monza, ενώ ο οδηγός μπορεί ακόμα και να «μαρσάρει».

Το νέο Abarth 500e προσφέρει σύμφωνα και με την παράδοση της εταιρείας ξεχωριστό στιλ και κορυφαία οδηγική απόλαυση. Σε αυτό συμβάλει σημαντικά το σύστημα παραγωγής ήχου, με τον οδηγό να μπορεί να επιλέξει κατά βούληση πότε θα θέλει να κινείται παρέα με τον «βρυχηθμό» της Abarth και πότε με απόλυτη ησυχία που εξασφαλίζει το σύστημα ηλεκτροκίνησης.

Το νέο Abarth 500e θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο του έτους, με τις παραγγελίες να ξεκινούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Μπορείτε να απολαύσετε το βρυχηθμό του νέου αμιγώς ηλεκτρικού Abarth 500e με ένα κλικ εδώ.

 

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο