EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καύσωνας – Θερμική νησίδα: 96 βαθμούς «έπιασε» κάμερα στην Ομόνοια [βίντεο]

kafsonas-thermiki-nisida-96-vathmous-epiase-kamera-stin-omonoia-vinteo-717649

Καύσωνας: Πτήση πάνω από την Αθήνα πραγματοποίησε ένα drone που έφερε θερμική κάμερα, με τις εικόνες που κατέγραψε να εντυπωσιάζουν.

Ειδικότερα, όπως θα δείτε στο βίντεο της ΕΡΤ, τα έντονα σκούρα μωβ χρώματα δείχνουν τα σημεία όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, ενώ όσο οι αποχρώσεις γίνονται πιο ανοιχτές (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο) τόσο πιο υψηλές είναι και οι θερμοκρασίες.

Τις ώρες του καύσωνα, λοιπόν, ξεχωρίζουν έντονα οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας των περιοχών με βλάστηση και αυτών που καλύπτονται με τσιμέντο και άσφαλτο. Όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι/ες σας, οι χώροι πρασίνου είναι σημαντικά πιο δροσεροί, ενώ οι αστικές περιοχές είναι αρκετά πιο ζεστές, ενισχύοντας το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.

Χειριστής drone που ύψωσε θερμική κάμερα πάνω από την Αθήνα και μίλησε στον ΣΚΑΪ,  κατέγραψε θερμοκρασία 96,2 βαθμούς Κελσίου στην Ομόνοια.

Καύσωνας-Θερμική νησίδα: Πώς εκτοξεύεται η θερμοκρασία 

Εγκλωβισμένοι σε ένα τσιμεντένιο μικροσύμπαν, οι κάτοικοι των αστικών περιοχών θα βιώσουν έναν δεύτερο καύσωνα μέσα στον καύσωνα.

Αιτία, το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, που εγκλωβίζει τις θερμές αέριες μάζες στη διάρκεια της ημέρας και τις «επιστρέφει» τη νύχτα. Μπορεί λοιπόν οι μετρήσεις να δείχνουν μέχρι και 43άρια, όμως η ανάσα του καύσωνα θα είναι ακόμα πιο καυτή για τις μεγαλουπόλεις. Η θερμοκρασία στην άσφαλτο μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 80 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό των αυτοκινήτων αναπτύσσονται θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 50 βαθμούς ανάλογα με το χρόνο που παραμένουν σταθμευμένα στον ήλιο.

«Το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας κορυφώνεται τις νυχτερινές ώρες. Με απλά λόγια θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως εξής: το κέντρο μιας πόλης στη διάρκεια της ημέρας απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και το θερμικό φορτίο που απελευθερώνεται από τα κλιματιστικά των κτιρίων και των αυτοκινήτων. Αν υπήρχε “απρόσκοπτη” πρόσβαση προς τον ουράνιο θόλο, το θερμικό κύμα θα έβρισκε διέξοδο προς τα πάνω, όμως εξαιτίας της πυκνής δόμησης “παγιδεύεται” και επιστρέφει πίσω, δημιουργώντας ένα τοπικό φαινόμενο του θερμοκηπίου», εξήγησε παλιότερα στον «Ε.Τ.» ο συνεργάτης ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θεόδωρος Γιάνναρος, και προσθέτει πως «η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μιας αστικής και μιας περιαστικής ή υπαίθριας περιοχής με το ίδιο υψόμετρο κυμαίνεται από 4 έως 6 βαθμούς, με την κορύφωση να καταγράφεται λίγο πριν το ξημέρωμα».

Φυσικά υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις ακόμα και μεταξύ των πόλεων. «Είναι διαφορετική η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα και στις επιφάνειες των σωμάτων σε ένα δρόμο με σπίτια και δέντρα και άλλη σε ένα δρόμο μόνο με σπίτια», σημειώνει ο κ. Γιάνναρος αναφερόμενος στη θερμική ανάσχεση που μπορεί να επιτευχθεί από το συνδυασμό πρασίνου και βιοκλιματικών κτιρίων με τη χρήση σύγχρονων δομικών υλικών.

Όλες οι ειδήσεις

Ferrari: Θα παράγουμε τον V12 μέχρι να θεωρηθεί «παράνομος»

Οδηγίες για την οδήγηση σε συνθήκες καύσωνα

Καύσωνας: Ποτέ μην αφήνετε αυτά τα αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο