ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Καύσωνας: Ποτέ μην αφήνετε αυτά τα αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο

kafsonas-pote-min-afinete-afta-ta-antikeimena-mesa-sto-aftokinito-717406

Σε «κλίβανο» μετατρέπεται το εσωτερικό του αυτοκινήτου το καλοκαίρι και μπορεί να επηρεάσει με πολλούς τρόπους τα αντικείμενα εντός αυτού   

Το πρώτο κύμα υψηλών θερμοκρασιών για φέτος  κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του, με τον υδράργυρο να φτάνει ή και να ξεπερνά σε ορισμένες περιοχές, τους 40°C, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Σε ότι αφορά στην προετοιμασία του αυτοκινήτου και του κλιματιστικού, έχουμε ήδη αναφερθεί σε θέματα προηγούμενων ημερών τα οποία μπορείτε να βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους: LINK1, LINK2, LINK3

Η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου κάτω από τον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο, μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 80°C, δοκιμάζοντας την αντοχή των υλικών του. Οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει, ώστε η έκθεση σε αυτές τις συνθήκες να μην έχει καταστροφικές συνέπειες, αυτό που δεν έχουν προβλέψει ωστόσο, είναι οι δικές μας ενέργειες και συγκεκριμένα το τι αφήνουμε να «ψήνεται» μέσα σε αυτό τον τετράτροχο… φούρνο.

Θεωρούμε ότι η επισήμανση για την «δια ροπάλου» απαγόρευση παραμονής οτιδήποτε έμβιου (από φυτό μέχρι πρωτεύων θηλαστικό) σε αυτές τις συνθήκες, είναι περιττή, πάμε να δούμε λοιπόν, κάποια αντικείμενα που μπορεί να δημιουργήσουν μικρά η μεγάλα προβλήματα αν «ξεχαστούν» μέσα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, το καλοκαίρι.

Γυαλιά και γυάλινα αντικείμενα

Ανάλογα της γωνίας που πέφτουν οι ηλιακές ακτίνες, γυαλιά οράσεως και γυάλινα αντικείμενα μπορούν να συγκεντρώσουν το φως το ήλιου σε μια σημειακή δέσμη, λειτουργώντας με τρόπο ανάλογο του μεγεθυντικού φακού. Το να εκδηλωθεί φωτιά από κάτι τέτοιο είναι πολύ σπάνιο, χωρίς να αποκλείεται βέβαια, ωστόσο αποχρωματισμοί και τοπικά «καψίματα» σε ταμπλό, καθίσματα και άλλα μέρη στο εσωτερικό, είναι πολύ πιθανά. Ακόμα και ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό μπορεί να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο, όσο και αν ακούγεται περίεργο.

Σπρέι, αναπτήρες

Γενικά ότι περικλείεται σε αεροστεγή και καλά σφραγισμένη συσκευασία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών διαστέλλεται και μπορεί να διαρρήξει τα τοιχώματα που το συγκρατούν. Στην περίπτωση δε σπρέι και άλλων συσκευασιών που φέρουν υψηλής πτητικότητας και εύφλεκτο περιεχόμενο, μπορεί να προκληθεί ακόμα και έκρηξη.

Πλαστικά μπουκάλια με νερό

Πρέπει να υπάρχουν μέσα στο αυτοκίνητο για λόγους ανάγκης, ωστόσο χρειάζονται να φυλάσσονται σε σκιερό μέρος. Το κατάλληλο για τρόφιμα PET/ PVC από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι συσκευασίες των μπουκαλιών νερού και αναψυκτικών, αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι και 150 °C, ωστόσο η έκθεση του περιεχομένου σε απευθείας δυνατό ηλιακό φως ενδέχεται να αλλοιώσει την σύσταση του. Για το νερό, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, όμως το ότι περιβάλλεται από πλαστικό σε υψηλή θερμοκρασία, δεν είναι και ότι καλύτερο και το καταλαβαίνει άμεσα κανείς αυτό στην γεύση, αν δοκιμάσει να πιεί.

Φάρμακα

Οι οδηγίες σε όλους τους τύπους και τα είδη φαρμάκων, είναι σαφείς: «να φυλάσσονται σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον». Το εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι ξηρό το καλοκαίρι (όχι πάντα, όπως θα δούμε στην συνέχεια) αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δροσερό. Με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνεται η σύσταση των φαρμάκων και οι δραστικές τους ουσίες χάνουν τις ιδιότητες τους. Ουσιαστικά δηλαδή, τα φάρμακα γίνονται λιγότερο ή και καθόλου αποτελεσματικά.

Βρεγμένες πετσέτες και άλλους παράγοντες υγρασίας

Αν αφήνετε χρησιμοποιημένες πετσέτες θαλάσσης και μαγιό μέσα στο αυτοκίνητο ή κάθεστε βρεγμένοι στα καθίσματα, ακόμα και αν αυτά φέρουν κάλυμμα, δημιουργείτε ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηριών. Υψηλές θερμοκρασίας και υγρασία, είναι το ιδανικό εκκολαπτήριο τους. Το πρώτο σημάδι που θα κάνει την εμφάνιση του είναι η άσχημη οσμή. Το θέμα είναι ότι αυτό δεν αφορά μόνο τα καθίσματα, η υγρασία που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο αυτοκίνητο έχει τρυπώσει παντού και έχει δημιουργήσει θύλακες για την ανάπτυξη εν δυνάμει παθογόνων μικροοργανισμών.

Όλες οι ειδήσεις

Ταξίδι με το αυτοκίνητο και τα κατοικίδια

Porsche 911 RSR: Ένα restomod… να σου τρέχουνε τα σάλια!

Αν οι συνοδηγοί σας έχουν αυτές τις συνήθειες, σταματήστε τους αμέσως!

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο