EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Mazda Takuminuri: Η τεχνολογία που ενσωματώνει την Ιαπωνική Τέχνη Urushi.

mazda-takuminuri-i-technologia-pou-ensomatonei-tin-iaponiki-techni-urushi-672502

Μια τέχνη που πηγάζει από την Ιαπωνική παράδοση, η Urushi εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια και μοιράζεται κοινές αξίες με τη Mazda.

Η έμπνευση πίσω από τους μοναδικούς πίνακες και την προσοχή στη λεπτομέρεια, αποτελούν χαρακτηριστικά του βραβευμένου KODO design της Mazda. Η Ιαπωνική λάκα, επικαλυμμένη με λεπτές στρώσεις χυμού από το δέντρο Urushi χρησιμοποιείται για την προστασία και την διακόσμηση αντικειμένων -συνδυάζοντας τέχνη και λειτουργικότητα- εδώ και 10.000 χρόνια. Απαλό σαν δέρμα, σαγηνευτικό στην όψη, επιτομή της αρχαίας Ιαπωνικής παράδοσης και τεχνοτροπίας, αποτελεί την απόλυτη λύση στην ανάγκη της σύγχρονης κοινωνίας για περιβαλλοντικά βιώσιμα υλικά.

Ο χυμός του δέντρου Urushi, ενός μοναδικού τύπου δέντρου που μεγαλώνει αποκλειστικά στην Ανατολική Ασία, εφαρμόζεται εδώ και 10.000 χρόνια, προσφέροντας επιφάνειες τόσο ντελικάτες στην όψη, αφού στεγνώνει απορροφώντας την υγρασία στον αέρα, όσο και ανθεκτικές σε διαβρωτικά οξέα και αλκάλια.

Μια τεχνική περίπλοκη, που δοκιμάζει την υπομονή του καλλιτέχνη, απαιτεί δεκάδες λεπτές στρώσεις από λάκα, ενώ χρειάζεται να περάσουν μέρες ανάμεσα σε κάθε στρώση προκειμένου να στεγνώσουν, πριν τις τρίψει ο καλλιτέχνης στο τελικό πάχος των 0.03 χιλιοστών. Ο βραβευμένος καλλιτέχνης Naoya Takayama από τη Χιροσίμα είναι διακεκριμένος για την επιδέξια εκδοχή του στην τεχνική Akebono-Nuri, όπου δημιουργεί μαύρες και κόκκινες διαβαθμίσεις σε πολλά στρώματα, προσθέτοντας βάθος στη διακόσμηση. «Η πραγματική τεχνική κρύβεται πίσω από τον τρόπο που ο καθένας αναδεικνύει την πολύπλοκη αυτή υφή», τονίζει ο καλλιτέχνης.

Η τεχνική χρήσης στρώσεων βαφής, που δίνουν έμφαση στο βάθος του χρώματος και ταυτόχρονα τονίζουν τις λεπτές λεπτομέρειες, είναι τόσο αποτελεσματική που η Mazda την ενσωμάτωσε στη ρομποτική τεχνολογία βαφής Takuminuri. Η ρομποτική τεχνολογία Takuminuri μιμείται το άγγιγμα και την τεχνική του καλλιτέχνη με απίστευτη ακρίβεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 σηματοδότησε τόσο τη 10η επέτειο του Takuminuri όσο και τη κυκλοφορία ενός νέου, εντυπωσιακού χρώματος, του Artisan Red, ενός ασυνήθιστου κόκκινου που θυμίζει ώριμο κρασί, φτιαγμένο με αξεπέραστη δεξιοτεχνία. Μια νέα προσθήκη στη σειρά των premium χρωμάτων αμαξώματος της Mazda, όπως το Soul Red Crystal, το Polymetal Grey και το Rhodium White, που αποτελούνται όλα από τρία στρώματα: ένα διαφανές στρώμα, ένα ημιδιαφανές στρώμα βαφής και ένα ανακλαστικό/απορροφητικό στρώμα. Η τολμηρή βαφή Takuminuri έχει σχεδιαστεί για να τονίζει τη δύναμη και την ομορφιά μέσω της μορφής, παρέχοντας παράλληλα πιο πλούσιο βάθος, ισχυρότερες αντανακλάσεις και μια εντυπωσιακή αισθητική στο όχημα.

Η Mazda ταυτίζεται με την άρτια δεξιοτεχνία του Takayama, καθώς βασίζεται στην περίπλοκη ισορροπία ματιού και χεριού για την προσθήκη της χρωματιστής λάκας και στη συνέχεια του γυαλίσματος.

«Φτιαγμένο από φυσικά υλικά, το ιαπωνικά βερνίκι είναι μια έξυπνη επιλογή για όσους έχουν περιβαλλοντική συνείδηση», λέει ο Takayama. Η τέχνη Urushi ενσαρκώνει την κοινή στην ιαπωνική αισθητική ιδέα, ότι το έργο είναι ζωντανό, ότι διαθέτει μια ανεξάρτητη ζωτικότητα. Εάν ένα κομμάτι λάκας καταστραφεί, οι τεχνίτες Urushi είναι έτοιμοι να του δώσουν νέα ζωή. Το επιδιορθώνουν χρησιμοποιώντας μια αρχαία τεχνική που ονομάζεται kintsugi, εκμεταλλευόμενοι τις ισχυρές συγκολλητικές ιδιότητες του χυμού Urushi για να συγχωνεύουν κομμάτια και ρωγμές μεταξύ τους με καλλιτεχνικό τρόπο που, χρησιμοποιώντας χρυσό και άλλα μέταλλα, δημιουργεί έναν νέο τρόπο έκφρασης και αντίληψης της μορφής τέχνης.

 

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο