EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόσο είναι το πρόστιμο για την κακή συνήθεια να κρατάνε θέση πάρκινγκ στο δρόμο

poso-einai-to-prostimo-gia-tin-kaki-synitheia-na-kratane-thesi-parkingk-sto-dromo-687584

Τσουχτερό πρόστιμο, ύψους 400 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν όσοι τοποθετούν αντικείμενα στο δρόμο, προκειμένου να κρατήσουν τη θέση στάθμευσης.

Ειδικότερα, πολλοί είναι οι πολίτες που τοποθετούν αντικείμενα, όπως γλάστρες, τσιμεντόλιθους, ξύλα, κώνους, κάδους, καρέκλες κτλ, για να πιάσουν μέρος του δρόμου, με σκοπό να μην χάσουν τη θέση στάθμευσης.

Τσουχτερό πρόστιμο στους παραβάτες

Ωστόσο, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύει οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια και επισύρει πρόστιμο στους παραβάτες, σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 1.

Το εν λόγω άρθρο («Κατάληψη τμήματος οδού και πεζοδρομίου») αναφέρει πως «απαγορεύεται η διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς».

Να σημειωθεί ότι η κατάληψη θέσης στάθμευσης επιτρέπεται σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις ή σε ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, εφόσον υπάρχει αρκετός χώρος, μετά από άδεια των Δημοτικών/Κοινοτικών ή Αστυνομικών Αρχών.

Η παράβαση που έχουμε κάνει όλοι και τρώμε κλήση – Λίγοι την γνωρίζουν

Εσείς γνωρίζετε τι είναι η κλήση για στάθμευση ή στάση οχήματος σε τομή ρυμοτομικών γραμμών ή των νοητών προεκτάσεων αυτών;

Ρυμοτομική γραμμή είναι η γραμμή, που καθορίζεται από εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και οριοθετεί το οικοδομικό τετράγωνο ή γήπεδο σε σχέση με τον κοινόχρηστο χώρο που το περιβάλλει ή εκτός σχεδίου περιοχή.

Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 34 (παράγραφος 2ι) του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως αυτός εκδόθηκε με τον 2696/23.03.1999 ΦΕΚ.57α, και αναπροσαρμόστηκε με τον 3542/02.03.2007/ΦΕΚ.50α, που ρυθμίζει την στάση και στάθμευση των Ε.Π.Η.Ο.: Η στάση ή στάθμευση οχήματος απαγορεύεται σε απόσταση πέντε (5) μέτρων από την τομή ρυμοτομικών γραμμών ή των νοητών προεκτάσεων αυτών.

Η συγκεκριμένη παράβαση επισύρει χρηματική ποινή αξίας 40 ευρώ, ενώ δεν εντάσσεται στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ), γνωστό και ως Point system, καθώς δεν φέρει βαθμούς ποινής.

Πονοκέφαλο προκαλεί η βεβαίωση παράβασης (κλήση) από την Τροχαία, για παράνομο παρκάρισμα επί ρυμοτομικής γραμμής του πολεοδομικού σχεδίου, καθώς για την ένστασή της συχνά ο εναγόμενος χρειάζεται να προσκομίσει από το τοπογραφικό τμήμα της υπηρεσίας δόμησης (Πολεοδομίας) τους χάρτες του κτιρίου στο οποίο στάθμευσε, και να αναζητήσει που “πέφτουν” οι οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές. Αυτό απαιτείται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για όριο εντός ιδιωτικού ή κοινόχρηστου χώρου, μιας και η ρυμοτομική γραμμή καθορίζει τον ιδιωτικό χώρο που περικλείεται των κτηρίων. Η λεγόμενη “πρασσιά” ωστόσο στην οποία συχνά σταθμεύουμε συνιστά ιδιωτικό χώρο, και έτσι δικαιολογείται η απαγόρευση στάθμευσης.

Κατά κανόνα η στάση και η στάθμευση επιτρέπονται, αν δεν δημιουργείται εξ αυτών κίνδυνος ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και αν δεν υπάρχουν σχετικές απαγορευτικές πινακίδες ή διαγραμμίσεις.

Υπενθυμίζουμε πως έπειτα από την διαπίστωση παράβασης του παραβάτη και συμπλήρωση πράξης βεβαίωσης παράβασης (κλήση) με άμεση επίδοση στον παραβάτη μετά της υπογραφής αυτής, ο παραβάτης οδηγός έχει προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων ενώπιον του προϊσταμένου της Αρχής που βεβαίωσε την παράβαση εντός τριών (3) ημερών από την ημερομηνία της συμπλήρωσης της πράξης. Εφόσον γίνουν δεκτές οι αντιρρήσεις, η πράξη βεβαίωσης παράβασης ακυρώνεται.

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο