EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξανά στο μικροσκόπιο τα τεκμήρια για τα αυτοκίνητα

xana-sto-mikroskopio-ta-tekmiria-gia-ta-aftokinita-721953

Τα τεκμήρια για τα σκάφη, όπως και για τα αυτοκίνητα και τα ακίνητα, συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό βάρος για περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενους στην Ελλάδα.

Τα νέα δεδομένα αναφέρουν πως ο «φάκελος» των τεκμηρίων θα ανοίξει ουσιαστικά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης από το τέλος του τρέχοντος μηνός, με βασικό στόχο, εκτός από τη μείωσή τους, τη διόρθωση όλων των στρεβλώσεων αλλά και την αυστηροποίησή τους για τους παραβάτες, οι οποίοι ζημιώνουν το Δημόσιο.Η ειδική ομάδα εργασίας, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να «τρέξει» τις νέες παρεμβάσεις, έχει ήδη λάβει εντολή να ανεβάσει «ρυθμούς» μετά την ολοκλήρωση της φετινής εκκαθάρισης των δηλώσεων, από την οποία θα προκύψει ξεκάθαρη εικόνα για το πόσοι και ποιοι πιάνονται στα παραδοσιακά τεκμήρια και τι αποκλίσεις εμφανίζουν τα πραγματικά εισοδήματά τους από τα τεκμαρτά.

πράσινα αυτοκίνητα τέλη κυκλοφορίας ανασφάλιστα οχήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Οικονομικό ρεπορτάζ, η κυβέρνηση προωθεί σημαντικές αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, οι οποίες θα εστιάσουν κυρίως στα αυτοκίνητα και τα ακίνητα, με στόχο να προσεγγίζουν το πραγματικό ετήσιο κόστος συντήρησης και χρήσης των περιουσιακών στοιχείων.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το υπάρχον σύστημα αναμένεται να τροποποιηθεί ώστε τα νέα ποσά να είναι μειωμένα κατά 25%-30% σε σύγκριση με τα σημερινά. Οι νέες κλίμακες και τα κριτήρια προσδιορισμού των ποσών των τεκμηρίων θα αλλάξουν, προκειμένου να καταστούν δικαιότερα και αποτελεσματικότερα.

Την ίδια ώρα οι αλλαγές που έρχονται στοχεύουν στον εξορθολογισμό του συστήματος. Για παράδειγμα, ένα καινούργιο όχημα, νεότερης τεχνολογίας, με λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και μικρότερη ανάγκη για συντήρηση, έχει σήμερα σχεδόν διπλάσιο τεκμήριο σε σχέση με ένα παλαιότερο αυτοκίνητο δεκαετίας, το οποίο παρουσιάζει προβλήματα.

Μπορεί τα τελευταίας τεχνολογίας αυτοκίνητα καταβάλλουν λιγότερα ή και καθόλου τέλη κυκλοφορίας και χρησιμοποιούν φθηνότερες πηγές ενέργειας, η ισχύουσα όμως νομοθεσία λαμβάνει υπόψη μόνο τον κυβισμό. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι κλίμακες και ο τρόπος υπολογισμού του κόστους χρήσης του αυτοκινήτου θα αλλάξουν.

Αυτοκίνητα: Το τεκμήριο διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του αυτοκινήτου και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά

Ειδικότερα:

* Για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε. ισχύει τεκμήριο 4.000 ευρώ.

* Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

* Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

3. Σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

4. Πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και το ύψος του είναι ανάλογο με το αν η πισίνα είναι εξωτερική ή εσωτερική.

5. Δίδακτρα. Λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

6. Βοηθητικό προσωπικό. Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

7. Κόστος διαβίωσης. Η ελάχιστη ετήσια δαπάνη ορίζεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Όλες οι ειδήσεις

F1: Στη δημοσιότητα το τρέιλερ της νέας ταινίας του Μπραντ Πιτ – Υποδύεται βετεράνο πιλότο της Φόρμουλα 1

Σίγουρα προφέρεις σωστά τα ονόματα των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Δοκιμή Ducati Multistrada V4S Grand Tour: Όταν το Touring μοιάζει παιχνιδάκι

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο