EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υφ. Μεταφορών: Δικαιότερος ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Στόχος οι 25.000 φορτιστές

yf-metaforon-dikaioteros-o-neos-kodikas-odikis-kykloforias-stochos-oi-25-000-fortistes-648443

Επιστροφή πινακίδων πιο γρήγορα αλλά ίσως με πιο βαριά διοικητικά πρόστιμα και «απενοχοποίηση» του οχήματος με τις ποινές να στρέφονται στον οδηγό, είναι μερικά από τα σημεία που στάθηκε ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, σχετικά με τις αλλαγές που δρομολογούνται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο οποίος τίθεται στις αρχές Δεκεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση.

«Η χώρα έχει επιτέλους  εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για την οδική ασφάλεια», είπε ο Μιχάλης Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι στις 29 του μήνα συνδριάζει η Διυπουργική επιτροπή όπου συμμετέχουν τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, Δημοσίας Τάξης, Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής, είπε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

  • ‘Εχει αποφασιστεί μαζί με το υπουργείο Ανάπτυξης  να δημιουργηθούν κέντρα ελέγχου τα οποία θα έχουν και ΚΤΕΟ και με τη συμμετοχή της ΑΑΔΕ. «Παρατηρούμε ένα φαινόμενο κυρίως για τα φορτηγά ξένων χωρών όπου παρανομούν, δεν  πληρώνουν, ενδεχομένως να αλλάξουν και πινακίδες και να φύγουν».
  • Στους παραμεθόριος δήμους, είναι περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ κλήσεις που δεν έχουν πληρωθεί από φορτηγά τρίτων χωρών.
  • «Απενοχοποιούμε το αυτοκίνητο», ώστε αν εγκληματικός οδηγός μέσα σε μια οικογένεια κάνει μια παράβαση, τα υπόλοιπα μέλη να μην μένουν χωρίς αυτοκίνητο. Το ίδιο θα ισχύει και για εταιρείες που έχουν ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο.
  • Αφαίρεση πινακίδων θα ισχύει για συγκεκριμένες παραβάσεις όπως στάθμευση σε στάση ΑμεΑ ή σε πάρκινγκ, αλλά με την καταβολή του αντίτιμου θα υπάρχει και επιστροφή πινακίδων.
  • «Η ουσία είναι να πείσουμε τον Έλληνα πολίτη να αλλάξει τη λογική που έχει με την οδήγηση, ενώ ως προς τα πρόστιμα οριοθετούμε την επικινδυνότητα, όπως το αλκοόλ, η διέλευση από κόκκινο φανάρι, η προσπέραση διπλής λωρίδας».
  • «Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται μέσα στην πόλη και όχι πλέον στην Εθνική οδό όπως γινόταν παλιά, άρα και οι μικρές ταχύτητες είναι και αυτές επικίνδυνες όταν η προσοχή δεν είναι στην οδήγηση», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.
  • «Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, θα πρέπει υποχρεωτικά το όχημα να έχει αλυσίδες ή και χιονολάστιχα. «Αφενός οι σχολές οδηγών με πολύ θετικό τρόπο δέχτηκαν να εκπαιδεύσουν τους υποψήφιους, αφετέρου κάνουμε διάφορες δράσεις όπως αυτή  στις 4 Δεκεμβρίου απέναντι από το Δημαρχείο της Γλυφάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Γλυφάδας».

 

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Στόχος  μέχρι το 2030  οι 25.000 φορτιστές στην Εθνική οδό

«Από το 2014 που υπέγραψα το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο , υπήρχαν 50 φορτιστές και δυστυχώς πέρασαν τεσσεράμισι χρόνια και δεν αυξήθηκαν καθόλου ή ελάχιστα. Σήμερα οι δημόσιοι φορτιστές είναι περίπου 2.000 σε όλη την Ελλάδα και στόχος είναι μέχρι το 2030 να φτάσουμε τους 25.000 φορτιστές στην Εθνική οδό».

«Τα οδικά έργα είναι κομμάτι της οδικής ασφάλειας»

«Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και το οργανωμένο στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει πρώτη φορά τέτοια έργα καθώς οι υποδομές αυξάνονται με αλματώδη ταχύτητα στους δρόμους. Το δεύτερο σκέλος είναι οι δράσεις για την οδική ασφάλεια με τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το Υγείας, το Παιδείας, το Μεταφορών.

Το τρίτο είναι ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας που πρέπει να είναι πιο δίκαιος,  πιο πραγματικός και πιο αυστηρός ταυτόχρονα, τόνισε ο υφυπουργός Μεταφορών, υπενθυμίζοντας ότι «ο Κώστας Καραμανλής πήρε το θάρρος μετά από 40 χρόνια και άλλαξε το πληροφοριακό σύστημα, το οποίο συνδέεται πλέον με όλα τα υπουργεία».

 

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο