AUTOTYPOS BY QUATTRORUOTE

Η Nissan αποκαλύπτει τo Ariya concept [εικόνες]

i-nissan-apokalyptei-to-ariya-concept-eikones-478576

Η Nissan αποκάλυψε το Ariya Concept, ένα EV crossover με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες που προσφέρουν πανίσχυρη επιτάχυνση, βραβευμένη τεχνολογία υποστήριξης οδηγού και με μια εμφάνιση που σηματοδοτεί την ολική “επανεκκίνηση” στο σχεδιασμό της μάρκας.

Το νέο Nissan Ariya Concept, που παρουσιάστηκε στο 46ο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο, σηματοδοτεί την ανατολή μιας νέας εποχής για τη Nissan, καθώς η εταιρεία επαναπροσδιορίζει τη φιλοσοφία της, ενόψει της επόμενης εξελικτικής φάσης στην αυτοκίνηση.

Το Ariya Concept διαθέτει μια ευρύχωρη καμπίνα υψηλής ποιότητας με χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας και ένα πλαίσιο που αποπνέει την καθαρή φύση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ενσωματώνει το όραμα του Nissan Intelligent Mobility για την ατομική μεταφορά, όπου η ηλεκτροκίνηση και η ευφυΐα των οχημάτων θα προσφέρουν απρόσκοπτη και ταυτόχρονα προσαρμοσμένη ταξιδιωτική εμπειρία, χωρίς ατυχήματα ή επιβλαβείς εκπομπές ρύπων.

Το Ariya Concept, αποτελεί σχεδιαστική “προέκταση” του πρωτότυπου Nissan IMx, που πρωτοεμφανίστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο, το 2017. Περιλαμβάνει την τολμηρή “ηλεκτροδοτούμενη” V-motion υπογραφή εμπρός, όπως και την εντυπωσιακή κόκκινη λωρίδα φωτισμού πίσω, τις μικρές προεξοχές και ένα εσωτερικό που μοιάζει περισσότερο με ένα μοντέρνο σαλόνι, αντί για την καμπίνα ενός συμβατικού οχήματος.

Αν και είναι ένα πρωτότυπο όχημα, το εντυπωσιακό στυλ του crossover EV και τα ασυνήθιστα εσωτερικά και εξωτερικά στοιχεία θα μπορούσαν να το κάνουν να φτάσει στο στάδιο της παραγωγής, στο εγγύς μέλλον. “Το Ariya Concept, αντιπροσωπεύει μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ σχεδιασμού και μηχανικής”, δήλωσε ο Yasuhiro Yamauchi, εντεταλμένος σύμβουλος της Nissan Motor Co. Ltd. “Είναι το επόμενο στάδιο της μελλοντικής σχεδιαστικής γλώσσας της Nissan, καθώς ξεκινάμε μια νέα εποχή για την εταιρεία, στο επόμενο στάδιο της εξέλιξής μας.”

Το Ariya Concept θα βρίσκεται στο προσκήνιο του Σαλονιού Αυτοκινήτου του Τόκιο μαζί με το Nissan IMk, ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό αστικό όχημα, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Τα δύο οχήματα χρησιμεύουν ως “σημαίες” στο όραμα “εξηλεκτρισμού” της εταιρικής ταυτότητας της Nissan.

Nissan Intelligent Mobility – μια νέα γλώσσα σχεδιασμού

“Μια νέα αρχιτεκτονική οχημάτων σημαίνει νέες ευκαιρίες για να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα οχήματα με την κοινωνία, πώς ένα EV με προηγμένες ικανότητες οδήγησης μπορεί να προσφέρει μια νέα προοπτική”, δήλωσε ο Alfonso Albaisa, ανώτερος αντιπρόεδρος παγκόσμιου σχεδιασμού της Nissan. “Με αυτό το όχημα και το πρωτότυπο IMk, θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι η ψυχή κάθε αυτοκινήτου της Nissan διαθέτει ένα ξεχωριστό Ιαπωνικό DNA, που μεταφέρεται με έναν απλό, αλλά ταυτόχρονα ισχυρό, σύγχρονο τρόπο, κάτι που ονομάζουμε «Διαχρονικό Ιαπωνικό Φουτουρισμό».”

Χαρακτηρισμένο με τις έννοιες “κομψό”, “απρόσκοπτο” και “σέξι”, το Nissan Ariya Concept διαθέτει παραδείγματα αυτής της νέας γλώσσας σχεδίασης σε όλο το εξωτερικό του, συμπεριλαμβανομένων ευρυγώνιων εμπρόσθιων φτερών, εξαιρετικά λεπτών προβολέων LED, όπως και με μια μάσκα εμπρός (που τυπικά θα είχε γρίλιες σε ένα βενζινοκίνητο όχημα) διακοσμημένη με ένα ειδικά διαμορφωμένο φωτιζόμενο έμβλημα της Nissan. Η μάσκα ενσωματώνει ένα λεπτό γεωμετρικό μοτίβο που αποκαλύπτεται όταν φωτίζεται η ηλεκτρική υπογραφή V-motion.

“Αντικαταστήσαμε τη συμβατική μάσκα με αυτό που αποκαλούμε “ασπίδα”, ένα εκφραστικό πλαίσιο με μια καινοτόμο υφή 3-D που ξεπερνά τα συνηθισμένα διακοσμητικά, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο την τεχνολογία που κρύβεται μέσα στο όχημα”, δήλωσε ο Albaisa. “Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ένας αισθητήρας ραντάρ σε συνδυασμό και με άλλες τεχνολογίες είναι αυτές που βοηθούν το Ariya Concept να διαβάσει το δρόμο και να απεικονίσει πράγματα που ο οδηγός δεν μπορεί να δει.”

Tο δυναμικό προφίλ του οχήματος, συμπληρώνουν οι πεντάκτινοι, 21 ιντσών τροχοί αλουμινίου, με ειδικής κατασκευής ελαστικά. Μια χαμηλή, κομψή οροφή χαρίζει την απαραίτητη αεροδυναμική στο όχημα. Το στυλ της πίσω όψης του Ariya Concept δεν θυμίζει σε τίποτα παραδοσιακό SUV, έχοντας μια απότομη κωνική στήλη C, που συνδυάζεται άψογα σε ένα μυώδες οπίσθιο πλαίσιο. Μια ενιαία φωτεινή “λεπίδα” με σκουρόχρωμο φακό, “αγκαλιάζει” το πλάτος του αμαξώματος. Ο φωτισμός των πίσω φτερών και η αεροτομή, κάνουν αμέσως αντιληπτή την ισχύ του οχήματος.

“Το εξωτερικό σφυρηλατεί την ισορροπία μεταξύ δυναμικής ομορφιάς και τεχνολογικής ευκρίνειας, με αναλογίες που δείχνουν τι είναι δυνατό να επιτευχθεί με την πλατφόρμα των 100% ηλεκτρικών οχημάτων της Nissan”, δήλωσε ο Albaisa. “Οι εκπληκτικά κοντές προεξοχές, η μεγάλη καμπίνα, οι μεγάλοι τροχοί και ο ειδικός χρωματισμός δύο τόνων, παρέχουν μια κομψή εμφάνιση που ισορροπεί στον αθλητισμό και στην πολυτέλεια.”

Το χρωματικός σχεδιασμός Suisei Blue του Ariya Concept, δημιουργεί μια “διπλή” εμφάνιση, ανάλογα με την απόσταση θέασης. Από μακριά, το βαθύ μπλε χρώμα έχει μια ματ υφή. Σε μια κοντινή προσέγγιση, οι μεγάλες ενσωματωμένες “νιφάδες” κρυστάλλων παράγουν δισεκατομμύρια ανακλάσεις φωτός, θυμίζοντας έναν κομήτη που διασχίζει τον νυχτερινό ουρανό.

Αντίστοιχη έμφαση έχει δοθεί στην οροφή και τους τροχούς του Ariya Concept, με ένα νέο χρώμα – υπογραφή για τα μελλοντικά Nissan EVs, αυτό του χαλκού. Είναι το χρώμα του ήλιου καθώς τελειώνει η νύχτα και ξεκινά η νέα μέρα. Συμβολίζει την αυγή μιας νέας εποχής στην αυτοκινητοβιομηχανία, αποτίοντας παράλληλα ένα φόρο τιμής στους παραδοσιακούς τεχνίτες της Ιαπωνίας που μετέτρεψαν τον χαλκό σε έργα λειτουργικής τέχνης.

Παρόλο που το εξωτερικό του Ariya Concept εκφράζει κυρίως τις ιδέες του “κομψού” και του “σέξι”, το εσωτερικό του αντανακλά μια ομαλότητα, που αντιπροσωπεύεται από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας με την καθημερινή ζωή και την λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει την Ιαπωνική δεξιοτεχνία. “Με ένα επίπεδο πάτωμα, που έγινε εφικτό από τη διάταξη της μπαταρίας και την απουσία μιας μηχανής εσωτερικής καύσης, το Ariya Concept καλωσορίζει τους επιβάτες, καθώς μπαίνουν στην καμπίνα, με την αίσθηση της ευρυχωρίας ενός ανοικτού χώρου”, δήλωσε ο Albaisa. “Τα πάνελ συνδυάζονται φυσικά μεταξύ τους και ρέουν απρόσκοπτα από τα εμπρός, τα πλάγια και τα πίσω, δίνοντας πανοραμική εντύπωση από οποιαδήποτε θέση καθίσματος.”

Ο μινιμαλιστικός πίνακας οργάνων, δεν θυμίζει σε τίποτα τα κουμπιά και τους διακόπτες που συναντώνται σε συμβατικά οχήματα. Όταν το Ariya Concept ενεργοποιείται, τα απλά ενσωματωμένα χειριστήρια αφής κατά μήκος του πίνακα οργάνων “ζωντανεύουν” με μια λάμψη. Όταν το αυτοκίνητο δεν χρησιμοποιείται, τότε “εξαφανίζονται” πάνω στην επιφάνεια. Τα μοναδικά φυσικά χειριστήρια είναι το κουμπί start, ένα μόνο κουμπί για τη λειτουργία της οθόνης 12,3 ιντσών και τα χειριστήρια κλιματισμού, τα οποία είναι εντέχνως τοποθετημένα στην κάτω πλευρά, από γνήσιο ξύλο, του πίνακα οργάνων. Ο πίνακας οργάνων εκτείνεται άψογα στις πόρτες και στα εσωτερικά στοιχεία της καμπίνας, ώστε να μην γίνεται αντιληπτός όταν δεν χρησιμοποιείται.

Τα υποστηρικτικά και άνετα καθίσματα του Ariya Concept διαθέτουν ένα εξαιρετικά λεπτό πλαίσιο, παρέχοντας ακόμα πιο ελεύθερο εσωτερικό χώρο και βελτιωμένη ορατότητα. Τα μπροστινά και τα πίσω καθίσματα είναι τοποθετημένα για να εξασφαλίζουν ότι ο κάθε επιβάτης απολαμβάνει μια υπέροχη θέα στο περιβάλλον και προσφέρουν μια αίσθηση κύλισης πάνω σε ένα μαγικό χαλί. Για να γίνουν ακόμα πιο άνετες οι μακρινές μετακινήσεις, τα καθίσματα διαθέτουν διάτρητη δερμάτινη επένδυση, με ενισχυμένη την περιοχή της πλάτης και των γοφών.

Σε όλη την καμπίνα, τα εσωτερικά υλικά επιλέχθηκαν προσεκτικά, προσδίδοντας στιβαρότητα, υψηλή λειτουργικότητα και τεχνολογική υπεροχή. Το λεπτό μαύρο συνθετικό δέρμα καλύπτει το ταμπλό οργάνων και τις πόρτες εσωτερικά. Μια διαφορετική ποιότητα από συνθετικό δέρμα, με κοκκώδη υφή, εκτείνεται από τη στήλη Α στην οροφή. Αυτό ο συνδυασμός προσφέρει μια κομψή και συνάμα χαρακτηριστική οπτική αντίθεση. Σατινέ ένθετα σε χρώμα του χαλκού είναι επιμελώς τοποθετημένα στο ταμπλό οργάνων, στα καθίσματα και στο τιμόνι, αποπνέοντας αίσθηση αρμονίας με το εξωτερικό χρώμα του αυτοκινήτου.

Ένα ορόσημο του Nissan Intelligent Mobility

Η Nissan σχεδίασε το Ariya Concept για να ενσωματώσει πλήρως τους τρεις πυλώνες της Intelligent Mobility, δηλαδή τα Intelligent Driving, Intelligent Power και Intelligent Integration. Συνδυάζοντας την προηγμένη τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων με ένα νέο επίπεδο απρόσκοπτης διασύνδεσης ανθρώπου-μηχανής, προσφέρει μια εντελώς νέα εμπειρία οδήγησης.

Το Ariya Concept διαθέτει την τελευταία έκδοση του βραβευμένου συστήματος υποστήριξης οδηγών της Nissan, ProPILOT 2.0, για μια πιο άνετη και γεμάτη αυτοπεποίθηση οδήγηση. Σχεδιασμένο για οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο, το ProPILOT 2.0 λειτουργεί σε συνδυασμό με το σύστημα πλοήγησης του οχήματος για να βοηθήσει στο χειρισμό του αυτοκινήτου, σύμφωνα με μια προκαθορισμένη διαδρομή, σε καθορισμένους δρόμους. Παράλληλα, για πρώτη φορά, το σύστημα επιτρέπει την οδήγηση χωρίς ο οδηγός να κρατά το τιμόνι, διατηρώντας την πορεία του οχήματος σε μια λωρίδα.

Ο οδηγός λαμβάνει διαισθητική οπτική και ηχητική καθοδήγηση και καλείται να έχει και τα δύο χέρια στο τιμόνι, προκειμένου να επιβεβαιώσει την έναρξη αυτών των λειτουργιών, μέσω ενός διακόπτη. Όταν το ProPILOT 2.0 είναι ενεργοποιημένο, ο εσωτερικός φωτισμός αλλάζει χρώματα για να σηματοδοτήσει την ενεργοποίηση της οδήγησης “χωρίς χέρια στο τιμόνι”, δημιουργώντας μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα.

Κατασκευασμένο πάνω σε ένα 100% ηλεκτρικό σύστημα κίνησης υψηλής απόδοσης, το Nissan Ariya Concept προσφέρει στιγμιαία ροπή στους τροχούς, συνδυάζοντας την λειτουργία των διπλών κινητήρων εμπρός / πίσω. Αυτή η διάταξη προσφέρει ισορροπημένη, προβλέψιμη ισχύ και στους τέσσερις τροχούς, ίση ή καλύτερη από πολλά premium σπορ αυτοκίνητα.

Το Ariya Concept υπόσχεται εξαιρετική απόδοση στις στροφές, αλλά και αντίστοιχη πρόσφυση σε ολισθηρές επιφάνειες, όπως χιόνι και λάσπη, χωρίς ο οδηγός να αλλάζει το στυλ της οδήγησής του. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο τετρακίνητο σύστημα των διπλών μοτέρ υψηλής ισχύος και ελέγχου των τροχών. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που αποκτήθηκαν από την πολυετή ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου της ευστάθειας, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος κατανομής της ροπής ATTESA E-TS του Nissan GT-R, αλλά και του έξυπνου συστήματος 4X4 του Nissan Patrol, οι μηχανικοί δημιούργησαν αυτό το νέο σύστημα για αυτόματη διαχείριση της ισχύος και της πέδησης του EV, διασφαλίζοντας μια ομαλή κύλιση με την ελάχιστη δυνατή ολίσθηση των ελαστικών. Με αυτό τον τρόπο, οι οδηγοί μπορούν να διατηρήσουν ένα άνετο οδηγικό στυλ, αφήνοντας το σύστημα να κάνει όλη τη δουλειά.

Απρόσκοπτη ενσωμάτωση

Η διαισθητική τεχνολογία επιτρέπει στο Ariya Concept να εντάσσεται απρόσκοπτα στην καθημερινή ζωή του οδηγού, εντός και εκτός οχήματος, παρέχοντας την ελευθερία και την απόλαυση της κινητικότητας, οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

Η υποστήριξη στις μετακινήσεις δεν περιορίζεται στο όχημα. Μια εκ των χαρακτηριστικών λειτουργιών μεταξύ ανθρώπου-μηχανής, είναι η Πλοήγηση από Πόρτα σε Πόρτα (Door to Door Navigation), η οποία επιτρέπει στον οδηγό να θέσει έναν προορισμό στο smartphone του, να τον μεταφέρει στο Ariya Concept και να συνεχίσει να λαμβάνει επιλογές πλοήγησης από το σύστημα του αυτοκινήτου. Εάν ο τελικός προορισμός είναι προσβάσιμος με τα πόδια, το σύστημα θα μεταφέρει την υπόλοιπη διαδρομή πίσω στο smartphone του οδηγού.

Όταν ο οδηγός πλησιάσει το Ariya Concept, τον όχημα τον καλωσορίζει με ένα χαρακτηριστικό φωτισμό, ενώ ξεκλειδώνει αυτόματα, εξαλείφοντας την ανάγκη για λειτουργία από το κλειδί. Ακόμη και πριν καν μπει ο οδηγός μέσα, ρυθμίσεις όπως η θέση του καθίσματός του και η θερμοκρασία στο σύστημα κλιματισμού, προσαρμόζονται στις προσωπικές προτιμήσεις του, τις οποίες ο οδηγός μπορεί να αποθηκεύσει σε ένα smartphone ως μοναδικό προφίλ. Το αυτοκίνητο μπορεί να συγχρονιστεί με το πρόγραμμα του οδηγού για να προβλέψει τους χρόνους αναχώρησης και να προετοιμάσει τον κλιματισμό στην καμπίνα, μεγιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο το εύρος οδήγησης, καθώς χρησιμοποιείται η ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο για να θερμανθεί ή για να δροσιστεί η καμπίνα του.

Μόλις ο οδηγός μπει μέσα, ο Εικονικός Προσωπικός Βοηθός μπορεί να τον βοηθήσει στην αναζήτηση πληροφοριών και στον εντοπισμό θέσης στάθμευσης, συνεχίζοντας απερίσπαστος την οδήγησή του. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το Smart Route Planner του Nissan Ariya Concept αναγνωρίζει και εντοπίζει αυτόματα τα σημεία φόρτισης κατά μήκος του δρόμου, διασφαλίζοντας ότι ο οδηγός θα φτάσει στον επιθυμητό προορισμό.

Η εξαιρετική διαχείριση της αποθηκευμένης ισχύος, επιτρέπει την οδήγηση σε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς να χρειαστούν μεγάλοι χρόνοι αναμονής για φόρτιση. Όταν έρθει η ώρα να φορτιστεί, το Ariya Concept χρησιμοποιεί την γρήγορη φόρτιση CHAdeMO. Η θύρα φόρτισης ξεκλειδώνει όταν την προσεγγίσει ο οδηγός και “ενεργοποιεί” ξεχωριστά χρώματα, για να δείξει με μια ματιά την κατάσταση φόρτισης του οχήματος.

Αν το σενάριο της διαδρομής περιλαμβάνει την παραλαβή φίλων κατά μήκος της πορείας, μια ενσωματωμένη λειτουργία συνομιλίας μέσω βίντεο μπορεί να βοηθήσει τον οδηγό στις σχετικές συνεννοήσεις. Μπορεί επίσης να συνδεθεί με τα smartphones των συνομιλητών και με την κεντρική οθόνη πληροφοριών του Ariya Concept, για να δείξει την ακριβή τους θέση. Κατά την άφιξη στον προορισμό τους, οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα smartphone ή μια εξειδικευμένη συσκευή για να σταθμεύσουν αυτόματα το αυτοκίνητο από μια κοντινή απόσταση, χάρη στο ProPILOT Remote Park. Αυτό μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμο στους επιβάτες που χρειάζονται επιπλέον χώρο, ή βοήθεια για να βγουν από το αυτοκίνητο.

Η τεχνολογία Firmware Over The Air (FOTA) παρέχει συνεχείς ενημερώσεις για το σύστημα πλοήγησης, το user interface και τα χαρακτηριστικά οδήγησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το αυτοκίνητο λειτουργεί αποτελεσματικά και διαθέτει τις πιο πρόσφατες εκδόσεις και χαρακτηριστικά λογισμικού, διατηρώντας την εμπειρία του οδηγού σε υψηλό επίπεδο.

Όταν είναι σταθμευμένο στο γραφείο ή στο σπίτι, το Ariya Concept υποστηρίζει την τεχνολογία Nissan Energy. Η συγκεκριμένη τεχνολογία καθιστά δυνατή τη σύνδεση με ενεργειακά συστήματα για τη φόρτιση της μπαταρίας του EV, την παροχή ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις, ακόμα και την πώληση ενέργειας πίσω στο ηλεκτρικό δίκτυο. Το Nissan Energy βοηθά τους οδηγούς να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες του Ariya Concept, διευρύνοντας τη χρήση του σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

car-prices
google-news
Tags

Περισσότερα Βίντεο