ECO CARS

Παγκόσμια πρεμιέρα για το Toyota bZ4X Concept

pagkosmia-premiera-gia-to-toyota-bz4x-concept-618153

Η Toyota παρουσιάζει σήμερα την πρωτότυπη έκδοση του προσεχούς Toyota bZ4X στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σαγκάης – αποκαλύπτοντας το πρώτο μιας νέας σειράς ανθρωποκεντρικών αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων (BEVs).

Το Toyota bZ4X Concept, ένα μεσαίο SUV με σύστημα AWD, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με το όραμα μετασχηματισμού της Toyota, από μία εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων, σε μία εταιρεία που προσφέρει καλύτερη και ελεύθερη μετακίνηση για όλους.

Το ‘bZ’ είναι ακρωνύμιο του ‘beyond Zero’ που σημαίνει ότι η Toyota, εκτός από τις μηδενικές εκπομπές ρύπων και την ουδετερότητα του άνθρακα, δεσμεύεται να προχωρήσει πέρα από περιορισμούς και να πετύχει και άλλους στόχους που θα ωφελήσουν το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την κοινωνία συνολικά. Το ‘4’ υποδηλώνει ότι ανήκει στη μεσαία κατηγορία, ενώ το ‘X’, αντίστοιχα, ότι πρόκειται για crossover SUV.

Το νέο Toyota bZ4X Concept είναι προϊόν συνεργασίας της Toyota Motor Corporation (TOYOTA) με τη Subaru Corporation (SUBARU), και βασίζεται στην εξειδίκευση και εμπειρία κάθε εταιρείας. Οι πωλήσεις της έκδοσης παραγωγής υπολογίζεται να ξεκινήσουν γύρω στα μέσα του 2022. Το Toyota bZ4X Concept δεν είναι απλά ένα μέσο μεταφοράς, καθώς συγχρόνως λειτουργεί ως ένας άνετος χώρος με προδιαγραφές συνδεσιμότητας, όπου οι επιβάτες μπορούν να περνούν όμορφα το χρόνο τους μαζί ενώ ταξιδεύουν.

Ο Αρχιμηχανικός Koji Toyoshima δήλωσε: «Υποψήφιοι πελάτες μας είναι όσοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο χρόνο που περνούν μαζί με την οικογένεια και τους φίλους τους. Όταν θέλουν να απολαύσουν τέτοιες στιγμές, το Toyota bZ4X Concept παίζει κομβικό ρόλο.»

Εξωτερική σχεδίαση που συνδυάζει δυναμισμό και χρηστικότητα

Η εξωτερική σχεδίαση του Toyota bZ4X Concept ικανοποιεί τις υψηλές προσδοκίες από την εμπειρία οδήγησης ενός ηλεκτρικού οχήματος χωρίς να υποκύπτει σε συμβιβασμούς. Στόχος των σχεδιαστών ήταν ένα πάντρεμα δυναμισμού και χρηστικότητας: το SUV έχει μία χαρακτηριστική, ψηλή θέση οδήγησης αλλά παρόλα αυτά μοιάζει να πατά στο δρόμο με στιβαρότητα. Οι επιφάνειες του αμαξώματος συνδυάζουν θελκτικές γραμμές με high-tech ακρίβεια.

Το εμπρός τμήμα – το πρώτο σημείο αναγνώρισης οποιουδήποτε αυτοκινήτου – καταργεί τη γνώριμη μάσκα και στη θέση της υιοθετεί μία διάταξη αισθητήρων, φώτων και αεροδυναμικών στοιχείων που παραπέμπει σε σφυροκέφαλο καρχαρία, δημιουργώντας μια νέα στιλιστική άποψη και παρουσία στο δρόμο.

Ευρύχωρη καμπίνα και ‘χώρος οδηγού’ (“drive module”)

Το Toyota bZ4X Concept βασίζεται στη νέα αρθρωτή πλατφόρμα e-TNGA, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για ηλεκτρικά οχήματα. Το μακρύ μεταξόνιο και οι κοντοί πρόβολοι διαμορφώνουν μία ευρύχωρη και ανοιχτή καμπίνας. Στην πραγματικότητα, ο χώρος των ποδιών των πίσω επιβατών είναι εφάμιλλος του πολυτελούς sedan Lexus LS.

Το εμπρός τμήμα της καμπίνας είναι σχεδιασμένο γύρω από ένα “drive module” που προσφέρει στον οδηγό μία αίσθηση άμεσης σύνδεσης με το δρόμο και τις σημαντικές πληροφορίες. Χαμηλά τοποθετημένος, ο πίνακας οργάνων επιτρέπει πανοραμική ορατότητα και τονίζει την αίσθηση ευρυχωρίας. Τα χειριστήρια είναι συγκεντρωμένα γύρω από το κεντρική κονσόλα για εύκολη αναγνώριση και διαισθητική χρήση. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι τοποθετημένος πάνω από το τιμόνι που σημαίνει ότι λαμβάνει την όποια πληροφορία θέλει με ελάχιστη κίνηση των ματιών.

Διαχείριση της μπαταρίας: το σημείο ‘κλειδί’ για τη βελτιστοποίηση της αυτονομίας

Το πρόγραμμα εξέλιξης ωφελήθηκε από την ηγεμονία της Toyota επί 20 και πλέον χρόνια στον εξηλεκτρισμό των οχημάτων και από την ποιότητα, αντοχή και αξιοπιστία που αποτελούν σήμα κατατεθέν της μάρκας. Αυτό έχει διασφαλίσει την κορυφαία απόδοση του συστήματος κίνησης – ηλεκτροκινητήρας, μονάδα ελέγχου και σύστημα διαχείρισης μπαταρίας – μία πολύ ανταγωνιστική αυτονομία.

Το περιβαλλοντικό προφίλ του αυτοκινήτου ενισχύεται περαιτέρω από ένα ενσωματωμένο σύστημα ηλιακής φόρτισης που αυξάνει την αυτονομία. Χάρη στην εκτενή εμπειρία της Toyota στην τεχνολογία των μπαταριών για τα HEV και PHEV μοντέλα της, η μεγαλύτερη και ισχυρότερη μπαταρία που απαιτείται για το Toyota bZ4X Concept έχει κατασκευαστεί για αξιόπιστη λειτουργία και μεγάλη διάρκεια ζωής, διατηρώντας την αυτονομία του αυτοκινήτου, ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Γνήσιο SUV με κορυφαίες AWD ικανότητες

Το all-wheel drive σύστημα, που βασίζεται σε ηλεκτροκινητήρες στον εμπρός και πίσω άξονα, εξελίχθηκε σε συνεργασία με τη Subaru. Η πλούσια κληρονομιά και τεχνογνωσία και των δύο εταιρειών – Toyota και Subaru – συνδυάστηκαν και δημιούργησαν ένα κορυφαία σύστημα AWD που κάνει το Toyota bZ4X Concept να ξεχωρίζει στην κατηγορία. Το σύστημα προσφέρει στο Toyota bZ4X Concept γνήσιες off-road ικανότητες που ταυτόχρονα εξασφαλίζουν πρόσθετη ασφάλεια και ξεγνοιασιά σε όλες τις οδηγικές συνθήκες.

Προηγμένο σύστημα steer-by-wire

Το Toyota bZ4X Concept θα διατίθεται με ένα συνδυασμό που βλέπουμε για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο* και αποτελείται από μια κρεμαγιέρα και ένα σύστημα steer-by-wire. Η τεχνολογία αυτή βελτιώνει τον έλεγχο του οδηγού, αφαιρώντας τις αντιδράσεις στο τιμόνι από τις ανωμαλίες του δρόμου και το φρενάρισμα, παρέχοντας επομένως πιο ακριβή απόκριση σύμφωνα με την ταχύτητα του αυτοκινήτου και τη γωνία διεύθυνσης. Το steer-by-wire καταργεί επίσης το παραδοσιακό, στρογγυλό τιμόνι, αντικαθιστώντας το με ένα νέο προσαρμοζόμενο χειριστήριο. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός δεν χρειάζεται πλέον να μετακινεί τα χέρια του γύρω από το τιμόνι όταν θέλει να στρίψει, κάτι που αναβαθμίζει την ποιότητα της οδηγικής απόλαυσης. Το στοιχείο αυτό θα λανσαριστεί πρώτα στην Κίνα πριν αρχίσει να διατίθεται στον υπόλοιπο κόσμο.

Toyota bZ – το βαθύτερο νόημα πίσω από τη νέα σειρά αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων της Toyota

Το Toyota bZ4X Concept είναι το πρώτο μοντέλο με την νέα ονοματοθεσία της Toyota bZ – beyond Zero. Μέχρι το 2025, η Toyota σκοπεύει να λανσάρει 15 οχήματα BEV, μεταξύ των οποίων 7 μοντέλα Toyota bZ.

Η νέα οικογένεια ανθρωποκεντρικών αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων θα επιτρέψει στους καταναλωτές να προχωρήσουν στην αλλαγή του αυτοκινήτου τους χωρίς συμβιβασμούς στην πρακτικότητα ώστε να απολαμβάνουν συγχρόνως όλα τα οφέλη που έχει να προσφέρει ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα. Είναι κάτι που επιτυγχάνεται μέσω της ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας που έχει εφαρμοστεί στην ανάπτυξη της γκάμας bZ, με στόχο να προσφέρει ελεύθερη μετακίνηση, προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής και τις προσδοκίες των πελατών. Ο αρχιμηχανικός Toyoshima εξηγεί: «Δεν πρόκειται απλά για μία συμβολή στο περιβάλλον από ένα όχημα μηδενικών ρύπων, αλλά για μία επιπρόσθετη αξία που πέρα από τους μηδενικούς ρύπους καθιστά την οδήγηση ευκολότερη και πιο απολαυστική.»

Τα μοντέλα Toyota bZ θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της ουδετερότητας του άνθρακα. Η ουδετερότητα του άνθρακα αναφέρεται σε μεθόδους και πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την αντιστάθμιση των εκπομπών CO2 από ολόκληρο των κύκλο ζωής του οχήματος – όπως παραγωγή, διανομή, χρήση, ανακύκλωση και απόρριψη.

Η Toyota ορίζει τα τέσσερα στοιχεία του ‘beyond Zero’ ως εξής:

  1. Πρώτο και κύριο είναι το “Εσύ και το Περιβάλλον”, που λαμβάνει υπόψη όχι μόνο την ενέργεια την οποία χρειάζεται ένα αυτοκίνητο για να κινηθεί, αλλά και τη χρήση αναγεννητικής ή ανανεώσιμης ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια.
  2. Δεύτερο είναι το “Εσύ και το Αυτοκίνητό σου” στο πλαίσιο του οποίου ένα ηλεκτρικό όχημα BEV, που βασίζεται σε μία ειδική πλατφόρμα, κάνει χρήση των τελευταίων τεχνολογιών ώστε να παρέχει έξοχη συνδεσιμότητα, ασφάλεια, ξεγνοιασιά και μία απολαυστική οδηγική εμπειρία.
  3. Τρίτο είναι το “Εσύ και οι Άλλοι” που καθορίζει τη εξέλιξη των ηλεκτρικών οχημάτων BEV ώστε να παρέχουν την ευρυχωρία και το αθόρυβο περιβάλλουν που θα εμπνεύσει τους επιβάτες να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.
  4. Τέλος, το “Εσύ και η Κοινωνία” αφορά την ευρύτερη απήχηση στην κοινωνία – το να γίνει ο κόσμος ένας καλύτερος τόπος διαβίωσης για όλους.

Συνέχιση της επιτυχημένης ιστορίας της Toyota στον εξηλεκτρισμό οχημάτων

Το νέο Toyota bZ4X Concept είναι το τελευταίο ορόσημο στο ταξίδι της Toyota στο δρόμο προς την επίτευξη μηδενικών ρύπων που ξεκίνησε πριν από 20 και πλέον χρόνια με το λανσάρισμα του πρώτου Prius, του πρώτου Hybrid Electric μαζικής παραγωγής. Από τότε η Toyota καινοτομεί συνεχώς στον τομέα του εξηλεκτρισμού οχημάτων, βελτιώνοντας την απόδοση της Hybrid Electric τεχνολογίας και ανοίγοντας νέες ευκαιρίες με την ανάπτυξη plug-in hybrid electric και ηλεκτρικών οχημάτων κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Μέχρι σήμερα, η Toyota έχει πουλήσει πάνω από 17 εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα, εξοικονομώντας περίπου 140 εκατομμύρια τόνους CO2. Το διάστημα μεταξύ 2010 και 2019, η τεχνολογία εξηλεκτρισμού βοήθησε την Toyota να μειώσει τις συνολικές εκπομπές CO2 των οχημάτων σε όλο τον κόσμο κατά 22% περίπου.

Το Toyota ‘bZ’ υπογραμμίζει επίσης ότι το όραμα της Toyota δεν περιορίζεται στα οχήματα μηδενικών ρύπων. Με βασικό όραμα «Καλύτερη και Ελεύθερη μετακίνηση για όλους», ο στόχος beyond Zero ενσαρκώνει επίσης την επιθυμία της Toyota να δημιουργεί προϊόντα και υπηρεσίες που αυξάνουν την απόλαυση της οδήγησης, προάγουν την εμπειρία συνδεσιμότητας και φροντίζουν για την ασφάλεια και προστασία όσων βρίσκονται στο δρόμο. Και τέλος, δημιουργούν καλύτερες κοινωνίες σε όλο τον κόσμο.

Για να πετύχει κάτι τέτοιο, η Toyota δουλεύει πάνω σε μία ευρεία γκάμα τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις διαφορετικών αγορών και χρήσεων των οχημάτων – HEVs, PHEVs, FCEVs και BEVs. Επιπλέον, η ανάπτυξη του υδρογόνου ως μιας ανεξάντλητης πηγής ενέργειας προσθέτει μία άλλη διάσταση, με την τεχνολογία κυψελών καυσίμου να εφαρμόζεται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς μεταφορών – όχι μόνο σε FCEVs, αλλά και σε βαριά φορτηγά, τρένα και πλοία – και σε στατικές και κινητές γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας.

Επέκταση γκάμας εξηλεκτρισμένων οχημάτων

Μέχρι το 2025, το portfolio μοντέλων της Toyota θα περιλαμβάνει πάνω από 70 εξηλεκτρισμένες εκδόσεις σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών 15 πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα BEV.

Στην Ευρώπη, αυτό μεταφράζεται σε ένα μίγμα συστημάτων κίνησης με πάνω από 70% υβριδικά το 2025, πάνω από 10% plug-in υβριδικά και πάνω από 10% μοντέλα μηδενικών εκπομπών ρύπων – BEV και FCEV (κυψελών καυσίμου).

car-prices
google-news
Tags
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο