ECO CARS

Stella Vita: Hλιακό τροχόσπιτο – Tο μέλλον των εκδρομών;

stella-vita-hliako-trochospito-to-mellon-ton-ekdromon-625686

Το Stella Vita είναι το πρώτο αυτοκινούμενο τροχόσπιτο στον κόσμο που κινείται και εξυπηρετείται ηλεκτρικά με ενέργεια που αποκτά μόνο από τον ήλιο.

Tο όχημα που μοιάζει με φουτουριστικό βανάκι λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Εκτός από την οικολογική του διάσταση το όχημα προσφέρει στους επιβάτες του μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία. Οι επιβάτες μπορούν να δουν τηλεόραση, να φορτίζουν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους, να μαγειρεύουν, να φτιάχνουν καφέ αλλά και να κάνουν ντους.

Τα ηλιακά πάνελ στην οροφή του οχήματος παρέχουν τα «καύσιμα» για την κίνηση του οχήματος αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια για όλα τα συστήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του.

Τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα και έτσι μια ομάδα σπουδαστών στη Ολλανδία προχώρησε και στα τροχόσπιτα. Είκοσι δύο φοιτητές από το Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν δημιούργησαν το πρώτο τροχόσπιτο στον κόσμο με μόνο ηλιακή ενέργεια. Με αναδυόμενα πλαϊνά πάνελ και αναδυόμενη οροφή για περισσότερο χώρο, προσφέροντας αυτονομία 450 μιλίων.

Κάποια από τα μέλη της ομάδας δοκιμάζουν τις δυνατότητες του οχήματος ξεκινώντας ένα μεγάλο ταξίδι με αυτό. Ξεκίνησαν από την Ολλανδία με τελικό προορισμό την Ταρίφα, νοτιότερη πόλη της Ισπανίας. Πρόκειται για ένα ταξίδι τριών χιλιάδων χλμ. στην διάρκεια του οποίου οι φοιτητές σταματούν σε διάφορες πόλεις και οργανώνουν παρουσιάσεις του οχήματος θέλοντας να δείξουν ότι υπάρχουν βιώσιμες φιλικές στο περιβάλλον λύσεις στον τομέα των μεταφορών.

«Εμείς το χαρακτηρίζουμε ένα αυτοσυντηρούμενο σπίτι με ρόδες» αναφέρει ο Λότε βαν Ντάσλερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Το όχημα είναι έτσι σχεδιασμένο για να χωράει διπλό κρεβάτι και τραπέζι για να τρώνε οι επιβάτες. Δεν διαθέτει πάντως τουαλέτα αφού οι κατασκευαστές σκέφτηκαν ότι μπορούν να γίνονται στάσεις για αυτό τον σκοπό στη διάρκεια του ταξιδιού και έτσι οι χώρος που θα χρησιμοποιούνταν για τουαλέτα να αξιοποιηθεί διαφορετικά.

Όπως μπορείτε να δείτε, μπορεί να μην είναι το πιο όμορφο ηλεκτρικό όχημα, αλλά είναι αρκετά μεγάλο. Ο καμπυλωτός σχεδιασμός έχει κλίση προς τα πίσω, δίνοντάς τους αρκετό χώρο για μεγαλύτερους ηλιακούς συλλέκτες και λιγότερη αντίσταση για βελτιωμένο eMPG.

Στο εσωτερικό, θα βρείτε έναν άνετο χώρο με ευρύχωρο χώρο μαγειρέματος και ψυγείο, για να μην αναφέρουμε μπάνιο, καναπέ και άλλο κρεβάτι πλήρους μεγέθους. Όλα αυτά τροφοδοτούνται από την ηλιακή ενέργεια.

Κάθε πτυχή του σχεδιασμού αποβλέπει στη μεγιστοποίηση χρήσης του χώρου, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετο. Όπως και τα κοινά τροχόσπιτα που διατίθενται σήμερα, το Stella Vita διαθέτει πολλά παράθυρα για άπλετο φως.

Οι πλαϊνές πόρτες δίνουν στους χρήστες εύκολη πρόσβαση στην καμπίνα, ενώ υπάρχουν άλλες δύο πόρτες στο πίσω μέρος για γρήγορη πρόσβαση στο κρεβάτι του τελευταίου ορόφου.

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο