EDITORIAL

Δημόσια έργα: Το μεροκάματο του τρόμου

dimosia-erga-to-merokamato-tou-tromou-697444

Εδώ και λίγους μήνες όλοι οι δρόμοι του Δήμου Κηφισιάς έχουν έργα σε εξέλιξη, προκειμένου να περάσει το δίκτυο οπτικών ινών για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιών. Ως εδώ καλά, αλλά…

του Νίκου Τσάδαρη

Προσπερνώντας το ότι, πολλοί από τους δρόμους που σκάβονται ασφαλτοστρώθηκαν πριν λίγες εβδομάδες (στην προσπάθεια των υποψήφιων δημοτικών αρχόντων να δείξουν έργα στους ψηφοφόρους του Οκτωβρίου), δεν μπορείς με τίποτα να προσπεράσεις την αδιαφορία για την ασφάλεια των εργαζομένων στα παραπάνω έργα.

Με μόνο ασφαλιστικό μέτρο το ανακλαστικό γιλέκο, δεκάδες μεροκαματιάρηδες εκτίθενται καθημερινώς σε κίνδυνο, αφού οι δρόμοι στους οποίους εξελίσσεται το έργο οπτικών ινών δεν κλείνουν για την κυκλοφορία, ούτε καν μπαίνουν προειδοποιητικά σήματα ή κινητά οδοφράγματα. Φορτηγά, λεωφορεία, μηχανάκια, βανάκια, γιωταχί, «ανακατεύονται» με τα μηχανήματα έργου που σκάβουν για να υπογειοποιήσουν τα καλώδια και ανάμεσα τους οι εργάτες – πολλές φορές με την πλάτη γυρισμένη στο ρεύμα κυκλοφορίας – εκτελούν χειρωνακτικές εργασίες εκτεθειμένοι σε προφανή κίνδυνο.

Αποκορύφωμα, η οδός Γεωργίου Λύρα ένας στενός διπλής κατεύθυνσης δρόμος με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο όλο το 24ωρο, όπου αυτό που είδαμε (και φωτογραφίσαμε) δεν γίνεται πιστευτό από τον ανθρώπινο νου στον 21ο αιώνα.

Εργάτες, μηχανήματα, φτυάρια, αυτοκίνητα και κάποιοι ελάχιστοι κώνοι, ένα κουβάρι σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής.

Που να είναι η επιθεώρηση εργασίας; Που οι επιβλέποντες μηχανικοί;;; Ποιος είναι αυτός ο εργολάβος που ρισκάρει απροκάλυπτα την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και δεν τον συλλαμβάνουν; Γιατί ο ανάδοχος του έργου δεν απαιτεί την προβλεπόμενη από όλες τις συμβάσεις τήρηση των μέτρων ασφαλείας; Γιατί η Τροχαία δεν επεμβαίνει καθώς υπάρχει σαφής κίνδυνος για πεζούς και εποχούμενους;

Ένα σωρός από αναπάντητα ερωτήματα που θάβονται κάτω από το χαλί του έργου «αναβάθμισης επικοινωνιών» για ενδεχόμενη βελτίωση της ζωής των κατοίκων χωρίς μέριμνα για τις απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό που πιθανόν να προκύψουν.

Εδώ πραγματικά τελειώνει η λογική ακόμα και όσων έχουμε συνηθίσει πόσο στην τύχη είναι η ζωή μας σε αυτή εδώ την πανέμορφη γωνιά του κόσμου. Αυτός είναι και ο λόγος που πληκτρολόγησα αυτές τις λίγες λέξεις. Μήπως και κάποιος ευαισθητοποιηθεί και βελτιώσει έστω και λίγο τις προδιαγραφές ασφάλειας όσων εργάζονται εκεί στους δρόμους, παίζοντας την σωματική τους ακεραιότητα κορώνα – γράμματα για λίγα ευρώ.

Όλες οι ειδήσεις

Τα 14 καλύτερα οδηγικά παιχνίδια του 2024

Dacia Duster MK3: Αναβαθμισμένο στα πάντα!

Κακοκαιρία: Έτσι πρέπει να οδηγούμε για να είμαστε ασφαλείς – Ενημερωτικό βίντεο με οδηγίες

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο