F1

Φόρμουλα 1 αυτό το Σαββατοκύριακο με το Grand Prix της Κίνας – Δείτε τις ώρες

formoula-1-afto-to-savvatokyriako-me-to-grand-prix-tis-kinas-deite-tis-ores-711014

Στο Διεθνές Αυτοκινητοδρόμιο της Σαγκάης που έχει σχεδιαστεί από τον Hermann Tilke έχουν διεξαχθεί και τα 16 Κινέζικα GP έως σήμερα.

Το Κινεζικό Grand Prix επιστρέφει στο πρόγραμμα μετά από πέντε χρόνια διακοπής. Το 2019 ήταν η τελευταία χρονιά που διοργανώθηκε Φόρμουλα 1 στη Σαγκάη. Ήταν ένα επετειακό, εορταστικό Grand Prix, το 1000στο στην ιστορία του πιο διάσημου παγκόσμιου πρωταθλήματος μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το μεγάλο διάστημα αποχής οφείλεται στην αργή επιστροφή της Κίνας στην κανονικότητα μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19. Τώρα η Κίνα επιστρέφει στο ημερολόγιο, λίγους μήνες προτού συμπληρωθούν είκοσι χρόνια από την πρώτη της παρουσία. Το Κινέζικο Grand Prix πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2004.

Φόρμουλα 1

Στο Διεθνές Αυτοκινητοδρόμιο της Σαγκάης που έχει σχεδιαστεί από τον Hermann Tilke έχουν διεξαχθεί και τα 16 Κινέζικα GP έως σήμερα. Το περίγραμμά του βασίζεται στον κινεζικό χαρακτήρα «shang», που σημαίνει «από ψηλά». Η πίστα μήκους 5.451 μέτρων διαθέτει 16 στροφές, πολλές από τις οποίες είναι πολύ αργές, όπως για παράδειγμα το τμήμα στροφών 1 έως 3 και 6 έως 14. Άλλες στροφές όπως οι 7 και 8 είναι υψηλής ταχύτητας,. Υπάρχουν δύο μεγάλες ευθείες, στις οποίες έχουμε αντίστοιχες ζώνες DRS. Η πρώτη στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού και η άλλη στην πίσω ευθεία μήκους άνω του ενός χιλιομέτρου που εκτείνεται από τη στροφή 13, η οποία είναι ελαφρώς κεκλιμένη (οβάλ), ως την στροφή 14.

Με βάση προσομοιώσεις και προηγούμενα δεδομένα, τα ελαστικά υπόκεινται σε μέσες δυνάμεις τόσο πλευρικές, όσο και διαμήκεις. Φθείρεται περισσότερο το εξωτερικό του ελαστικού, ειδικά στην αριστερή πλευρά του μονοθεσίου. Η τριάδα ελαστικών που επιλέχθηκε για τη Σαγκάη πριν το ξεκίνημα της σεζόν, στηρίζεται στις μεσαίες γόμες της γκάμας: Η C2 είναι η σκληρή γόμα, η C3 είναι η μέση γόμα και η C4 είναι η μαλακή γόμα. Ονομαστικά, πρόκειται για ίδια επιλογή με το 2019, αλλά τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Πριν από πέντε χρόνια χρησιμοποιούνταν ελαστικά 13 ιντσών στην προηγούμενη γενιά μονοθεσίων, η οποία είχε επίπεδο δάπεδο και εντελώς διαφορετική αεροδυναμική απόδοση από το σημερινό μονοθέσιο. Στην πραγματικότητα, είναι ένα ξεκίνημα από το μηδέν για τους οδηγούς, τις ομάδες και την Pirelli, δεδομένου ότι οι αναφορές είναι πολύ ασαφείς.

Περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση το Κινεζικό Grand Prix είναι ο πρώτος από τους έξι φετινούς αγώνες με διαμόρφωση Sprint, η οποία έχει τροποποιηθεί ελαφρώς όσον αφορά στη σειρά διεξαγωγής των περιόδων. Την Παρασκευή το πρόγραμμα έχει μια ώρα ελεύθερων δοκιμών (FP1) και το Sprint Qualifying. O αγώνας Sprint και οι κατατακτήριες δοκιμές για τον κυρίως αγώνα είναι προγραμματισμένες για το Σάββατο, με το Grand Prix, όπως πάντα, Κυριακή. Το καθεστώς Parc Ferme έχει επίσης αλλάξει, πλέον χωρίζεται σε δύο μέρη: το ένα καλύπτει το Sprint Qualifying και τον αγώνα Sprint.

Το δεύτερο ξεκινά πριν τις κατατακτήριες δοκιμές αγώνα το Σάββατο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μόνο μία ώρα ελεύθερων δοκιμών την Παρασκευή για να βρεις το σωστό σετάρισμα στο μονοθέσιο και να αξιολογήσεις την αντοχή των ελαστικών σε μεγάλη απόσταση, σε μια πίστα που αναπόφευκτα θα είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Καθώς το οδόστρωμα δεν έχει αλλάξει από το 2019 και η πίστα χρησιμοποιείται σπάνια, είναι πιθανόν το κράτημα να βελτιωθεί σημαντικά ενόσω στρώνεται με λάστιχο η αγωνιστική γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι η εργασία στον προσομοιωτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους οδηγούς και τους μηχανικούς, τόσο πριν το τριήμερο του αγώνα όσο και κατά τη διάρκειά του.

Φόρμουλα 1

Η διαμόρφωση Sprint επιφέρει επίσης μειωμένα αριθμό slick ελαστικών από 13 σετ σε 12 (δύο σκληρά, τέσσερα μεσαία και έξι μαλακά) ενώ ο αριθμός των βρόχινων ελαστικών παραμένει ίδιος (πέντε σετ ενδιάμεσα και δύο σετ βρόχινα ελαστικά). Τον Απρίλιο στη Σαγκάη μπορεί να καταγραφεί αξιοσημείωτη μεταβολή στη θερμοκρασία με διακυμάνσεις έως 10 °C, κάτι που προσθέτει μια ακόμη μεταβλητή στο παζλ που πρέπει να συνθέσουν οι ομάδες και οι οδηγοί. Συνήθως, το κινεζικό Grand Prix είναι ένας αγώνας στρατηγικής δύο αλλαγών, εν μέρει επειδή υπάρχουν πολλά σημεία όπου είναι δυνατή η προσπέραση, όπως το φρενάρισμα στη στροφή 14 και μετά στην κύρια ευθεία αλλά και το φρενάρισμα στη στροφή 6. Όπως στη Σουζούκα έτσι και στη Σαγκάη η στρατηγική προσπεράσματος με πρόωρη αλλαγή ελαστικών (undercut) είναι συνήθως πολύ αποτελεσματική.

Από τους 20 οδηγούς που θα πάρουν εκκίνηση φέτος, μόνο τρεις έχουν κερδίσει στη Σαγκάη: ο Lewis Hamilton (έξι φορές), ο Fernando Alonso (δύο φορές) και ο Daniel Ricciardo (μία). Ο Hamilton έχει επίσης έξι pole στο όνομά του και έχει πάρει 204 βαθμούς σ’ αυτή την πίστα. Από τις ομάδες, η Mercedes έχει έξι νίκες, η Ferrari τέσσερις, ενώ η Red Bull έχει κερδίσει δύο φορές. Ο Sebastian Vettel, το 2009 έδωσε την παρθενική νίκη στην ομάδα που, όπως τότε, έτσι και σήμερα διευθύνει ο Christian Horner.

Το πρόγραμμα του αγώνα

Παρασκευή

10:30 – Sprint Qualifying

Σάββατο

06:00 – Sprint

10:00 – Qualifying

Κυριακή

10:00 – Αγώνας

Όλες οι ειδήσεις

Κράνος στο δρόμο: Τι συμβολίζει και γιατί πρέπει να σταματήσετε αμέσως

Με ακόμα πιο δυναμική σχεδίαση το ανανεωμένο Nissan Qashqai

Περίπτωση Milano: Δεύτερη φορά που η Alfa Romeo αναγκάζεται να αλλάξει όνομα σε μοντέλο της

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο