MOTOTYPOS

Νέα Yamaha R1 GYTR PRO 25th Anniversary Limited Edition

nea-yamaha-r1-gytr-pro-25th-anniversary-limited-edition-682801

Στην 25η επέτειός της, η Yamaha προσφέρει για αγορά στην Ευρώπη μόλις 25 μοτοσυκλέτες.

του Ηλία Λαϊτσα,

Η Yamaha R1 είναι αναμφίβολα μια από τις αγαπημένες μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού, για το αγοραστικό κοινό της Ελλάδας και όχι μόνο.

25 χρόνια πριν, η Yamaha αποφασίζει να ξεκινήσει την παραγωγή και κατ’ επέκταση τη διάθεση στο αγοραστικό κοινό, της πρώτης R1. Mια μοτοσυκλέτα 998 κ.εκ., τεσσάρων κυλίνδρων και 150 ίππων, με τα 0 – 100 χλμ./ώρα να σημειώνονται στα 3 περίπου δευτερόλεπτα.

Επιστρέφωντας στο 2023, και ενώ το αγοραστικό κοινό της κατηγορίας των Super Sport μοτοσυκλετών συρρικνώνεται, οι εταιρείες επιλέγουν αυτή την κατηγορία σαν μια ευκαιρία τεχνολογικής υπεροχής και πρεστίζ.

 

Η Yamaha από τη πλευρά της, δράττεται της ευκαιρίας των 25 χρόνων από τη πρώτη R1 και ανακοινώνει τη επετειακή παραγωγή της R1 GYTR PRO 25th Anniversary Limited Edition. Στην επετειακή αυτή έκδοση, έχουν προστεθεί όλα τα εξαρτήματα GYTR PRO καθώς και ένας ξεχωριστός χρωματισμός που θυμίζει αυτόν της πρώτης R1 του 1998.

Ο προσανατολισμός του μοντέλου αυτού είναι ξεκάθαρα αγωνιστικός για οδήγηση αποκλειστικά σε πίστα, με την Yamaha να αποποιείται την ευθύνη σε περίπτωση χρήσης της μοτοσυκλέτας σε δημόσιους δρόμους. Υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της μοτοσυκλέτας είναι οι μηχανικοί αγώνων της R1 WorldSBK (η οποία έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα), με αποτέλεσμα για πρώτη φόρα η απόδοση μιας WorldSBK μοτοσυκλέτας να είναι διαθέσιμη στο αγοραστικό κοινό.

Η γκάμα των εξαρτημάτων GYTR PRO περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά ισχυρό και ελαφρύ carbon πλαίσιο και υποπλαίσιο. Σχεδιασμένα όχι μόνο για βέλτιστη αεροδυναμική απόδοση αλλά και για εργονομία, καταφέρνουν να φιλοξενούν τόσο το τροποποιημένο ρεζερβουάρ που προσφέρει χαμηλότερο κέντρο βάρους, όσο και τον “εγκέφαλο” της Magneti Marelli.

Οι κορυφαίες αναρτήσεις της Ohlins προσφέρουν τις ρυθμίσεις αλλά και την κατάλληλη πληροφόρηση του οδοστρώματος. Ίδια χαρακτηριστηκά που διατίθενται και στους αγωνιζόμενους αναβάτες. Τα φρένα της Brembo είναι αναμφίβολα το καλύτερο αξεσουάρ φρεναρίσματος που θα μπορούσε να προσφέρει μια τέτοια μοτοσυκλέτα, ενώ η οθόνη προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ο Andrea Dosoli, Διευθυντής αγώνων δρόμου της Yamaha Motor Europe δήλωσε: “Έχουμε αναπτύξει τη σειρά εξαρτημάτων GYTR PRO παράλληλα με τα προγράμματα αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike και Αντοχής, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας την ευκαιρία να βιώσουν ένα επίπεδο απόδοσης που είναι πραγματικά μοναδικό. Με την έκδοση R1 GYTR PRO 25th Anniversary, οι πελάτες μας έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική μοτοσυκλέτα που είναι όσο πιο κοντά στις προδιαγραφές των μοτοσυκλετών αγώνων Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, χωρίς να έχουν συμβόλαιο με τη Yamaha για να αγωνιστούν στο World SBK ή στο Πρωτάθλημα Αντοχής.”

Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά του νέου R1 GYTR PRO, διατίθεται το GYTR PRO Electronic System (GPES) το οποίο αναπτύχθηκε στο WorldSBK και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής FIM, από την ομάδα εξέλιξης της Yamaha. Το GPES διαθέτει ένα πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων όπως το anti-wheelie, το launch control, τη διαχείρηση φρεναρίσματος του κινητήρα, τη ρυθμιζόμενη τροφοδοσία καυσίμου και τον έλεγχο πρόσφυσης.

Στην όλη ανάπτυξη της μοτοσυκλέτας, εκτός από τους μηχανικούς αγώνων της Yamaha, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι αναβάτης της Yamaha World SBK, Toprak Razgatlıoğlu και Andrea Locatelli, μαζί με τον δοκιμαστικό αναβάτη Niccolò Canepa.

Για να δοκιμαστούν οι επιδόσεις της μοτοσυκλέτας, ο καθένας από τους αγοραστές θα προσκληθεί στο Yamaha Racing Experience, έτσι ώστε να περάσει μια μέρα σε μια πίστα αγώνων, με μια ομάδα τεχνικών της Yamaha. Έπειτα από μια παρουσίαση των ρυθμίσεων της μοτοσυκλέτας τους, οι ιδιοκτήτες θα λάβουν μέρος σε μια διαδικασία που χρησιμοποιούν οι ομάδες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, με σκοπό την εξατομικευμένη ρύθμιση της μοτοσυκλέτας σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και το οδηγικό στυλ του κάθε αναβάτη – ιδιοκτήτη.

Ο Eric de Seynes, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Yamaha Motor Europe δήλωσε: “Η κυκλοφορία εξαρτημάτων της σειράς GYTR PRO είναι μια περήφανη στιγμή για όλους στη Yamaha Motor Europe. Τώρα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε απευθείας στους πελάτες μας τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί παράλληλα με το πρόγραμμα αγώνων WorldSBK και Αντοχής. Σχεδιασμένη από τους μηχανικούς αγώνων WorldSBK και δοκιμασμένη από επαγγελματίες αναβάτες, το “κλειδί στο χέρι” που προσφέρουμε είναι μοναδικό. Κάθε μια μοτοσυκλέτα R1 GYTR PRO θα κατασκευαστεί στο χέρι, από έμπειρους τεχνικούς οι οποίοι θα παρέχουν επίσης τεχνική υποστήριξη κατα τη διάρκεια της ειδικής ημέρς δοκιμών στη πίστα. Αυτή είναι μια διαδικασία που λίγοι άνθρωποι, εκτός από τους επαγγελματίες αγωνιζόμενους, βιώνουν ποτέ.”

Ο αριθμός παραγωγής της νέας R1 GYTR PRO 25th Anniversary Limited Edition θα περιορίζεται στις 25 μοτοσυκλέτες και η αγορά της θα είναι διαθέσιμη σε 13 χώρες της Ευρώπης, με την Ελλάδα να μην είναι μια από αυτές. Η τιμή της θα κυμαίνεται περίπου στις 159.000€ και οι παραδόσεις στους ιδιοκτήτες θα γίνουν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαϊου του 2024, μιας και η κατασκευή της είναι εξολοκλήρου χειροποίητη.

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο