Q-ELECTRIC

Η ηλεκτροκίνηση στα ελληνικά ξενοδοχεία

i-ilektrokinisi-sta-ellinika-xenodocheia-619327
Του Ευγένιου Βασιλικού

Εάν το αναλογιστούμε, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η ηλεκτροκίνηση υφίσταται ήδη στα ξενοδοχεία. Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα τύπου «γκολφ» υπάρχουν εδώ και χρόνια στα μεγάλα resort, και χρησιμοποιούνται για την μετακίνηση πελατών εντός της έκτασης των μονάδων αναψυχής, για την μεταφορά των αποσκευών τους, ή τη μετάβαση του προσωπικού από τμήμα σε τμήμα και από κτίριο σε κτίριο. Αυτό συνέβαινε ως επί το πλείστον σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, υψηλών προδιαγραφών και με φιλοξενούμενους που είχαν ανάλογες απαιτήσεις.

Η μετακίνηση μέσω αυτών των οχημάτων γινόταν για το απρόσκοπτό της, για το αθόρυβο της μεταφοράς και λιγότερο για το «πράσινο» της υπόθεσης. Βλέπετε, τα ξενοδοχεία ήταν πάντα ένα σημείο αναφοράς για την εξέλιξη, την τεχνολογία, αλλά και την ίδια την έννοια του «αποκλειστικού» και του μη προσβάσιμου, ή καλύτερα, του δύσκολα προσβάσιμου. Θυμάμαι μεγαλώνοντας μέσα στα ξενοδοχεία του ομίλου μας αλλά και ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, ανέκαθεν παρέχονταν στον πελάτη ανέσεις που φαινόταν αδιανόητο να υπάρξουν ποτέ στο σπίτι και την καθημερινότητά μας: Από τα στρώματα μεγάλων διαστάσεων, στις τηλεοράσεις και τα στερεοφωνικά συγκροτήματα τελευταίας τεχνολογίας, έτσι κι αυτά τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια έμοιαζαν σαν κάτι το οποίο δεν μπορούσες να το αποκτήσεις. Και, εδώ που τα λέμε, ένα τέτοιο όχημα δεν θα είχε το παραμικρό χρηστικό νόημα στην καθημερινότητα. Κάπως έτσι, και με δεδομένο ότι κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης, σε καμία περίπτωση δεν περίμενα πως μια μέρα θα οδηγούσα στην καθημερινή μου ζωή ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Μια ακόμη εξέλιξη που αφορά στις ξενοδοχειακές μονάδες και παρατηρείται εντονότερα τα τελευταία χρόνια, είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με το περιβάλλον και οι «πράσινες πολιτικές» για την μείωση των ρύπων που προέρχονται από την λειτουργία των καταλυμάτων παγκοσμίως: Από την μείωση συχνότητας αλλαγής λινών, τον περιορισμό των υλικών μιας χρήσης και βέβαια την ετοιμότητα των ξενοδοχείων να φιλοξενήσουμε πελάτες οι οποίοι θα μας επισκεφθούν με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά τους. Αργά, αλλά σταθερά, φορτιστές αυτοκινήτων έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στα ξενοδοχεία, ενώ υπάρχουν ακόμα και ελληνικές startup που ασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα αυτό, όπως για παράδειγμα η «EvLoader» (που αναδείχθηκε μέσω του επιταχυντή «CapsuleT» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος), που αναπτύσσει μια πλατφόρμα μέσω της οποίας ο χρήστης ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου (ή υβριδικού PHEV), μπορεί να αναζητήσει διαθέσιμούς φορτιστές που βρίσκονται σε κοντινή απόστασή και, κυρίως, αυτούς που βρίσκονται τοποθετημένοι σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Στα ξενοδοχεία του ομίλου μας αποφασίσαμε πριν από αρκετούς μήνες να τοποθετήσουμε φορτιστές. Ωστόσο, η τοποθέτησή τους δεν αφορά αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των πελατών μας (στους οποίους η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν), αλλά απευθύνονται σε όλους τους χρήστες ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις πόλεις που βρίσκονται τα ξενοδοχεία μας. Φυσικά, την πρακτική αυτή έχουν ακολουθήσει πολλοί άλλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, καθώς και «μεμονωμένα» ξενοδοχεία. Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημάνω ότι η τοποθέτηση σταθμών φόρτισης αποτελεί μια στρατηγική εξωστρέφειας εκ μέρους των ξενοδοχείων. Με δεδομένα τα χαρακτηριστικά της πανδημίας, οι ξενοδοχειακές μονάδες οφείλουν να αποτελέσουν αρωγούς των εξελίξεων και να αναζητήσουν πρωτοποριακούς τρόπους εξυπηρέτησης, «εξάγοντας» τις υπηρεσίες τους.

Καταλήγοντας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε προ των πυλών μιας νέας εποχής για την αυτοκίνηση. Η ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στην «πρόκληση» και οι ξενοδοχειακές μονάδες ήδη πρωτοπορούν στον τομέα αυτό. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα ως ευκαιρία και όχι σαν τροχοπέδη. Ο τουρισμός, μία από τις κινητήριες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορεί επ’ ουδενί να απέχει από τις εξελίξεις (ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο) και οφείλει να πρωτοστατεί στο πεδίο των αλλαγών.

 

Ο Ευγένιος Βασιλικός είναι ιδιοκτήτης του Ομίλου Ξενοδοχείων «Airotel», Β’ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής-Αργοσαρωνικού
car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο