Q-ELECTRIC

Jeep Avenger: Όχι μόνο ηλεκτρικό

jeep-avenger-ochi-mono-ilektriko-644807

Το όνομά του (εκδικητής) παραπέμπει στις μεγάλες φιλοδοξίες της Stellantis. Αν και δεν το δείχνει, το Avenger είναι κατά περίπου 16 εκατοστά μικρότερο από το Renegade. Είναι ένα πολύ σημαντικό μοντέλο, καθώς εγκαινιάζει την ηλεκτρική εποχή της Jeep.

Του Roberto Lo Vecchio • Απόδοση: Νίκος Μαρινόπουλος – Φωτογραφίες: Giovanni Tagini

Δεκαέξι εκατοστά, πάνω-κάτω όσο το άνοιγμα του χεριού μας. Αυτή είναι η διαφορά σε μήκος του νέου Avenger από το μεγαλύτερο Renegade. Βέβαια το μέγεθος δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, όσο το γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο μοντέλο της αμερικανικής εταιρείας που θα διαθέτει αμιγώς ηλεκτρική έκδοση. Μπορεί λοιπόν να είναι το «μικρό», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι λιγότερο σημαντικό. Είναι βέβαια και το όνομα. Το μυαλό πάει αμέσως στους υπερήρωες της Marvel, οι κρυφές δυνάμεις των οποίων δεν φαίνονται πάντα με την πρώτη ματιά.

Παρουσιάστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, μαζί με δύο ακόμα ηλεκτρικά μοντέλα που μπορείτε να δείτε στις επόμενες σελίδες, στα πλαίσια της εκδήλωσης «4xe day». Έγινε λόγος και για ένα τέταρτο μοντέλο, δίχως λοιπές λεπτομέρειες που να μπορούμε να παρουσιάσουμε. Η επίσημη βάπτιση του Avenger έχει οριστεί για τις 17 Οκτωβρίου, στα πλαίσια της Έκθεσης Αυτοκινήτου στο Παρίσι. Στις εκθέσεις αναμένεται στις αρχές του νέου έτους, ωστόσο το Quattroruote πέρασε μερικές ώρες μαζί του κατ’ αποκλειστικότητα.

Ομολογώ ότι καθίσαμε στο εσωτερικό του και επί του παρόντος ένα πράγμα έχω να πω: Bβολεύεσαι μια χαρά στις πίσω θέσεις, καθώς έχει επαρκή χώρο για τα γόνατα. Αποκαλύπτω αυτή τη λεπτομέρεια επειδή είναι άκρως σημαντική σε ένα SUV με μήκος λίγο πάνω από τέσσερα μέτρα. Για την ακρίβεια, 4,08 μέτρα, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία. Μας αποκάλυψαν έναν ακόμα αριθμό. Τα 321 λίτρα της χωρητικότητας του πορτμπαγκάζ, ένας αριθμός διόλου κακός για τα δεδομένα της κατηγορίας.

Πρώτα απ’ όλα, το μέγεθος, το οποίο αποκαλύπτει πολλά για την εμπορική τοποθέτηση του αυτοκινήτου. Τι είναι το Avenger; Ο αντικαταστάτης του Renegade; Όχι, λόγω της διαφοράς των 16 εκατοστών που προαναφέραμε. Παρόλο που κι αυτό ανήκει στην κατηγορία των B-SUV. Το Avenger τοποθετείται στο κάτω τμήμα αυτής της κατηγορίας και για ένα διάστημα θα πλαισιώνει το Renegade. Ουσιαστικά διπλασιάζοντας τα μοντέλα της Jeep στην κατηγορία των συμπαγών SUV. Υπάρχει κίνδυνος να κλέψει πωλήσεις από το Renegade, σε μία κατηγορία με ουκ ολίγο ανταγωνισμό από τους άλλους κατασκευαστές; Τα στελέχη της Stellantis εμφανίζονται πεπεισμένα ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Εξηγούν πως τα δύο αυτοκίνητα απευθύνονται σε εντελώς διαφορετικού προφίλ αγοραστές. Το Avenger απευθύνεται σε νεαρής ηλικίας ανύπαντρα ζευγάρια, αλλά και σε μεγάλο ποσοστό σε νεαρές γυναίκες. Το Renegade απευθύνεται σε οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, αλλά και σε ανύπαντρους άντρες. Το Avenger είναι πιο μοδάτο και χαριτωμένο, ενώ το Renegade είναι πιο «εκτός δρόμου» και περιπετειώδες. Αυτά μας λένε οι υπεύθυνοι εμπορικής στρατηγικής που ασχολούνται με το προφίλ των αγοραστών και την τοποθέτηση του κάθε προϊόντος στην αγορά. Από κοντά, το νέο Jeep υιοθετεί κάποια οπτικά «κόλπα» για να δείχνει μεγαλύτερο απ’ ότι πραγματικά είναι. Πρώτο κόλπο, η έντονα κεκλιμένη εμπρός κολόνα που είναι μετατοπισμένη προς τα πίσω, ώστε να δείχνει μακρύτερο το καπό. Δεύτερο κόλπο, η έντονα επηρεασμένη από το Compass σχεδίαση του εμπρός μέρους, της πίσω κολόνας και η μαύρη οροφή που μοιάζει να αιωρείται. Τρίτο κόλπο, οι λοιπές λεπτομέρειες που μεγαλώνουν οπτικά το εμπρός και πίσω μέρος. Όπως για παράδειγμα τα φουσκωμένα φτερά και το μαύρο περίβλημα στα πίσω φώτα που τα κάνει να δείχνουν πιο φαρδιά.

Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που κάνουν το «μωρό» της Jeep να μη δείχνει και τόσο μικρό. Εξάλλου, όταν ακούς τη λέξη «Avenger» περιμένεις χαμό και ταραχή, ένα αυτοκίνητο με μια κρυφή δύναμη. Η οποία δεν είναι άλλη από τον ηλεκτρικό του κινητήρα. Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα οι τεχνικές προδιαγραφές του, πέρα από μια γενική αναφορά σε αυτονομία περίπου 400 χιλιομέτρων στον κύκλο WLTP. Γνωρίζοντας, όμως, την πλατφόρμα στην οποία βασίζεται, είμαστε σε θέση να εξάγουμε ορισμένα συμπεράσματα. Η πλατφόρμα του ονομάζεται «STLA small» και αποτελεί εξέλιξη της πλατφόρμας CMP της PSA. Αυτό σημαίνει ότι τα τεχνικά του χαρακτηριστικά αναμένονται παραπλήσια των Peugeot 208 και 2008, καθώς και των Opel Corsa και Mokka. Οι ηλεκτρικές εκδόσεις αυτών των μοντέλων είναι διαθέσιμες με ηλεκτρικό κινητήρα 136 ίππων και διαθέτουν μέση αυτονομία έως 350 χιλιόμετρα. Κάτι που δεν αναμένεται ν’ αλλάξει, εκτός εάν το Avenger διαθέτει μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρία. Μιας και μιλάμε για ένα Jeep, θεωρείται βέβαιο ότι θα διαθέτει και έκδοση 4xe, με μία επιπλέον ηλεκτρική μονάδα στο πίσω μέρος που θα εξασφαλίζει την τετρακίνηση. Βέβαια, το λογότυπο 4xe μπορεί να αναφέρεται στην κορυφαία plug-in υβριδική έκδοση του μοντέλου που αναμένεται να παρουσιαστεί λίγο αργότερα.

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο