STYLE

Πως έχουν προκύψει και τι σημαίνουν τα ονόματα γνωστών μοντέλων της VW;

pos-echoun-prokypsei-kai-ti-simainoun-ta-onomata-gnoston-montelon-tis-vw-716676

Αέρηδες, ελληνική μυθολογία, ωραίες συμπτώσεις και παρομοιώσεις, συνθέτουν ενδιαφέρουσες «ληξιαρχικές πράξεις»

Η ονοματοδοσία στα μοντέλα αυτοκινήτων δεν είναι απλή υπόθεση και πολλές φορές αποτελεί «πονοκέφαλο» για τα τμήματα marketing των εταιρειών, που καλούνται να βρουν κάτι εύηχο, πρωτότυπο, το οποίο παράλληλα να αντανακλά την θέση του μοντέλου στην αγορά και τον χαρακτήρα του.

Πέραν αυτού προϋποθέτει και μια ενδελεχή έρευνα για το τι σημαίνει, πως μεταφράζεται και τι θυμίζει το όνομα του κάθε αυτοκινήτου στις αγορές που πρόκειται να λανσαριστεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι αυτό που γνωρίσαμε όλοι ως SEAT Gredos στην Ελλάδα, στον υπόλοιπο κόσμο πουλιόταν ως SEAT Malaga.

Malaga είναι μια πόλη της Ανδαλουσίας και η SEAT απλά ακολούθησε το μοτίβο ονοματοδόσιας με τοπωνύμια της Ισπανίας, αλλά στην Ελλάδα με τέτοιο όνομα, η εμπορική αποτυχία ήταν εγγυημένη, για ευνόητους λόγους συνήχησης με την πιο διάσημη ελληνική λέξη στο κόσμο.

Το θέμα έχει γενικά ενδιαφέρον και αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά σχετικών άρθρων που θα ακολουθήσουν και για άλλες εταιρείες, σήμερα όμως θα ασχοληθούμε με την VW.

Για την ιστορία, το όνομα της Volkswagen, αποτελεί την σύνδεση των γερμανικών λέξεων Volk, που σημαίνει «άνθρωποι / λαός» και Wagen, που έχει διάφορες ερμηνείες αλλά στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει την «μεταφορά επί τροχών» και με μια πιο ελεύθερη απόδοση, «όχημα». Το Volkswagen λοιπόν, μεταφράζεται ως «όχημα / αυτοκίνητο του λαού».

Σκαραβαίος (Beetle)

Τιμητικά ξεκινάμε με το πιο γνωστό και θρυλικό μοντέλο της VW, αυτό που στην Ελλάδα αποκαλούμε «σκαραβαίο» ή «σκαθάρι». Η επίσημη ονομασία του αυτοκίνητου όταν παρουσιάστηκε ήταν το μάλλον άχαρο «Type 1» αλλά σύντομα απέκτησε στην Γερμανία το παρατσούκλι «Käfer», που σημαίνει σκαθάρι, ακριβώς επειδή το σχήμα του θύμιζε έντομα από την μεγάλη οικογένεια των κολεόπτερων. Το όνομα αυτό συνόδευσε το αυτοκίνητό όταν άρχισε η εξαγωγή του και κάπως έτσι, όλος ο κόσμος το υποδέχτηκε ως «Käfer» μεταφράζοντας αυτή την λέξη στην γλώσσα του. Εξαίρεση αποτελεί η Δανία, που το αποκαλούν «φούσκα», ή Γαλλία με το πιο καρτουνίστικο «πασχαλίτσα» και η Ταϋλάνδη, όπου ο σκαραβαίος ονομάζεται «χελώνα».

Amarok / Lupo

Παρά το ότι σαν αυτοκίνητα δεν έχουν και πολύ σχέση μεταξύ τους, μπαίνουν μαζί, γιατί το όνομα τους είναι το ίδιο και σημαίνει «λύκος». Το Lupo είναι η λατινική απόδοση του λύκου, ενώ το ζώο αυτό ονομάζεται Amarok, στην γλώσσα των Ινουίτ. Η έμπνευση και στις δύο περιπτώσεις, προήλθε από τη πόλη όπου εδρεύει η VW, το Wolfsburg, που μεταφράζεται ως «κάστρο των λύκων».

Corrado

Το Corrado είναι ένα παράγωγο – παράφραση του ισπανικού ρήματος «correr» που μεταφράζεται ως «θα τρέξω». Δύσκολο να το καταλάβεις αν δεν είσαι ισπανόφωνος, ακούγεται ωραία πάντως.

ΕΟS

To EOS είναι η απόδοση του ελληνικού Hώς, της θεότητας δηλαδή που είναι συνδεδεμένη με την αυγή. Στην VW σκέφτηκαν ότι η διαδικασία «ανοίγματος» της οροφής του αυτοκινήτου είναι κατά κάποιο τρόπο μια διαδικασία που προσομοιάζει την «αυγή», με το φως να πλημμυρίζει το εσωτερικό και να «λούζει» τους επιβάτες. Πολύ ποιητικό, δεν βρίσκετε;

Golf

Καμία σχέση με το προφανές, άλλωστε δεν προκαλεί και μεγάλο ενθουσιασμό το να ξέρεις ότι το αυτοκίνητο σου ονομάζεται σαν ένα παιχνίδι που κάποιοι βαράνε μπαλάκια με μπαστούνια στο γκαζόν. Τo Golf λοιπόν, ήταν το όνομα ενός αλόγου το οποίο είχε εντυπωσιάσει ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της VW, που τύχαινε να είναι και εξαιρετικός ιππέας.

Jetta

To Jetta στα γερμανικά σημαίνει «ροή αέρος» ή «ρεύμα αέρα» και χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες λέξεις για να περιγράψει αεροδυναμικά φαινόμενα.

Passat

«Passat» είναι η γερμανική λέξη για τους αληγείς ανέμους. Οι αληγείς άνεμοι, είναι σταθερά ρεύματα αέρα που φυσούν καθ΄ολη την διάρκεια του χρόνου σε μεγάλο υψόμετρο, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη.

Phaeton

Ευκολάκι, προφανώς Φαέθων, ο πρωταγωνιστής του αρχαιοελληνικού μύθου, που λόγω στραβοτιμονιάς στο άρμα του Ήλιου, κόντεψε να κάνει την Γη κάρβουνο. Προφανώς η VW δεν είχε αυτό το ατυχές γεγονός κατά νου όταν ονόμαζε έτσι το αυτοκίνητο αλλά το κάλλος και την εντυπωσιακή όψη του Φαέθοντος, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο εξέπεμπε δυνατό φως. Κάτι είχε πάρει από τα γονίδια του πατέρα του, που ήταν ο Ήλιος.

Scirocco

Nαι, σωστά καταλάβατε, η VW έχει ένα θέμα με τους αέρηδες και τους ανέμους. Scirocco, είναι ο γνωστός και σε εμάς «Σιρόκος», ο άνεμος νοτιοανατολικής διεύθυνσης που πνέει στην Μεσόγειο, εξαιτίας ρευμάτων που δημιουργούνται στην έρημο Σαχάρα.

Τiguan

Ακούγεται ωραίο και εξωτικό αλλά θυμίζει κάτι που μόνο σε αρρωστημένα πειράματα γενετικής θα μπορούσαν να υπάρξει. Είναι ο συνδυασμός των λέξεων Tiger και Iguana και επιλέχθηκε από το… κοινό, αφού η VW λίγο πριν την παρουσίαση του μοντέλου, ζήτησε από τους αναγνώστες ενός περιοδικού να δώσουν ιδέες για το όνομα του αυτοκινήτου.

Touareg

Προέρχεται από τους Τουαρέγκ, έναν βερβερικό νομαδικό λαό που για χιλιάδες χρόνια έχει κάνει «σπίτι» του τις αφιλόξενες και αχανείς εκτάσεις της ερήμου Σαχάρα. Η VW, προσέθεσε ένα «o» στην σωστή απόδοση, που είναι «Tuareg». Xωρίς να υπάρχουν επίσημες πληροφορίες σχετικά με αυτό, εικάζουμε ότι ο λόγος ήταν πως το όνομα ήταν «καπαρωμένο» από την ιταλική κατασκευάστρια μοτοσυκλετών Aprilia, η οποία από το 1985, είχε (και έχει) μοντέλα με αυτό το όνομα στην γκάμα της.

Όλες οι ειδήσεις

Πανδαισία Lamborghini στο Concorso d’Eleganza Villa d’Este

SDV: H επανάσταση στα αυτοκίνητα δεν έχει συντελεσθεί, τώρα ξεκινάει!

Κινούμαι Ηλεκτρικά 3: Ξεκίνησε ο νέος κύκλος – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

 

car-prices
google-news
Tags
#VW

Περισσότερα Βίντεο