TRAVEL

Ταξίδι στην Υπερδνειστερία: Το Ψευδοκράτος-Κατάλοιπο της πρώην ΕΣΣΔ

taxidi-stin-yperdneisteria-to-psevdokratos-kataloipo-tis-proin-essd-608370

Ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή του: Τρανσνίστρια ονομάζεται διεθνώς, Πριντνεστρόβια στο εσωτερικό. Υπερδνειστερία στα ελληνικά. Δεν θα βρείτε αυτή τη χώρα ούτε στο χάρτη, ούτε στη λίστα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όμως υπάρχει και η επίσημη ονομασία της είναι PMR – Pridnestrovian Moldavian Republic.

Πρόκειται για μοναδικό στην Ευρώπη κράτος εν κράτει με μισό εκατομμύριο κατοίκους. Δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα μέλος του ΟΗΕ και καταλαμβάνει μία στενή λωρίδα γης στην ανατολική όχθη του Δνείστερου ποταμού, παράλληλα με τα σύνορα Μολδαβίας – Ουκρανίας. Επίσημα ανήκει στη Μολδαβία. Το ένα τρίτο των κατοίκων είναι Ρωσικής καταγωγής και άλλοι τόσοι Μολδαβοί αλλά η επίσημη γλώσσα είναι τα ρωσικά. Ενώ στην υπόλοιπη Μολδαβία οι πινακίδες στους δρόμους είναι με λατινικούς χαρακτήρες, στο Τιρασπόλ – την πρωτεύουσα του ψευδοκράτους – είναι στα κυριλλικά.

Η Υπερδνειστερία έχει δική της σημαία, εκλεγμένη κυβέρνηση, Βουλή, στρατό και αστυνομία. Και δικό της νόμισμα, το ρούβλι, με ισοτιμία πολύ κοντινή στο Λέου της Μολδαβίας. Τα αυτοκίνητα έχουν διαφορετικές πινακίδες κυκλοφορίας. Η σημαία της χώρας είναι η μοναδική στον κόσμο με το κομμουνιστικό σφυροδρέπανο. Όμως το διαβατήριο δεν αναγνωρίζεται, άρα για να πάνε στο εξωτερικό οι κάτοικοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν το Μολδαβικό ή το Ρωσικό.

Ταξιδεύοντας από το Κισινάου προς το Τιρασπόλ σε κάποια στιγμή φτάνεις σε έναν συνοριακό σταθμό. Σου ζητούν διαβατήριο αλλά δεν το σφραγίζουν και σου δίνουν ένα έγγραφο εισόδου στα ρωσικά. Αφού πληρώσεις πάγια διόδια 4 ευρώ μπορείς πλέον να μπεις στη χώρα.

Ο δρόμος για το Τιρασπόλ είναι φωταγωγημένος τη νύχτα και σε καλύτερη κατάσταση από το δίκτυο της υπόλοιπης Μολδαβίας. Μετά τη γέφυρα του Δνείστερου συναντάς το σουπερμάρκετ Sherif, μία τοπική εταιρία που μονοπωλεί τους περισσότερους τομείς της οικονομίας: βενζινάδικα, τράπεζες, βιομηχανίες, έως και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Το Τιρασπόλ είναι μία άχαρη πρωτεύουσα με σοβιετική ρυμοτομία και αισθητική. Τα σήματα της πρώην ΕΣΣΔ και τα αγάλματα του Λένιν κυριαρχούν σε κάθε πλατεία. Στην κεντρική λεωφόρο 25ης Οκτωβρίου, από τη μία δεσπόζει το άγαλμα του ήρωα Σουβόροφ και από την άλλη το μνημείο των ηρώων, όπου βλέπεις ένα σοβιετικό άρμα T-34 δίπλα στην εκκλησία με τον χρυσό τρούλο. Να σημειώσουμε ότι όταν η Μολδαβία αποσχίστηκε από την ΕΣΣΔ το 1990, οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας προτίμησαν να παραμείνουν στην ΕΣΣΔ, η οποία τελικά κατέρρευσε το 1991. Το 1992 ξέσπασε ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος και έκτοτε η χώρα των 500.000 κατοίκων είναι ντε φάκτο ανεξάρτητο κράτος χωρίς επίσημη αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα – με εξαίρεση τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Από την Υπερδνειστερία μπήκαμε στην Ουκρανία και από εκεί επιστρέψαμε στη Ρουμανία μέσω Μολδαβίας χωρίς πρόβλημα. Η ψευδοχώρα θεωρούνταν επισφαλής για πολλά χρόνια και κάπως εχθρική με τους τουρίστες, όμως σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είναι ασφαλής, αν και όχι ιδιαίτερα φιλική. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αν ένας ταξιδιώτης μπει στη Μολδαβία από τα σύνορα της Υπερδνειστερίας, στην έξοδο ίσω αντιμετωπίσει πρόβλημα με τις Μολδαβική αστυνομία, μια και δεν θα έχει σφραγίδα εισόδου στο διαβατήριο.

www.theworldoffroad.com

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο