TRAVEL

Στο χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια με το DS4 E-Tense

sto-chionodromiko-3-5-pigadia-me-to-ds4-e-tense-659044

Με το plug-in υβριδικό DS4 E-TENSE ταξιδεύουμε βόρεια, για το Βέρμιο, το χιονοδρομικό με την περίεργη ονομασία, “3-5 Πηγάδια”, αλλά και τις εγγύτερες πόλεις, τη Νάουσα και τη Βέροια, ενώ κοντά στην μακεδονική πόλη υπάρχουν δύο πολύ αξιόλογοι ιστορικοί προορισμοί, η Βεργίνα με τους αρχαίους τάφους των βασιλέων και η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Βερμίου.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ένα αυτοκίνητο σαν το DS4 κάνει τον αυτοκινητόδρομο να τελειώνει πιο γρήγορα αλλά τα 542 χιλιόμετρα που χωρίζουν την πρωτεύουσα με το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια δεν είναι και μικρή απόσταση, ειδικά σε μια βαρετή διαδρομή όπως Αθήνα-Βέροια (ο αγαπημένος αυτοκινητόδρομος είναι το κομμάτι Αντίρριο-Ιωάννινα καθώς έχει πολλές καμπές και μεγάλη εναλλαγή τοπίου). Οι ατέλειωτες ευθείες του Αθηνών-Θεσσαλονίκης κάνουν όλους τους οδηγούς να χασμουριούνται, εκτός και εάν δεν κινείσαι στο νόμιμο όριο, αλλά εγώ το αντιμετωπίζω με το δικό μου τρόπο.

Καταρχήν προτιμώ να ταξιδεύω βράδυ αφού η κίνηση είναι λιγότερη οπότε το cruise control διατηρεί πιο εύκολα την επιλεγμένη ταχύτητα, αν και το DS4 με το DRIVE ASSIST αυξομειώνει την ταχύτητα όταν βρεθεί κάποιο αυτοκίνητο εμπρός σου. Έτσι για ακόμα μια φορά και σε αυτό το ταξίδι θα αναχωρήσω στις 9.30 το βράδυ, και μετά την καθιερωμένη στάση στο γνωστό fast-food του Πολυδενδρίου, βρίσκομαι να οδηγώ -κατά το ελάχιστο αφού αισθητήρες, cruise control και αυτόματο κιβώτιο έχουν αναλάβει την περισσότερη δουλειά- στο αυτοκινητόδρομο με παρέα του “εξωγήινους” ήχους από την κιθάρα του Hendrix, γιατί ταξίδι στο αυτοκινητόδρομο θέλει ποιοτικό ηχοσύστημα και οι Γάλλοι έχουν τοποθετήσει το αντίστοιχο στο DS4.

Η τεχνολογία των smartphone και η σύνδεσή τους με το σύστημα του αυτοκινήτου έχει κάνει τη ζωή πιο εύκολη αλλά και τη playlist του Spotify απαραίτητη. Ο χρόνος άφιξης στην πόλη της Βέροιας είχε υπολογιστεί από το navigation του αυτοκινήτου στις 2 τα ξημερώματα αλλά μια βίδα στο πίσω αριστερό ελαστικό βαρέθηκε και άφησε πίσω της μια τρύπα που το repair kit δεν κατόρθωσε να κλείσει οπότε μετά από αρκετή περιπέτεια -και αφού διαπίστωσα ότι πέρα από πρωτεύουσα και ίσως Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει βουλκανιζατέρ που διανυχτερεύει- έφτασα στη Βέροια λίγο μετά τις 3 και χωρίς άλλη χρονοτριβή βρέθηκα στο κρεβάτι, με τη Μελίνα Μερκούρη ακριβώς από πάνω μου, στο θεματικό ξενοδοχείο Veritas Boutique Art Hotel.

Νωρίς το πρωί, μετά την επισκευή του “άτακτου” ελαστικού, ξεκίνησα για τη Νάουσα, και από εκεί την ανηφορική διαδρομή των 17 χιλιομέτρων που οδηγεί στα 3-5 Πηγάδια, μια διαδρομή που είχα κάνει και το καλοκαίρι για τις ανάγκες του ειδικού τεύχους με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Παρατήρηση πρώτη. Τότε είχα εντυπωσιαστεί από το καταπράσινο τοπίο που δημιουργούσαν τα σφιχταγκαλιασμένα δέντρα που σε μερικά σημεία δεν άφηναν ούτε τις αχτίνες του ήλιου να περάσουν. Παρατήρηση δεύτερη. Όλες οι εποχές του χρόνου έχουν τη δικιά τους ομορφιά καθώς τώρα το χειμώνα το καφέ χρώμα των απογυμνωμένων από τα φύλλα δέντρα έκανε μια τρομερή αντίθεση με το λευκό του χιονιού. Μέσα σε αυτή τη μαγική εικόνα είναι ακόμα πιο ευχάριστο να οδηγείς ένα αυτοκίνητο σαν το DS4, που το αυτόματο κιβώτιο και η άμεση απόκριση του κινητήρα σε βοηθούν να οδηγήσεις πιο απρόσκοπτα. Με την κατάλληλη επιλογή προγράμματος λειτουργίας του κινητήρα το γαλλικό αυτοκίνητο από ένα ξεκούραστο μεσαίο GT crossover μετατρέπεται σε ένα μηχάνημα διασκέδασης στις ανοικτές στροφές έως το χιονοδρομικό.

Σαφές τιμόνι που σου δείχνουν που πατάνε οι εμπρός τροχοί με τις ζάντες των 19 ιντσών και τα 40άρια προφίλ ελαστικά, να καταπίνουν τα πάντα χωρίς όμως να κοπανούν τον οδηγό και κλίσεις στις στροφές σαν ένα sport αυτοκίνητο. Έτσι δεν είναι άτοπο να μιλάμε για έναν πραγματικό “Dr. Jekyll and Mr. Hyde”. Το καλό στήσιμο του αυτοκινήτου βέβαια πιστοποίησε και το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια που βρέθηκα στην κακοκαιρία της Barbara δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω τις χιονοκουβέρτες. Ούτε στον αυτοκινητόδρομο στο Θεολόγο ή τη Μαλακάσα, αλλά ούτε μέσα στην χιονοθύελλα στους επαρχιακούς δρόμους για Παναγιά Σουμελά ή προς Φλώρινα. Μετά από περίπου 1500 χιλιόμετρα τις χρησιμοποίησα για 200 μέτρα, στη μικρή ανηφόρα πριν το σπίτι μου.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Δεν υπάρχει κανένας που να έχει ακούσει για το συγκεκριμένο χιονοδρομικό και να μην του έχει αποτυπωθεί η ονομασία του, και ταυτόχρονα να μην του γεννηθεί το ερώτημα “γιατί 3-5 Πηγάδια;”. Η αλήθεια είναι ότι εάν το ψάξει κανείς θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν πηγάδια, αλλά πηγές, και συγκεκριμένα 3 στη βάση του χιονοδρομικού και 5 ψηλότερα, στα 1800 μέτρα.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ 3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ

Το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στο Βέρμιο, και απέχει 17 χιλιόμετρα από την Νάουσα, και 110 από τη Θεσσαλονίκη. Η βάση του βρίσκεται στα 1.430μ. και εκτείνεται έως τα 2.005μ. και είναι το μόνο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας που διαθέτει σύστημα τεχνητής χιόνωσης. Διαθέτει έξι πίστες, Παράδεισος, Αριστοτέλης, Πλατό Παραδείσου, Πλατό Φιλίππου, Φίλιππος, και Λούκι. Υπάρχουν δύο μεγάλοι χώροι στάθμευσης δίπλα στο χιονοδρομικό και ένας λίγο πιο μακριά. Στη βάση του χιονοδρομικού υπάρχει ένα chalet με θέα τις πίστες ενώ υπάρχει και ένα lift-bar σε μεγαλύτερο ύψος, αλλά είναι απαραίτητη η χρήση lift για να το προσεγγίσει κανείς. Διαθέτει πέντε αναβατήρες από τους οποίους ένας είναι διθέσιος εναέριος, και οι υπόλοιποι τέσσερεις είναι συρόμενοι. Θα βρείτε κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολές εκμάθησης. Το site είναι υπό κατασκευή αλλά μπορείτε να ενημερωθείτε μέσω της επίσημης σελίδας στο facebook (3-5 Pigadia) όπου δημοσιεύεται καθημερινά ένα report που αφορά τη λειτουργία αναβατήρων και πιστών, καθώς και γενικές πληροφορίες, όπως για το ύψος του χιονιού, τη λειτουργία του lift-bar, κ.ά.

INFO

Χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια

3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ 59100, ΝΑΟΥΣΑ ,

τηλέφωνο: 23321 02025

Email: [email protected]

Web site: 35pigadia.com

ΝΑΟΥΣΑ – ΒΕΡΟΙΑ – ΒΕΡΓΙΝΑ

Η επίσκεψη στο χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια μπορεί να συνδυαστεί και με αντίστοιχες επισκέψεις σε Νάουσα και Βέροια, καθώς αυτές οι δύο πόλεις βρίσκονται μόλις 17 και 38 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Στη Νάουσα αξίζει να επισκεφτείτε το μνημείο των ηρωίδων, που αποτελεί φόρο τιμής στις γυναίκες που πήδηξαν με τα παιδιά τους στο βάραθρο που σχηματίζει σε εκείνο το σημείο ο εντυπωσιακός καταρράκτης του ποταμού Αράπιτσας παρά να πέσουν στα χέρια των Τούρκων, ενώ στη Βέροια η παραδοσιακή συνοικία Κυριώτισσα με τα σπίτια και τα αρχοντικά του 18ου και 19ου αιώνα και η εβραϊκή συνοικία δίπλα στη Μπαρμπούτα, όπου υπήρχε μια πηγή από την οποία όποιος ξένος έπεινε δεν έφευγε από αυτό τον τόπο, είναι τα πιο καλοδιατηρημένα ιστορικά κομμάτια της πόλης. Υπάρχουν όμως και δύο πολύ σημαντικές τοποθεσίες με μεγάλη ιστορική σημασία που βρίσκονται πολύ κοντά στη Βέροια. Η πρώτη είναι στη Βεργίνα, που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, που είναι χτισμένη στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσα της Μακεδονίας, όπου ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος ανακάλυψε σύμπλεγμα βασικών τάφων, και ανάμεσά τους και του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η δεύτερη βρίσκεται στο χωριό Καστανιά, εκεί όπου οι Πόντιοι θέλησαν να αναβιώσουν το Μοναστήρι Παναγίας Σουμελά που βρίσκεται κοντά στην Τραπεζούντα. Στον ιερό ναό υπάρχει η εικόνα χαραγμένη σε ξύλο από τον Απόστολο Λουκά, μια εικόνα που έκρυψαν οι μοναχοί πριν την αναγκαστική έξοδο του 1922 και ήρθε τελικά στην Ελλάδα το 1931.

ΦΑΓΗΤΟ

Στο Αρκοχώρι, κοντά στη Νάουσα, σε ένα σημείο με εξαιρετική θέα, θα βρείτε το εστιατόριο Χάραμα, όπου ανάμεσα στα πολλά πιάτα στο μενού του θα βρείτε αγριογούρουνο με κάστανα, ελάφι στη γάστρα με σως δαμάσκηνου και πιπεράτο αγριοκάτσικο.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Στη Βέροια υπάρχει το Veritas Boutique Art Hotel που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της πόλης και τα δωμάτια του είναι εμπνευσμένα από Έλληνες κινηματογραφιστές, ποιητές και καλλιτέχνες.

 

 

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο