TOP NEWS

Ταξίδι: Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για τις γιορτές

taxidi-oi-10-koryfaioi-proorismoi-gia-tis-giortes-652631

Ταξίδι: Εκκωφαντική ζήτηση παρατηρείται φέτος, την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για τους δημοφιλείς χειμερινούς τουρισμούς, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη καταγράφεται σχεδόν 100% πληρότητα για την περίοδο των Φώτων δεδομένου ότι η αργία, η οποία συμπίπτει με την τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, προσφέρει τη δυνατότητα «απόδρασης» τριημέρου στους επισκέπτες. Στο Top 10 των προορισμών για την περίοδο των εορτών, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκονται τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, η Φλώρινα, το Πήλιο, τα Τρίκαλα (Ελάτη-Περτούλι), ο Παρνασσός (Αράχοβα, Δελφοί), το Καρπενήσι, τα Καλάβρυτα, το Μαίναλο (Γορτυνία) και τα Τρίκαλα Κορινθίας, που συναγωνίζονται με τον Πάρνωνα για μία θέση στην κορυφή της ζήτησης.

Ο… χάρτης

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία των κρατήσεων εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, που βλέπει να πρωταγωνιστούν οι περιοχές που ανέκαθεν αποτελούσαν «πόλο» έλξης για τους επισκέπτες, όπως το Πήλιο και ο Βόλος.

Τη βεβαιότητά του ότι η πληρότητα για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά αλλά και τα Θεοφάνια θα αγγίξει το 100% εξέφρασε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Ευστάθιος Σιούτης. Η υψηλή ζήτηση οφείλεται, όπως επισημαίνει ο κ. Σιούτης, αφενός στη μοναδικότητα του προορισμού, την οποία συνθέτουν η ιστορία, ο πολιτισμός, η γαστρονομία, και αφετέρου στην εύκολη προσβασιμότητα στον ορεινό όγκο, σε περιοχές ιδιαιτέρως δημοφιλείς, όπως το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια. Ειδικότερα όσον αφορά στο Μέτσοβο, οι πληρότητες ανέρχονται στο 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων, στο 97% για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και σχεδόν στο 100% για την περίοδο των Φώτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων, Κωνσταντίνος Δαφαλιός, ο οποίος τόνισε ότι η ζήτηση κινείται σε υψηλά επίπεδα που αγγίζουν το 92%, εκτιμώντας ότι εάν δεν υπάρξουν νέες ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά, προσθέτοντας την υψηλή ζήτηση για τα Φώτα. Βαρόμετρο πάντως για την περιοχή θα είναι ο καιρός. Η ύπαρξη χιονιού και η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου κάνουν παραδοσιακά τη διαφορά στην προσέλκυση επισκεπτών όχι μόνο για την περίοδο των εορτών αλλά και για τους μήνες που ακολουθούν.

Μεταξύ των δημοφιλών προορισμών και λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα συγκαταλέγονται και τα Τρίκαλα Κορινθίας, όπου οι προκρατήσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων ανέρχονται στο 95% και στο 92% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Ενεργειακό κόστος

Στην Αράχοβα οι προκρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αγγίζουν το 100%, ενώ κλειδώνουν και τα Φώτα. Οπως επεσήμανε η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχοβας, Καλούσα Ναυπακτίτη, αν και τα ξενοδοχεία λειτουργούν, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, καθώς το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτο και οι ανατιμήσεις των προϊόντων ασφυκτικές.

Σε επίπεδα υψηλότερα του 90% αναμένεται να κινηθούν οι κρατήσεις το δεκαήμερο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και στη Δράμα, ποσοστό που όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Δράμας, Αγγελος Καλλίας, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Σημαντικό πρόβλημα, υπογραμμίζει ο κ. Καλλίας, είναι το κόστος μετακίνησης με τους επισκέπτες να μειώνουν τις ημέρες διαμονής στις 2 με 3 από 4 έως 5 μέχρι πρότινος, ενώ το ενεργειακό κόστος δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των ξενοδοχείων, κυρίως στον ορεινό όγκο. Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι τι θα γίνει μετά τις 10 Ιανουαρίου, καθώς το ενδιαφέρον είναι χαμηλό, υπογράμμισε ο κ Καλλίας.

Ικανοποιητική είναι η εικόνα που παρουσιάζει, έως αυτή τη στιγμή, και η ορεινή Αρκαδία, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου Τουρισμού του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννη Σαμπράκου, η πληρότητα αναμένεται να αγγίξει το 90% την εορταστική περίοδο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν η Βυτίνα, η Δημητσάνα, ο ορεινός όγκος του Μαίναλου αλλά και η Τρίπολη.

Μύλος των Ξωτικών

Στα Τρίκαλα, έναν από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς, η πληρότητα αναμένεται να αγγίξει το τετραήμερο των Χριστουγέννων έως και το 90%, ενώ την Πρωτοχρονιά ενδέχεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Τρικάλων, Ιωάννη Κουρουπά, στην ενίσχυση της ζήτησης συμβάλλει σημαντικά και ο Μύλος των Ξωτικών. Τα στοιχεία αυτά, βεβαίως, αφορούν μόνον στα Σαββατοκύριακα και σε όσα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Οι ξενοδόχοι αναμένουν ουσιαστικά 4 Σαββατοκύριακα, γεγονός που καθιστά αμφίβολο εάν θα υπάρξει πραγματικό κέρδος.

Αρκετά υψηλή ζήτηση διαπιστώνει για την περιοχή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας, Ιορδάνης Μιχαηλίδης. Το σημαντικότερο πρόβλημα για τις ξενοδοχειακές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας είναι αδιαμφισβήτητα το ενεργειακό κόστος, το οποίο δυσκολεύει τόσο τη λειτουργία των μονάδων όσο και τη μετακίνηση των επισκεπτών, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο