TRAVEL

Στο Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού με Porsche Macan

sto-chionodromiko-kentro-parnassou-me-porsche-macan-659239

Το Macan, το μικρομεσαίο SUV της Porsche έβαλε τα χειμωνιάτικά του – μια τετράδα ελαστικών Pirelli Scorpion – και ξεκίνησε, όχι με τους καλύτερους οιωνούς, για το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, τον Παρνασσό!

Κείμενο – Φωτογραφίες: Δημήτρης Μανώλαρος

Απόγευμα Παρασκευής κινηθήκαμε από την Αθήνα προς τον πρώτο προορισμό μας, την Αράχωβα. Τα “σημάδια” της κακοκαιρίας Barbara που έπληξε την Αττική ήταν παραπάνω από αισθητά. Ο αυτοκινητόδρομος γεμάτος με αλάτι, που κατέληγε στους θόλους και χαμηλά στο στιβαρό αμάξωμα της Macan και αρκετό στιβαγμένο χιόνι στην περιοχή της Θήβας. Χωρίς καμία δυσκολία, μετά από 160 χιλιόμετρα απλώνεται μπροστά μας η αρχόντισσα του Παρνασσού, η Αράχωβα. Το κρύο τσουχτερό, ωστόσο η άνετη, φιλόξενη – και εντελώς απομονωμένη από τους εξωτερικούς θορύβους- καμπίνα της Macan δεν άφησε περιθώρια παραπόνων για κανέναν από τους επιβάτες. Σε όλη την δίωρη διαδρομή μέχρι την Αράχωβα, η Macan είχε υποδειγματική συμπεριφορά σε όλους τους τομείς, τόσο στον αυτοκινητόδρομο, όσο και στο επαρχιακό δίκτυο. Οι 265 ίπποι κινούν με σχετική άνεση το βαρύ αμάξωμα, η ανάρτηση προσφέρει σιγουριά και το τιμόνι έχει πολύ καλή αίσθηση, αν και σε ρυθμούς πόλης ήταν λίγο πιο βαρύ από όσο θα θέλαμε.

Σάββατο πρωί και η διαδρομή προς το χιονοδρομικό του Παρνασσού προμήνυε μία γεμάτη μέρα, καθώς όσο ανεβαίναμε προς το χιονοδρομικό, τα αυτοκίνητα των επισκεπτών αυξάνονταν κατά πολύ. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε, καθώς μόλις μισή ώρα μετά το άνοιγμα του χιονοδρομικού, οι δύο μεγάλοι χώροι στάθμευσης ήταν ασφυκτικά γεμάτοι. Σε αυτό το σημείο, ήταν από τις ελάχιστες φορές που τα Pirelli Scorpion έκαναν τη δουλειά τους και οδήγησαν τη Macan σε μέτριας κλίσης ανηφόρα χωρίς το παραμικρό σπινάρισμα.

Η παραμονή μας στο χιονοδρομικό διήρκησε περίπου 8 ώρες. Οι 23 πίστες, οι 7 χιονοδρομικές διαδρομές και τα 7 συνδετικά μονοπάτια, συνολικού μήκους 34 χιλιομέτρων δίνουν στους επισκέπτες πληθώρα επιλογών, όχι μόνο για τους ειδήμονες των χειμερινών αθλημάτων αλλά και για όσους θέλουν να απολαύσουν την θέα. Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2260μ. και φτάνουν έως τα 1640μ. υψόμετρο με το επιμέρους μήκος τους να κυμαίνεται από 300μ έως 4 χιλιόμετρα, για όλους τους βαθμούς δυσκολίας. Υπάρχει επίσης Snowpark στα Κελλάρια με ποικιλία rails και αλμάτων, 2 εστιατόρια, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού αλλά και σχολές εκμάθησης. Παράλληλα, το χιονοδρομικό διαθέτει ιστοσελίδα με καθημερινή ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, τη λειτουργία των αναβατήρων και των πιστών, προβλέψεις για τα καιρικά φαινόμενα της επόμενης ημέρας, ακόμα και στοιχεία για το ύψος την ποιότητα και τη σκληρότητα του χιονιού.

Χιονοδρομικό

Υψόμετρο: 1640 – 2260μ.

Πίστες: 23

Αναβατήρες: 17

Μεγαλύτερη διαδρομή: Διηανείρα (1600μ)

https://parnassos-ski.gr

ΑΡΑΧΩΒΑ – ΔΕΛΦΟΙ – ΙΤΕΑ – ΔΕΣΦΙΝΑ – ΔΙΣΤΟΜΟ

Κύρια βάση για τους επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού αποτελεί κυρίως η κοσμοπολίτικη Αράχωβα, η οποία απέχει 26 χιλιόμετρα, ενώ συχνή επιλογή είναι και οι ιστορικοί – και με πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον – Δελφοί, σε απόσταση 38 χιλιομέτρων. Ταξιδιωτικό ενδιαφέρον έχουν όμως και οι γύρω περιοχές.

Μισή ώρα από την Αράχωβα και ανατολικά του Παρνασσού, βρίσκεται η Άμφισσα, η πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Στην πόλη λειτουργούν Αρχαιολογικό Μουσείο, Λαογραφικό Μουσείο, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτικό Ωδείο, Εικαστικό εργαστήρι, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Δημοτική Φιλαρμονική και Χορωδία με μεγάλη παράδοση.

Νοτιότερα, και σε απόσταση 14 χιλιομέτρων συναντάμε την παραλιακή Ιτέα, η οποία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Δήμου Δελφών. Διαθέτει επιβατικό – εμπορικό λιμάνι και υπερσύγχρονη μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού 250 σκαφών, ενώ φημίζεται για το άρτιο ρυμοτομικό της σχέδιο. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις και οι παραλίες «ΜΑΙΑΜΙ» και «ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ» διαθέτουν Γαλάζιες Σημαίες.

Αφήνοντας πίσω μας την Ιτέα, περίπου 20 χιλιόμετρα στα ανατολικά και μέσω μιας όμορφης στροφοδιαρδομής, εκτείνεται η παραδοσιακή κωμόπολη της Δεσφίνας. Φημίζεται για τον αναλλοίωτο παραδοσιακό χαρακτήρα της και για τις τοπικές γεύσεις της. Ανέκαθεν ήταν ελκυστικός προορισμός για επισκέπτες που ήθελαν να γευτούν παραδοσιακά προϊόντα και γεύσεις όπως το περίφημο κοντοσούβλι της. Σταδιακά, ο οικισμός εκσυγχρονίστηκε χωρίς να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μια σημαντική αύξηση επισκεψιμότητας τα τελευταία χρόνια.

Τελευταίος προορισμός του οδοιπορικού μας ήταν το μαρτυρικό Δίστομο, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τη Δεσφίνα. Το Δίστομο έγινε ιδιαίτερα γνωστό για τη σφαγή που πραγματοποιήθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου του 1944. Την ημέρα αυτή οι Γερμανοί προχώρησαν σε εκτεταμένες σφαγές αφήνοντας πίσω τους 223 άμαχους νεκρούς: γυναίκες, άνδρες ανάμεσά τους και βρέφη. Η θηριωδία αυτή ξεσήκωσε παγκόσμια κατακραυγή και ακόμα και σήμερα προκαλεί συγκίνηση.

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο