TRAVEL

Οδοιπορικό στην Κύθνο με τη Fabia Monte Carlo

odoiporiko-stin-kythno-me-ti-fabia-monte-carlo-674046

Πλέουμε για την Κύθνο, το νησί της απλότητας και της φιλοξενίας, όπως το χαρακτηρίζουν οι ντόπιοι, με τις 99 παραλίες, τα μοναδικά ιαματικά νερά σε όλες τις Κυκλάδες, τα απάνεμα αγκυροβόλια για τα σκάφη αναψυχής αλλά και τις πρωτοποριακές υποδομές για ηλεκτρικά οχήματα. Συνοδοιπόρος μας, η κορυφαία έκδοση Monte Carlo του Skoda Fabia.

Κείμενο/Φωτογραφίες: Δημήτρης Μανώλαρος

Η Κύθνος είναι νησί των Δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στην Κέα και τη Σέριφο. Απέχει 56 ναυτικά μίλια (104 χλμ.) από το λιμάνι του Πειραιά και 25 ναυτικά μίλια (49 χλμ.) από το λιμάνι του Λαυρίου. Ονομάζεται και Θερμιά, όνομα που οφείλεται στην ύπαρξη θερμών ιαματικών πηγών, στον όρμο των Λουτρών. Έχει καθημερινή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με τον Πειραιά, το λιμάνι του Λαυρίου και την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Ερμούπολη της Σύρου, καθώς και με άλλα νησιά των δυτικών Κυκλάδων.

Η πρώτη εικόνα που συναντάμε είναι το κύριο λιμάνι στην περιοχή του Μέριχα στη δυτική πλευρά του νησιού.  Αναφέρεται από τους προηγούμενους αιώνες ως το ασφαλέστερο και μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Κύθνου και σήμερα μπορεί να εξυπηρετήσει επιβατικά αλλά και σκάφη αναψυχής, στην οργανωμένη μαρίνα που προσφέρει καύσιμα, νερό,  βασικές επισκευές, τράπεζα, supermarkets, αρκετές ταβέρνες, καφετέριες, ενώ στην περιοχή υπάρχουν καταλύματα και ξενοδοχειακές μονάδες.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΘΝΟ

  • Από το λιμάνι του Πειραιά

    Διάρκεια 3 ώρες, με μεταφορά οχήματος, κόστος από 56 ευρώ το άτομο, από 109 ευρώ το αυτοκίνητο

  • Από το λιμάνι του Λαυρίου

    Διόδια Αττικής Οδού 5.60 ευρώ (5.10 με e-pass). Διάρκεια 1 ώρα και 40 λεπτά, με μεταφορά οχήματος, κόστος από 30 ευρώ το άτομο, από 84 ευρώ το αυτοκίνητο

 

Πρώτος μας προορισμός η παραλία Κολόνα σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βόρεια του Μέριχα. Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού και σίγουρα από τις πιο ιδιαίτερες στη χώρα μας. Η στενή λωρίδα άμμου συνδέει το νησί της Κύθνου με την βραχονησίδα Βριόκαστρο, δημιουργεί δύο κόλπους και ένα πραγματικά μαγευτικό τοπίο.

 

Μόλις τρία χιλιόμετρα ανατολικά της Κολόνας, βρίσκεται η Χώρα της Κύθνου, επίσης γνωστή ως Μεσαριά. Είναι η πρωτεύουσα της Κύθνου, η έδρα του Δήμου Κύθνου και αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς του νησιού. Στη Χώρα ο επισκέπτης μπορεί περπατώντας να απολαύσει τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, με το χαρακτηριστικό Κυκλαδίτικο περιβάλλον, ενώ υπάρχει πληθώρα επιλογών για φαγητό και ποτό. Η κυκλοφορία οχημάτων εντός του οικισμού δεν επιτρέπεται, ωστόσο η στάθμευση εκτός αυτού είναι αρκετά εύκολη.

Πέντε χιλιόμετρα βορειότερα συναντάμε τα Λουτρά, έναν παραθαλάσσιο παραδοσιακό οικισμό με τα μοναδικά ιαματικά λουτρά στις Κυκλάδες. Πρόκειται για δυο πηγές, των Αγίων Αναργύρων και του Κάκαβου. Τη σπουδαιότητα και τον θεραπευτικό χαρακτήρα των θερμών πηγών της Κύθνου στην ίαση γυναικολογικών κυρίως παθήσεων αλλά και για τη θεραπεία ρευματικών και αρθριτικών, διαπίστωσαν πρώτοι οι γερμανοί γιατροί και χημικοί, που ήρθαν στην Ελλάδα μαζί με τον Όθωνα και αναζητούσαν σε όλη την Ελλάδα το κατάλληλο ιαματικό νερό, προκειμένου να βοηθήσουν την νεαρή βασίλισσα να τεκνοποιήσει. Η περιοχή των Λουτρών κατοικείται από την αρχαιότητα λόγω ύπαρξης πόσιμου νερού αλλά και του φυσικού λιμανιού που διαθέτει, ενώ ξεκίνησε να αναπτύσσεται από τη δεκαετία του ’80. Σήμερα διαθέτει μαρίνα για σκάφη και καταφύγιο για τους ψαράδες, ενώ στην περιοχή αναπτύσσονται ξενοδοχειακές μονάδες και παραδοσιακές ταβέρνες.

Ανηφορίζοντας και σε απόσταση έξι χιλιομέτρων, συναντάμε μία από τις βορειότερες παραλίες της Κύθνου, τον Άγιο Σώστη. Ο κλειστός κόλπος  οφείλει την ονομασία του στο ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου, το οποίο είναι κτισμένο κυριολεκτικά στην άκρη των βράχων. Η παραλία είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο, μέσω ενός βατού χωματόδρομου και προσφέρει απάνεμα νερά και ήσυχο αγκυροβόλι για τα σκάφη αναψυχής.

Μεταφερόμαστε νότια και περίπου έντεκα χιλιόμετρα από την Χώρα, όπου βρίσκουμε  τον οικισμό Κανάλα, που έχει πάρει το όνομα του από την Παναγιά Κανάλα. Είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του νησιού, ενώ επίσης φημίζεται ως το πιο «πράσινο» σημείο του νησιού. Ο οικισμός έχει χτιστεί πάνω σε ακρωτήριο, ανάμεσα στις διαδοχικές παραλίες Αντώνηδες, Αμμουδάκι και Μεγάλη Άμμος και διαθέτει το μοναδικό πευκόδασος του νησιού. Ο σημερινός ναός της Παναγιάς Κανάλας, η οποία είναι η προστάτιδα του νησιού, κτίστηκε το 1869 στη θέση παλαιότερου. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους θρησκευτικού προσκυνήματος στις Κυκλάδες, καθώς εκεί φυλάσσεται η ομώνυμη εικόνα της Παναγίας, η οποία τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία ως θαυματουργή.

Σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε από ντόπιους ψαράδες στο στενό ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σέριφο, ενώ αναφέρεται ως έργο του αγιογράφου Εμμανουήλ Σκορδίλη. Στην εικόνα απεικονίζεται η Παναγία Βρεφοκρατούσα. Πρόκειται για ένα δείγμα μεταβυζαντινής τέχνης και θεωρείται έργο του περίφημου αγιογράφου ιερέως Εμμανουήλ Σκορδίλη του Κρητός. Είναι μία μεγάλη εικόνα διαστάσεων 1μ x 0,80μ, και χρονολογείται από το 1575. Στην εικόνα, η Παναγία απεικονίζεται να κρατεί τον Χριστό με το αριστερό χέρι της. Την Παναγιά την Κανάλα την αναφέρει και ο Νίκος Γκάτσος στο περίφημο Κυκλαδίτικο που έχει μελοποιήσει ο Μάνος Χατζιδάκις καθώς και ο Κωστής Παλαμάς στο ποίημά του «Οι τρείς Αδελφές» το οποίο αναφέρεται στις τρεις σημαντικότερες Παναγίες του νησιού: Παναγία Κανάλα, Στρατηλάτισσα και Φλαμπουριανή.  Κάθε Δεκαπενταύγουστο στον οικισμό πραγματοποιούνται εορτασμοί που περιλαμβάνουν περιφορά της εικόνας, αναπαράσταση της εύρεσής της και μεγάλο πανηγύρι.

Τελευταίος μας προορισμός είναι το χωριό Άγιος Δημήτριος, με την ομώνυμη παραλία να αποτελεί μία από τις νοτιότερες του νησιού. Ο οικισμός έχει αμφιθεατρική διαμόρφωση προς τη νότια πλευρά της Κύθνου και απέχει 19 χιλιόμετρα από τη Χώρα και 17 από το λιμάνι του Μέριχα. Στις αρχές του 20ού αιώνα λειτουργούσε στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου καμίνι κεραμικών. Αναφέρεται για πρώτη φορά επίσημα ως ξεχωριστός οικισμός στην απογραφή του 1981, ωστόσο κατεγράφη χωρίς μόνιμους κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια, ο Άγιος Δημήτριος αποτελεί τόπο παραθερισμού για ντόπιους και επισκέπτες, κατοικείται κυρίως το καλοκαίρι, ενώ στις πλαγιές του κατασκευάζονται πολλές ξενοδοχειακές μονάδες.

Η κορυφαία έκδοση του Skoda Fabia, δεν θα μπορούσε να μην είναι πληθωρική σε κάθε επίπεδο. Εμφανισιακά, τα έξτρα lips στον εμπρός προφυλακτήρα, οι αεροδυναμικές ζάντες των 17”, ο επιθετικός πίσω διαχύτης, τα σήματα που φανερώνουν την ειδική έκδοση Monte Carlo και το κόκκινο χρώμα, κάνουν το συγκεκριμένο Fabia να διαφέρει όχι μόνο από τις απλούστερες εκδόσεις του αλλά και να ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές του. Ο 1.500άρης κινητήρας βενζίνης TSI των 150 ίππων και το αυτόματο κιβώτιο DSG, χαρίζουν στο Fabia τη δυνατότητα να κινείται ποιοτικά και σβέλτα σε κάθε διαδρομή. Στον αυτοκινητόδρομο από και προς το λιμάνι του Λαυρίου, ξεχώρισε η καλή ποιότητα κύλισης και η σταθερότητα του, ενώ η κατανάλωση καυσίμου δεν ξεπέρασε τα 5.5 l/100 χλμ.

Σε «νησιώτικους» ρυθμούς, το Fabia δεν δυσκολεύτηκε στους χωματόδρομους που συναντήσαμε, παρά τη χαμηλή απόσταση από το έδαφος. Η καλοστημένη ανάρτηση απορροφούσε κακοτεχνίες του οδοστρώματος και παράλληλα περιόριζε τις κλίσεις στο αμάξωμα. Τα bucket καθίσματα δίνουν καλή πλευρική στήριξη, χωρίς να κουράζουν τους επιβάτες, ακόμα και μετά από πολύωρη οδήγηση και η συνολική εικόνα του εσωτερικού είναι ποιοτική. Μετά από περίπου 100 χιλιόμετρα στο νησί, με τα μισά από αυτά να είναι σε ήπιους χωματόδρομους, η συνολική κατανάλωση έφτασε τα 8.2 l/100 χλμ, ένα καλό νούμερο για τα δεδομένα του ταξιδιού.

Η Κύθνος κινείται ηλεκτρικά

Η Κύθνος ήταν το πρώτο νησί του Αιγαίου στο οποίο εγκαταστάθηκε φορτιστής ηλεκτρικών οχημάτων, πριν από 6 χρόνια (το 2017), στα πλαίσια του προγράμματος «Κύθνος – Έξυπνο Νησί». Σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο φιλικά ως προς την ηλεκτροκίνηση, νησιά της χώρας μας, με 19 δημόσιους φορτιστές σε λειτουργία, όχι μόνο στο λιμάνι και την Χώρα, αλλά και σε όλη τη Κύθνο. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες που διαθέτουν ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να κινούνται με απόλυτη άνεση και χωρίς άγχος.

Ο Δήμος Κύθνου, στηρίζοντας το όραμα του «Smart Island» προμηθεύτηκε δύο αμιγώς ηλεκτρικά Nissan Leaf και ένα ηλεκτρικό ελαφρύ φορτηγό της Addax, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του στόλου οχημάτων του Δήμου και της μετάβασής του στην βιώσιμη κινητικότητα. Τα Nissan Leaf θα ενισχύσουν την Τεχνική Υπηρεσία και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου, ενώ το Addax, που είναι διαμορφωμένο ως απορριμματοφόρο με ανατρεπόμενο κάδο, θα ενισχύσει τις υπηρεσίες αποκομιδής ογκωδών αποβλήτων και το «πόρτα-πόρτα» από τις επιχειρήσεις εστίασης.

 

 

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο