ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Car Wallet: Ψηφιακό «πορτοφόλι» με όλα τα έγγραφα του αυτοκινήτου – Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

car-wallet-psifiako-portofoli-me-ola-ta-engrafa-tou-aftokinitou-ti-einai-kai-pos-tha-leitourgei-626078

Γκάζι… για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών που σχετίζονται με τα οχήματα των πολιτών πατάει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ετοιμάζει το Car Wallet. Πρόκειται για μια εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη στα κινητά τηλέφωνα και θα περιλαμβάνει σε ψηφιακή μορφή όλα τα απαιτούμενα έγγραφα ενός αυτοκινήτου, όπως το δίπλωμα οδήγησης, η άδεια και τα τέλη κυκλοφορίας, το πιστοποιητικό ΚΤΕΟ, το αντίγραφο ασφαλιστικού συμβολαίου, καθώς και το ιστορικό συντήρησης του οχήματος.

Παράλληλα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, τα δύο συναρμόδια υπουργεία παρουσίασαν στον πρωθυπουργό τη νέα ψηφιοποιημένη διαδικασία για την ανανέωση των αδειών οδήγησης και τη χορήγηση αντιγράφων των αδειών κυκλοφορίας.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την παρουσίασή του, η ηλεκτρονική αναθεώρηση αδειών οδήγησης αφορά στην ανανέωση των εξής κατηγοριών: επαγγελματικές άδειες οδήγησης που ανανεώνονται ανά πενταετία και λοιπές άδειες οδήγησης που ανανεώνονται ανά τριετία εφόσον ο κάτοχος είναι άνω των 65 ετών. Με τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου (ν. 4850/2021) οι οδηγοί μπορούν να επισκεφθούν οποιονδήποτε γιατρό επιθυμούν και μετά την εξέτασή τους τα πιστοποιητικά να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Μεταφορών, όπως και η υποβολή των λοιπών δικαιολογητικών (αίτηση – φωτογραφία για την εκτύπωση).

Μετά την εκτύπωση της άδειας οδήγησης από την Αστυνομία, ο πολίτης, εφόσον το επιθυμεί, θα δηλώσει εάν θέλει να του σταλεί η άδεια οδήγησης στην οικία του με courier με αντικαταβολή. Στόχος της νέας διαδικασίας είναι η ευκολότερη εξυπηρέτηση πολιτών -απαλλάσσοντάς τους από την αυτοπρόσωπη παρουσία στις Διευθύνσεις Μεταφορών-, η καλύτερη ιατρική εξέταση -αφού ο ιατρός θα έχει πρόσβαση με τον ΑΜΚΑ στο φάκελο του εξεταζόμενου- και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου και δικύκλου ιδιωτικής χρήσης λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς, οι ενδιαφερόμενοι μέχρι σήμερα προσέρχονταν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας και υπέβαλλαν αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/89. Η διαδικασία αυτή αντικαθίσταται από την ηλεκτρονική εφαρμογή του αιτήματος αυτού.

Από την πλευρά του, ο υπ. Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου σχετικά με τη δημιουργία ενιαίου συστήματος για τις κάρτες διέλευσης των Ατόμων με Αναπηρία. «Τα Ατομα με Αναπηρία δικαιούνται σε αρκετούς αυτοκινητόδρομους να έχουν δωρεάν διέλευση. Αυτή τη στιγμή ταλαιπωρούνται. Και γιατί ταλαιπωρούνται; Διότι για κάθε παραχώρηση θα πρέπει να δείχνουν διαφορετική άδεια, θα πρέπει να δείχνουν διαφορετικά χαρτιά. Οπότε, θα θέλαμε να δούμε αν μπορούμε αυτό να το κάνουμε μέσα σε έναν πομποδέκτη, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται», ανέφερε.

Εκτός από τα παραπάνω, στις άμεσες προτεραιότητες των υπουργείων είναι η ηλεκτρονική μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και δίκυκλων.

Παράλληλα, στο προσεχές διάστημα ψηφιακά θα γίνεται και η έκδοση βεβαιώσεων βαθμών στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ), αλλά και καρτών ψηφιακού ταχογράφου που αφορούν σε όλους τους οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων.

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο