TOP NEWS

Μέσα στον μήνα ξεκινά η ψηφιακή ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης

mesa-ston-mina-xekina-i-psifiaki-ananeosi-diplomaton-odigisis-625570

Την ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης με λίγα «κλικ» μέσα στις επόμενες ημέρες ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 θα τεθεί σε λειτουργία ένας ηλεκτρονικός «οδηγός» για τους πολίτες, το Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών του Δημοσίου, μέσω του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν εξαρχής τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για τη διεκπεραίωση της εκάστοτε υπόθεσης με το Δημόσιο και τον φορέα που πρέπει να απευθυνθούν, βάζοντας τέλος στις «παρερμηνείες» που μπορεί να συναντήσουν μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών, αλλά και στην ταλαιπωρία τους. Σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές βεβαιώσεις εγγράφων και ιδιωτικών συμφωνητικών, ο κ. Γεωργαντάς επισημαίνει ότι μέσα σε λίγες μόλις ημέρες ξεπέρασαν τις 21.500 και 700 αντίστοιχα.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κάνει εκτενή αναφορά στην ψηφιοποίηση των ΚΕΠ αποκαλύπτοντας ότι άμεσα θα αλλάξουν λογότυπο και η ιστοσελίδα θα ανανεωθεί ώστε να παρέχει περισσότερες δυνατότητες στους πολίτες.

Στο μέτωπο της πανδημίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του testing και στη λήψη αυστηρότερων μέτρων ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το lockdown δεν βρίσκεται ως όπλο στην κυβερνητική «φαρέτρα».

 Πρόσφατα θέσατε σε λειτουργία μια νέα εφαρμογή για «Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου» και «Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού». Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την ανταπόκριση των πολιτών;

Η ψηφιοποίηση του γνησίου της υπογραφής είναι μια ακόμη υπηρεσία που έρχεται να αφαιρέσει σημαντικά βάρη από την καθημερινότητα του πολίτη και του επιχειρηματία. Ουσιαστικά, η Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου και η Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού, υπηρεσίες που παρουσίασε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης στον πρωθυπουργό, την περασμένη εβδομάδα, δίνουν στους πολίτες τη δυνατότητα να βεβαιώνουν ψηφιακά την υπογραφή τους σε κάθε έγγραφο ψηφιακά, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας στα ΚΕΠ ή στα Αστυνομικά Τμήματα. Οπως κάθε εναλλακτική που έχουμε δημιουργήσει, έτσι και αυτή στοχεύει στην εξοικονόμηση χρόνου και ταλαιπωρίας για τους πολίτες. Και οι πολίτες το αντιλαμβάνονται. Μέσα σε μόλις λίγες ημέρες, έχουν πραγματοποιηθεί 21.563 ψηφιακές βεβαιώσεις εγγράφου και 708 ψηφιακά ιδιωτικά συμφωνητικά.

 Στο προσεχές διάστημα αναμένουμε την ψηφιοποίηση και την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση διαζυγίων, την ίδρυση επιχειρήσεων, τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και αυτοκινήτων. Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής τους και ποιο project θα πάρει σειρά στη συνέχεια;

Η ψηφιακή ανανέωση αδειών οδήγησης είναι η πρώτη υπηρεσία από αυτές που αναφέρατε, που θα μπει σε διαδικασία ενεργοποίησης, αργότερα αυτό τον μήνα. Οι υπόλοιπες θα ακολουθήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης και θα αποτελέσουν κλειδί για την εξέλιξη του απλού και ψηφιακού κράτους είναι το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών του Δημοσίου. Μέσα από αυτό, κάθε πολίτης, θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει εξαρχής και οριζόντια τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για τη διεκπεραίωση της εκάστοτε υπόθεσης του με το Δημόσιο και τον φορέα που πρέπει να απευθυνθεί. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξαλειφθούν οι διαφορετικές ερμηνείες που πολλές φορές μπορεί να συναντάμε μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών, γλιτώνοντας ταλαιπωρία και παρανοήσεις. Στην ουσία του, το Μητρώο προσφέρει στον πολίτη την απαραίτητη γνώση ώστε να συνομιλεί και να συνδιαλλάσσεται με το κράτος εύκολα, γρήγορα και στοχευμένα. Για αυτό και θα αποτελέσει μεταρρύθμιση-κλειδί για την εξυπηρέτηση του, ωθώντας τη σχέση πολίτη-Δημοσίου, σε μια νέα, πιο παραγωγική εποχή.

Εχετε εξαγγείλει κι έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για την ψηφιοποίηση και των ΚΕΠ. Σε τι φάση βρίσκεται αυτό το σχέδιο εκσυγχρονισμού και τι περιλαμβάνει η επόμενη φάση του εκσυγχρονισμού τους;

Πράγματι, τα ΚΕΠ περνούν σταδιακά σε μια νέα εποχή, ώστε να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της συγκυρίας. Εχουμε δρομολογήσει μια συνολική αναβάθμιση, σε επίπεδο λειτουργικό και αισθητικό αλλά και σε επίπεδο αναβάθμισης της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου. Tα ΚΕΠ θα έχουν σύντομα νέο λογότυπο και θα βγει στον αέρα νέα ιστοσελίδα, πιο λειτουργική, φιλικότερη προς τον πολίτη και με περισσότερες δυνατότητες. Επίσης, ξεκινά η υλοποίηση του νέου Πληροφοριακού Συστήματος των ΚΕΠ, το οποίο θα διασυνδεθεί με όλα τα κομβικά μητρώα του Δημοσίου, με στόχο την επιτάχυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών καθώς και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας και την αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων των ΚΕΠ. Μάλιστα, η σχετική προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου υπογράφηκε χθες από τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδα Χριστόπουλο.

 Ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες όπου η Amazon Web Services θα επενδύσει για την πρώτη επέκταση της υποδομής της εκτός των ΗΠΑ; Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία και τι προβλέπετε για την πορεία της;

Η επένδυση της Amazon είναι μια ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στην Ελλάδα, μετά τις μεγάλες επενδύσεις της Pfizer, της Microsoft, της Volkswagen, της CISCO και άλλες. Είδαμε ότι παρά την αβεβαιότητα και την αστάθεια που προκάλεσε η πανδημία και παρά τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα από το 2010 και μετά, σήμερα η Ελλάδα μας γίνεται, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κόμβος επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας και όχι μόνο. Οι διεθνείς επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα έχει ανακάμψει οικονομικά από την πανδημία καλύτερα από πολλές και ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας ήδη καλύψει το έδαφος έχασε λόγω των επιπτώσεων του ιού. Η χώρα μας μπαίνει σε τάξη, καταπολεμά τη γραφειοκρατία, μειώνει συνεχώς την ανεργία και, κυρίως, αλλάζει το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Το χρέος δίνει τη θέση του στις επενδύσεις και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα.

 Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η οικονομία και η χώρα δεν θα ξανακλείσουν. Με την εμφάνιση της μετάλλαξης «Ομικρον» μπορεί να ανατραπεί αυτή η στρατηγική, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες; Υπάρχουν στο τραπέζι νέα μέτρα που εξετάζετε;

Οχι μόνον η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια διπλή πρόκληση, την επέκταση της μετάλλαξης «Δ» και την εμφάνιση της μετάλλαξης «Ο», η οποία πράγματι εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε διάφορα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηταν αναμενόμενο, λοιπόν, η μετάλλαξη αυτή να φτάσει και στην Ελλάδα. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, δεν μπορεί να διαμορφωθεί μια πλήρης εικόνα ως προς τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της «Ο». Χρειάζονται περισσότερος χρόνος και δεδομένα. Ωστόσο, οφείλω να ξεκαθαρίσω για ακόμη μια φορά ότι η υλοποίηση ενός ακόμη lockdown δεν βρίσκεται επ’ ουδενί στη φαρέτρα των κυβερνητικών πολιτικών. Μπορεί να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα, να ενταθούν οι έλεγχοι, να επεκταθεί το testing, αλλά το lockdown είναι απολύτως εκτός τραπεζιού. Η οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα της χώρας θα προστατευθεί γιατί είναι το θεμέλιο της ανάταξης της Ελλάδας στη μεταπανδημική εποχή. Επιμένουμε στην ένταση των εμβολιασμών. Καλούμε κάθε πολίτη να κάνει χρήση του μοναδικού όπλου που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να θωρακίζει την ελευθερία και την ευμάρειά του.

Δεδομένου ότι σήμερα το ΚΙΝΑΛ διεξάγει εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου, θα ήθελα να μου πείτε πώς βλέπετε τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Μπορεί το αποτέλεσμα να επηρεάσει τη στρατηγική διεύρυνσης της Ν.Δ.;

Η χώρα έχει ανάγκη από μια σοβαρή αντιπολίτευση. Το ΚΙΝΑΛ είναι και θα συνεχίσει να είναι αντίπαλο κόμμα. Ωστόσο, στις δύσκολες για τη χώρα στιγμές, κατάλαβε τη σημασία της εθνικής συνεννόησης και ενίοτε έπραξε αναλόγως. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να φοβάται τίποτα από ένα αναδιαταγμένο ΚΙΝΑΛ.

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο