ΔΟΚΙΜΕΣ

DS7 Crossback: Ηλεκτρονικός κόσμος

ds7-crossback-ilektronikos-kosmos-628532

Το μεσαίο SUV της γαλλικής DS παραμένει μία ιδιαίτερη πρόταση στην κατηγορία του προβάλλοντας μία κομψή, πολυτελή όσο και ευρύχωρη καμπίνα σε ένα αμάξωμα με συμπαγείς διαστάσεις και πληθωρική εικόνα. Μία ωδή δηλαδή, στην διαφορετικότητα.


Του Φώτη Ραΐση – Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Με γεμάτα 10 χρόνια στην αγορά, το γαλλικό brand DS, πολυτελές τμήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας PSA (Peugeot-Citroen-Opel) έχει να επιδείξει μια νεότευκτη γκάμα από τέσσερα διαφορετικά μοντέλα (DS3 Crossback, DS4, DS7 Crossback και DS9) με εκδόσεις συμβατικές, plug-in υβριδικές και ηλεκτρικές. Στο οργανόγραμμα της εταιρείας, έχει αποφασιστεί η κατάργηση των εκδόσεων μοντέλων με συμβατικούς κινητήρες από το 2025, συνθήκη που θα κατατάξει την DS στις πράσινες αυτοκινητοβιομηχανίες με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα ρύπων CO2, πολύ νωρίτερα από το προσδοκώμενο.

Στην υπάρχουσα γκάμα, η σειρά μοντέλων SUV ξεχωρίζει με την ονομασία Crossback. Το DS 7 Crossback είναι το κορυφαίο SUV ό που από πλευράς διαστάσεων τοποθετείται στα μικρομεσαία μοντέλα της κατηγορίας αν και διαθέτει άνετους εσωτερικούς χώρους χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο που διαθέτει (άνω των 2,7 μ.). Γενικώς, η αισθητική αποκαλύπτει μία διαφορετική προσέγγιση με στοιχεία μοναδικά που γίνονται περισσότερο εμφανή στον εσωτερικό διάκοσμο. Είναι γεγονός πως η καμπίνα του DS 7 Crossback έχει σχεδιαστεί στην βάση της αντίληψης περί γαλλικής φινέτσας με ότι πιο μοντέρνο έχει να επιδείξει ο όμιλος PSA και σε επίπεδο τεχνολογίας.

Μεταξύ άλλων, το DS7 Crossback αποτέλεσε μέρος του πρωτοκόλλου μιας παράδοσης δεκαετιών και προέκυψε ως το προεδρικό αυτοκίνητο του Εμανουέλ Μακρόν. Για την ιστορία, τα αυτοκίνητα της Citroen-DS, ήταν η αγαπημένη επιλογή αρκετών προέδρων μεταξύ αυτών και του Ζορζ Πομπιντού. Το 1962, η φήμη ενός μοντέλου DS - με την λαϊκή ονομασία «βάτραχος» - εκτοξεύτηκε μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου Ντε Γκωλ  όπου διεσώθη χάρη στην πνευματική ανάρτησης της προεδρικής DS που του επέτρεψε να διαφύγει με σκασμένα ελαστικά. Όμως και κάμποσες δεκαετίες αργότερα, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάν επέλεξε για τις μετακινήσεις του ένα υβριδικό DS5.

Επιστροφή στο DS7 Crossback που βρίσκεται αυτή την περίοδο στο μέσο του κύκλου ζωής του έχοντας στην πλάτη του ήδη 4 χρόνια στην αγορά και αποτελεί ίσως την πιο ισχυρή πρόταση απέναντι στον γερμανικό ανταγωνισμό της κατηγορίας. Βασισμένο πάνω στην ευμετάβλητη πλατφόρμα EMP2 που επίσης χρησιμοποιούν τα αντίστοιχα μοντέλα του ομίλου PSA (Citroen C5 Aircross, Peugeot 3008/5008 και Opel Grandland), το DS7 Crossback έχει παράλληλα να επιδείξει και ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει ο γαλλικός όμιλος σε επίπεδο τεχνολογίας. Ωστόσο, η μοναδικότητα της πρότασης DS έγκειται στα φινετσάτα στοιχεία της σχεδίασης έσω-έξω αλλά και στον ποιοτικό διάκοσμο στην καμπίνα.

H εταιρεία έχει δημιουργήσει ειδική εφαρμογή για smartphones η οποία προσφέρει αποκλειστικές υπηρεσίες στον χρήστη κατά την διάρκεια και μετά από κάθε διαδρομή. Η εφαρμογή «MyDS» προσφέρεται από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες Apple (App Store) και Android (Google Play) και συνδέει άμεσα το κινητό σας με την λογισμική βάση του αυτοκινήτου. Μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρει είναι και η εύρεση του παρκαρισμένου αυτοκινήτου, η αυτονομία, η μέση κατανάλωση, η διανυθείσα απόσταση αλλά και υπενθύμιση για την επόμενη προγραμματισμένη συντήρηση.

Από την άλλη, το λογισμικό πλοήγησης προέρχεται από την TomTom με δυνατότητες αναγνώρισης φωνής, πληροφορίες κυκλοφοριακής κίνησης και οδικών συμβάντων σε πραγματικό χρόνο, εύρεση χώρων στάθμευσης, πρατήρια με χαμηλές τιμές καυσίμων , πρόγνωση καιρού κ.ά.

Δύο εκδόσεις εξοπλισμού

Τα πακέτα εξοπλισμού της σειράς είναι δύο (Performance Line και So Chic) με διαφορά τιμής στα 650 ευρώ. Αμφότερες, διαθέτουν εμπλουτισμένα στοιχεία εξοπλισμού που εκτός των άλλων περιλαμβάνουν κεντρική έγχρωμη οθόνη αφής 13 ιντσών, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, σύστημα πλοήγησης 3D, μπροστινούς προβολείς ομίχλης LED με αυτόματη λειτουργία κατευθυνόμενης δέσμης, ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών, πίσω φυμέ κρύσταλλα, αισθητήρες παρκαρίσματος κ.ά. Η παλέτα των εξωτερικών χρωμάτων του αμαξώματος κυμαίνεται σε αποχρώσεις του λευκού και μαύρου με συνολικά 7 προτάσεις – οι περισσότερες σε γκρι/ασημί – και με έξτρα κόστος για το μεταλλικό χρώμα τα 700 ευρώ. Τα πακέτα έξτρα εξοπλισμού περιλαμβάνουν από ηλεκτρικά κινούμενα και ρυθμιζόμενα καθίσματα οδηγού-συνοδηγού (έξτρα κόστος 860 ευρώ) μέχρι αναβαθμισμένο ηχοσύστημα HiFi Focal Electra (αξίας 1.052 ευρώ). Τέλος, αν το επιλέξετε με πανοραμική οροφή θα καταβάλετε επιπλέον 1.364 ευρώ.

Τεχνολογικό υπόβαθρο

Το μεσαίο SUV της DS διαθέτει ισορροπημένες διαστάσεις σε ένα αμάξωμα μήκους 4,57 μ. που στέκεται στα 190 χιλ. πάνω από το έδαφος. Η μοναδική έκδοση με κίνηση στους τέσσερις τροχούς είναι εκείνη με την συνοδευτική ονομασία E-Tense που στηρίζεται σε τεχνολογία υβριδική με δυνατότητα επαναφόρτισης (plug-in Hybrid). Οι λοιπές εκδόσεις βενζίνης και diesel μεταδίδουν την ισχύ στους μπροστινούς τροχούς. Ειδικότερα, η έκδοση βενζίνης εφοδιάζεται με έναν κινητήρα 1,6 λίτρων απόδοσης 180 ίππων και συνδυάζεται με το εξαιρετικό σε λειτουργία αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων (κωδικός ΕΑΤ8) του ομίλου PSA. Σε αστικές και περιαστικές διαδρομές η μέση κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 7,5 και 8,7 λίτρων ανά 100 χλμ. ενώ στον αυτοκινητόδρομο με σταθερή ταχύτητα 120 χλμ./ώρα θα δείτε τιμές λίγο πιο πάνω από τα 7 λίτρα/100 χλμ. Γενικώς η λειτουργία του βενζινοκινητήρα είναι πολιτισμένη με καλές ρεπρίζ στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Το δε ταξίδι, προκύπτει απολαυστικό με το DS7 Crossback χάρη και στην καλή ρύθμιση της ανάρτησης που κρατά μία ιδανική ισορροπία μεταξύ άνεσης και ασφάλειας στο όριο.

H πρόταση του DS7 Crossback είναι δομημένη πάνω στους άξονες της κομψότητας και της διαφορετικότητας. Ξεχωρίζει αισθητικά απέναντι στα premium μοντέλα SUV της μεσαίας κατηγορίας και απευθύνεται σε αγοραστές με εναλλακτικό life style που δίνουν έμφαση στην λεπτομέρεια. Το κόστος κτήσης για τα μοντέλα βενζίνης ξεκινά από τα 45.450 ευρώ ενώ για την έκδοση diesel των 130 ίππων προσδιορίζεται λίγο χαμηλότερα, στα 43.850 ευρώ.

car-prices
google-news
Tags
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο