ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Legend Car: Opel Kadett

legend-car-opel-kadett-619723

Η γερμανική Opel σχεδίασε και κατασκεύασε για πρώτη φορά ένα αυτοκίνητο με συμπαγείς διαστάσεις το 1937 με το όνομα Kadett.

Η παραγωγή του έληξε άδοξα το 1938 με τη Γερμανία να μπαίνει στον πόλεμο. Το όνομα «Kadett» επανήλθε στο προσκήνιο το 1962 και διατηρήθηκε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας των nineties όπου τη σκυτάλη πήρε η σειρά Astra. Η ιστορία της Opel στη μικρομεσαία κατηγορία με το μοντέλο Kadett επέδειξε έντονη κινητικότητα αλλά και εμπορικές επιτυχίες σε λιγότερο από μισό αιώνα. Τα Kadett και μετέπειτα τα Astra κέρδισαν αντιστοίχως και την ελληνική αγορά συνθέτοντας ένα σημαντικό κεφάλαιο στη σύγχρονη αυτοκίνηση.

Kadett A

Παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 1962 και έμεινε στην παραγωγή μέχρι τον Ιούλιο του 1965. Κυκλοφόρησαν 649.512 αυτοκίνητα σε τρεις τύπους αμαξωμάτων (sedan, coupe και CarAVan) με 4κύλινδρους κινητήρες 993 κ.εκ. και αποδόσεις 40 και 48 ίππων (έκδοση S).

Kadett B

H δεύτερη γενιά Kadett παρήχθη από το 1966 έως το 1973. Σε σχέση με την πρώτη γενιά το νέο μοντέλο ήταν μεγαλύτερο σε όλες τις διαστάσεις αλλά και βαρύτερο. Υπήρξαν δίθυρα και τετράθυρα μοντέλα sedan καθώς και τρίθυρες εκδόσεις wagon. Σε αυτή τη γενιά διατέθηκαν και μοντέλα Coupe καθώς και μια έκδοση Kadett Rallye με κινητήρα 2,2 λίτρων.

Kadett C

Η καριέρα του ξεκίνησε το 1973 και έληξε το 1979 και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές και στην ελληνική αγορά. Κυκλοφορόρησαν άνω του 1,7 εκατ. αντίτυπα ενώ έφθασε και στην ιαπωνική αγορά μέσω της Isuzu με το όνομα Gemini και βασιζόταν στο αμερικάνικο Chevrolet Chevette.

Kadett D

H τέταρτη γενιά Kadett στις αρχές της δεκαετίας του ’80 κυκλοφόρησε στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με το όνομα Vauxhall Astra Mk1 (σε αυτή τη γενιά υπήρξε και η σύζευξη με το όνομα Astra). Ήταν το πρώτο μπροσθιοκίνητο Kadett και διέθετε κινητήρες με εκκεντροφόρο επικεφαλής και αλουμινένιες κυλινδοκεφαλές στα 1,3 και 1,6 λίτρα. Αργότερα παρουσιάστηκαν οι κορυφαίες εκδόσεις GSi και GTE με ισχυρότερους κινητήρες 1,8 και 2,0 λίτρων. Αυτοί οι κινητήρες τοποθετήθηκαν και στα μοντέλα Ascona.

Kadett E

Η τελευταία γενιά Kadett πριν μετονομαστεί σε Astra για ευρωπαϊκή αγορά (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου) παρουσιάστηκε το 1984 και κέρδισε τον τίτλο του «αυτοκινήτου της χρονιάς 1985». Με εκκεντρική και ιδιαίτερα αεροδυναμική σχεδίαση το πέμπτης γενιάς Kadett διέθετε κινητήρες 1,4, 1,6 και 2,0 λίτρων ενώ υπήρξαν και οι κορυφαίες εκδόσεις GSi και GTE. To Kadett E διατέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τα σήματα Daewοo (Nexia).

car-prices
google-news
Tags
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο