EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

BMW Vision Neue Klasse: Μια νέα εποχή ξεκινά

bmw-vision-neue-klasse-mia-nea-epochi-xekina-683626

Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα -ηλεκτρικό- μέλλον η BMW παρουσίασε το Vision Neue Klasse, προμηνύοντας πώς θα είναι τα μελλοντικά της οχήματα.

Η BMW παρουσίασε στην IAA Mobility 2023 του Μονάχου το νεότερο πρωτότυπο BMW Vision Neue Klasse, που αντικατοπτρίζει πως θα είναι τα επόμενης γενιάς οχήματα της γερμανικής φίρμας. «Η BMW Vision Neue Klasse αναδεικνύει την ικανότητά μας να καινοτομούμε στους βασικούς τομείς της ηλεκτροκίνησης, της ψηφιοποίησης και της κυκλικότητας», σημείωσε ο Oliver Zipse, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW AG. «Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε πάντα να βρισκόμαστε δύο βήματα μπροστά από το μέλλον: Ήδη από το 2025 η Neue Klasse φέρνει στους δρόμους την κινητικότητα της επόμενης δεκαετίας – και οδηγεί την BMW σε μια νέα εποχή».

Το Vision Vehicle, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό στο IAA Mobility International Motor Show 2023 στο Μόναχο, ενσωματώνει μία ξεκάθαρη σχεδιαστική γλώσσα, με πλούσιες επιφάνειες και λίγες μόνο χαρακτηριστικές γραμμές, που περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες. Αυτή η προσέγγιση τονίζει τα εμβληματικά στοιχεία της μάρκας όπως η μάσκα νεφρών, και το ‘Hofmeister kink’ όπως ονομάζεται η γωνία που σχηματίζουν τα πλαϊνά πίσω παράθυρα, ενισχύοντας την αίσθηση που αποπνέει η μάρκα BMW. Στο εσωτερικό, η επόμενη γενιά του BMW iDrive εγγυάται μια μοναδική ψηφιακή εμπειρία που συνδυάζει τον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο. Η αυξημένη χρήση δευτερογενών πρώτων υλών, η αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων παραγωγή και το αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης με την τεχνολογία BMW eDrive έκτης γενιάς μειώνουν το ανθρακικό αποτύπωμα της Neue Klasse σε όλο τον κύκλο ζωής του οχήματος.

«30% περισσότερη αυτονομία, 30% ταχύτερη φόρτιση, 25% μεγαλύτερη αποδοτικότητα – η Neue Klasse αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό τεχνολογικό άλμα που θα οδηγήσει το EfficientDynamics σε νέα ύψη. Το ίδιο ισχύει και για τη σχεδίασή της, η οποία είναι άκρως φουτουριστική», σύμφωνα με τον Frank Weber, μέλος Δ.Σ. της BMW AG υπεύθυνος του τμήματος Εξέλιξης. «Με τη Neue Klasse, έχουμε ξεκινήσει τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της εταιρείας. Δεν γράφουμε απλώς το επόμενο κεφάλαιο της BMW – γράφουμε ένα εντελώς νέο βιβλίο. Γι’ αυτό και η Neue Klasse θα επηρεάσει σίγουρα όλες τις γενιές μοντέλων».

Νέα σχεδιαστική γλώσσα BMW : καθαρή, κομψή, διαχρονική.

Το εξωτερικό περιλαμβάνει στοιχεία που θα καθορίσουν τον χαρακτήρα διαφορετικών μοντέλων της Neue Klasse. Η σχεδίαση είναι καθαρή, κομψή και διαχρονική. Η νέα, πλήρως ηλεκτρική αρχιτεκτονική του οχήματος ανοίγει επίσης νέες δυνατότητες για τον σχεδιασμό εσωτερικού. «Αισθητικά, η Neue Klasse είναι μία κλασική BMW και την ίδια στιγμή τόσο προοδευτική που μοιάζει σαν να έχουμε παραλείψει μια γενιά μοντέλων», εξηγεί ο Adrian van Hooydonk, επικεφαλής του BMW Group Design.

Οι στιβαροί θόλοι των τροχών, οι μετατοπισμένες προς τα πίσω γυάλινες επιφάνειες και η έντονη κλίση προς τα εμπρός του μπροστινού τμήματος που θυμίζει ρύγχος καρχαρία αποτελούν στοιχεία που χαρακτηρίζουν την BMW. Οι αεροδυναμικές ζάντες των 21 ιντσών αποτίουν φόρο τιμής στην κλασική σχεδίαση σταυρωτών ακτίνων που αντλούν έμπνευση από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ταυτόχρονα, το σχεδόν μονολιθικό αμάξωμα του οχήματος, με τις έντονες εσοχές μπροστά και πίσω, καθώς και τις μεγάλες επιφάνειες παραθύρων, διαμορφώνουν μια νέα αισθητική.

Η φωτεινή εξωτερική βαφή “Joyous bright”, με τη διακριτική κίτρινη απόχρωση, υπογραμμίζει τη φιλική και προσανατολισμένη στο μέλλον προσωπικότητα της BMW Vision Neue Klasse. Μία εντυπωσιακή αντίθεση δημιουργούν οι μαύρες πλαϊνές ποδιές και προφυλακτήρες. Με τη χρήση υψηλότερου ποσοστού δευτερογενών πρώτων υλών και την σημαντικά μειωμένη ποικιλία υλικών, έχουν γίνει στοχευμένες βελτιώσεις προς όφελος της κυκλικότητας. Μια βελτιωμένη φιλοσοφία αποσυναρμολόγησης θα συμβάλει επίσης στη βελτιστοποίηση της ανακύκλωσης των οχημάτων Neue Klasse.

Η φρέσκια ερμηνεία των χαρακτηριστικών σχεδιαστικών στοιχείων της μάρκας, όπως η μάσκα νεφρών της BMW και οι δίδυμοι προβολείς, μεταμορφώνει το εμπρός μέρος του οχήματος σε έναν ενιαίο χώρο αλληλεπίδρασης. Ένα φωτιστικό εφέ που έχει τη μορφή ενός τρισδιάστατου animation ξεκινά τη διαισθητική αλληλεπίδραση μεταξύ οδηγού και οχήματος μόλις πλησιάσει το αυτοκίνητο. Τα στοιχεία E Ink στο κάτω τμήμα των πλευρικών παραθύρων συμμετέχουν επίσης στο σενάριο καλωσορίσματος, κατευθύνοντας την προσοχή στην περιοχή αισθητήρων που ενεργοποιεί το αυτόματο άνοιγμα της πόρτας. Η πρωτοποριακή τεχνολογία καθορίζει ομοίως τη σχεδίαση των πίσω φώτων, με τρισδιάστατα εκτυπωμένα φωτιστικά σώματα που εκτείνονται σε πολλά επίπεδα και ελέγχονται με στοχευμένο τρόπο ώστε να δημιουργούν μια μοναδική εντύπωση βάθους.

Με όραμα για το μέλλον: Η επόμενη γενιά του BMW iDrive .

Τα αναλογικά χειριστήρια έχουν μειωθεί στο ελάχιστο στην BMW Vision Neue Klasse. Η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και αυτοκινήτου πραγματοποιείται μέσω του BMW Panoramic Vision, της κεντρικής οθόνης και των πλήκτρων πολλαπλών λειτουργιών στο τιμόνι. Η εμπειρία χρήστη ολοκληρώνεται με το BMW Intelligent Personal Assistant που ελέγχεται αξιόπιστα μέσω φωνητικών εντολών. Με αυτόν τον τρόπο, η επόμενη γενιά του BMW iDrive προσφέρει μια σύγχρονη ερμηνεία της οδηγοκεντρικής φιλοσοφίας που αποτελεί σήμα κατατεθέν της μάρκας.

Μετά την εισαγωγή του χειριστηρίου του BMW iDrive στην κεντρική κονσόλα και του BMW Head-Up Display, η μάρκα πρωτοπορεί εκ νέου με το BMW Panoramic Vision, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για πρώτη φορά στη Neue Klasse. Οι πληροφορίες προβάλλονται στο ιδανικό ύψος στο οπτικό πεδίο του οδηγού και, για πρώτη φορά, σε όλο το πλάτος του παρμπρίζ. Αυτή η καινοτομία θα συμπληρώσει το αναβαθμισμένο BMW Head-Up Display στα μοντέλα παραγωγής της Neue Klasse.

Στην επόμενη γενιά του BMW iDrive, τόσο ο οδηγός όσο και ο συνοδηγός μπορούν να αλληλεπιδρούν με τις πληροφορίες που εμφανίζονται στο BMW Panoramic Vision, δημιουργώντας μια κοινή εμπειρία χρήστη. Οι οδηγοί μπορούν να μετακινήσουν περιεχόμενο που εμφανίζεται στην Κεντρική Οθόνη στο BMW Panoramic Vision με μια απλή χειρονομία.

Ο άρτιος συντονισμός μεταξύ του ατμοσφαιρικού φωτισμού και των γραφικών στοιχείων της κεντρικής οθόνης και του BMW Panoramic Vision εμπλουτίζει την εμπειρία – η οποία μπορεί επίσης να εξατομικευτεί μέσω των My Modes. Στο My Mode με την ονομασία ‘Sport’, συγκεκριμένες ενδείξεις τοποθετούνται σε κίτρινο φόντο για να υποστηρίζουν τη δυναμική οδήγηση. Το νέο BMW iDrive βασίζεται σε μια τέλεια ενσωματωμένη αρχιτεκτονική λογισμικού που ενοποιεί δεδομένα σχετικά με την οδηγική εμπειρία και το σύστημα infotainment με δεδομένα από το ηλεκτρονικό και ηλεκτρικό σύστημα του οχήματος και το cloud της BMW. Έτσι, η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και οχήματος μπορεί να προσαρμοστεί ακόμα περισσότερο στην οδηγική κατάσταση και τις ατομικές ανάγκες, διαμορφώνοντας μία εντελώς νέα αντίληψη της κινητικότητας.

Τα φωτεινά κοτλέ υφάσματα δημιουργούν μια άνετη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της BMW Vision Neue Klasse. Ο ανοιχτόχρωμος πίνακας οργάνων υποστηρίζει το τιμόνι, το οποίο είναι πεπλατυσμένο στο πάνω και στο κάτω μέρος, καθώς και την κεντρική οθόνη με Matrix-Backlight σε σχήμα παραλληλογράμμου. Μια βάση φόρτισης smartphone και ο χώρος του γυάλινου επιλογέα ταχυτήτων βρίσκονται στην κεντρική κονσόλα. Τα εμπρός καθίσματα συνδέονται στο δάπεδο με μία μόνο βάση στήριξης, απελευθερώνοντας πρόσθετο χώρο για τα πόδια στο πίσω τμήμα, όπου οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν την ευρυχωρία που δημιουργείται από την ύπαρξη δύο ανεξάρτητων καθισμάτων. Ο σχεδιασμός του εσωτερικού, στο οποίο δεν χρησιμοποιείται καθόλου διακοσμητικό χρώμιο ή δέρμα, συμβάλλει στη βελτιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Παραγωγή με μειωμένες εκπομπές CO 2 , τεχνολογία BMW eDrive έκτης γενιάς.

Η Neue Klasse θα κατασκευάζεται στο νέο εργοστάσιο στο Debrecen χωρίς ορυκτά καύσιμα και με ευρεία χρήση πρωτογενών και δευτερογενών υλικών που παράγονται με μειωμένες εκπομπές CO2. Ως εκ τούτου, αυτό θα δώσει σημαντική ώθηση στην ατομική κινητικότητα με αποδοτική χρήση πόρων. Η υψηλή ενεργειακή απόδοση κατά τη φάση χρήσης του οχήματος θα διασφαλίζεται με τη βελτιστοποίηση του βάρους, της αντίστασης του αέρα και της κύλισης, καθώς και με την έξυπνη διαχείριση της θερμότητας, ειδικά για το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, με τη χρήση της τεχνολογίας BMW eDrive έκτης γενιάς.

Εκτός από τους εξαιρετικά αποδοτικούς ηλεκτροκινητήρες, οι σημαντικές εξελίξεις στη νέα τεχνολογία BMW eDrive περιλαμβάνουν πρόσφατα εξελιγμένες στρογγυλές κυψέλες μπαταρίας, με πάνω από 20% υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τις πρισματικές κυψέλες που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν. Η έκτη γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive θα βελτιώσει την ταχύτητα φόρτισης για τα μοντέλα Neue Klasse κατά έως και 30%, αυξάνοντας συγχρόνως την αυτονομία τους έως και 30%. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των μέτρων, η συνολική αποδοτικότητα του οχήματος θα αυξηθεί έως και 25%.

Οι καινοτομίες εγγυώνται οδηγική απόλαυση με την υπογραφή της BMW για τις μελλοντικές γενιές.

Η ηλεκτροκίνηση, η ψηφιοποίηση και η κυκλικότητα είναι τα βασικά στοιχεία του μετασχηματισμού που διαμορφώνεται ενεργά από το BMW Group και ξεκίνησε με τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της μάρκας BMW i. Το BMW i Vision Circular υπογραμμίζει τις τεράστιες δυνατότητες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν με τη συστηματική εφαρμογή μιας κυκλικής οικονομίας που μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και περιορίζει τις εκπομπές CO2. Το BMW i Vision Dee, από την άλλη, δείχνει πώς η ψηφιακή, ανθρωποκεντρική τεχνολογία μπορεί να εμπλουτίσει την εμπειρία του χρήστη.

Όλα αυτά τα θέματα εμπεριέχονται τώρα στην BMW Vision Neue Klasse, ένα όχημα που αντιπροσωπεύει όλο το φάσμα των τεχνολογικών καινοτομιών μέσω των οποίων το BMW Group αποδεικνύει τη μελλοντική βιωσιμότητά του. Η BMW Vision Neue Klasse σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στην ατομική κινητικότητα που είναι πλούσια σε ψηφιακές εμπειρίες, απαλλαγμένη από εκπομπές ρύπων και προωθεί την κυκλικότητα μακροπρόθεσμα, εξασφαλίζοντας την τυπική οδηγική απόλαυση της BMW για τις επόμενες γενιές.

 

 

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο