EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηλεκτροκίνηση – Κώστας Σκρέκας (ΥΠΕΝ): Προς ένα «πράσινο» και «καθαρό» μέλλον

ilektrokinisi-kostas-skrekas-ypen-pros-ena-prasino-kai-katharo-mellon-619834

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, χρειάζονται τολμηρές και γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις της αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

Είναι χρέος μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα περιβάλλον καλύτερο από αυτό που κληρονομήσαμε. Ως εκ τούτου, οφείλουμε δίχως καθυστερήσεις να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με μία ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων.

Η μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η βούληση να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα στον μετασχηματισμό της οικονομίας μας, προκειμένου να γίνει πιο «πράσινη», αποτυπώνεται με σαφήνεια στη ρηξικέλευθη απόφασή μας να ολοκληρώσουμε νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα την απολιγνιτοποίηση της παραγωγικής μας βάσης.

Εξίσου σημαντικό στην προσπάθεια να απαλλαγούμε από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στον κρίσιμο τομέα των μεταφορών.

Για τον λόγο αυτόν εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με βασικούς στόχους τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το χαμηλότερο κόστος για τις μετακινήσεις και, πρωτίστως, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, έως το 2030 το 30% των νέων οχημάτων που θα ταξινομούνται θα είναι ηλεκτρικά. Πρόκειται για απολύτως ρεαλιστικό στόχο, λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο 2015-2019, οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών και plugin υβριδικών οχημάτων ανήλθαν σε μόλις 1.141 μονάδες. Η εικόνα το 2020 ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη, καθώς περισσότερα από 2.100 ηλεκτρικά οχήματα ταξινομήθηκαν έναντι του στόχου για 1.300 οχήματα.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η κοινωνία συμμερίζεται το όραμα της κυβέρνησης για την απαλλαγή από τα ρυπογόνα καύσιμα και τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι με τα κίνητρα που έχουμε θεσπίσει μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική.

Σκοπεύουμε, μάλιστα, να στηρίξουμε το όραμά μας για την ηλεκτροκίνηση και με την αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τη χωροθέτηση περίπου 10.000 σημείων φόρτισης σε όλη την Επικράτεια και τον εξηλεκτρισμό του στόλου των δημοτικών συγκοινωνιών.

Και οι πρωτοβουλίες μας δεν σταματούν εδώ, αλλά διευρύνονται με την απανθρακοποίηση των νησιών της χώρας. Σύντομα θα συσταθεί ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία θα αναλάβει τον σχεδιασμό του επιχειρησιακού πλάνου για την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, οι οποίοι υπερβαίνουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, για τη μετάβαση των νησιών σε καθεστώς χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Εν κατακλείδι, η υιοθέτηση της κουλτούρας της ηλεκτροκίνησης, ως κεντρικής προτεραιότητας της κυβέρνησής μας και του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνιστά μία μόνο ψηφίδα του ευρύτερου και φιλόδοξου σχεδίου μας για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Διότι η «πράσινη» στροφή είναι πρωτίστως μια πολιτική επιλογή. Αλλά και μια συνειδητή επιλογή που πρέπει να κάνουμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, αυτή της κλιματικής αλλαγής.

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο