EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ferrari – Armani: Δίδυμο φωτιά

ferrari-armani-didymo-fotia-627758

Ο διάσημος σχεδιαστής αναζητά για πρώτη φορά συνέταιρο. Θα πρέπει να είναι ιταλικής προέλευσης. Η Exor της οικογένειας Agnelli μοιάζει ιδανική για να δημιουργήσει το υπέρτατο πολυτελές δίδυμο που θα κοντράρει στα ίσια τους Γάλλους.

Filippo Buraschi

Ένας κόμβος πολυτελείας με την υπογραφή των Armani και Ferrari. Είμαι καβάλα στο ροζ συννεφάκι μου ή υπάρχει καπνός επειδή υπάρχει και φωτιά; Για την ώρα, πρόκειται για μια υπόθεση, χτισμένη ωστόσο σε βάσιμα στοιχεία. Ποια είναι αυτά; Πρώτα απ’ όλα, ο Giorgio Armani άνοιξε το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία του. «Θα πρέπει όμως να είναι Ιταλός», ξεκαθάρισε ο διάσημος σχεδιαστής. Στόχος είναι να μπορέσει να κοντράρει τους γαλλικούς κολοσσούς LVMH και Kering.

Giorgio Armani

Εάν δεν γνωρίζετε αυτά τα ονόματα, ρωτήστε τη σύζυγο. Έχει σίγουρα συνεισφέρει στην υψηλή κερδοφορία τους ή θα το επιθυμούσε σφόδρα. Ο κατάλογος των υποψηφίων επενδυτών δεν είναι μεγάλος. Εξαιρουμένων των ανταγωνιστικών οίκων μόδας, υποψήφιες από το χώρο της μόδας θα μπορούσαν να είναι η Moncler (ρούχα σκι) και η Luxottica (οπτικά). Διευρύνοντας το πεδίο των πιθανών επενδυτών, ιδανική περίπτωση είναι η Exor της οικογένειας Agnelli, της κατόχου (μεταξύ άλλων) του πλειοψηφικού πακέτου της Ferrari. Η οποία από τη γέννηση της Stellantis και μετά, έχει μειώσει τη συνεργασία της με τις άλλες μάρκες του ομίλου (κυρίως τη Maserati και την Alfa Romeo). Τα στοιχεία που «δείχνουν» συνεργασία με τον Armani δεν σταματούν εδώ. Η Exor επένδυσε πρόσφατα 80 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της κινεζικής μάρκας Shang Xia (την οποία δημιούργησε το 2010 ο οίκος Hermès).

Αυτή δεν είναι η μόνη επένδυσή της στο χώρο της μόδας. Στις αρχές Μαρτίου ανακοινώθηκε η απόκτηση ποσοστού 26,4% της γαλλικής Louboutin (υποδήματα και τσάντες) από την Exor, έναντι του ποσού των 541 εκατομμυρίων ευρώ. Να σας θυμίσουμε, ότι επί εποχής Sergio Marchionne, η Ferrari είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο ως μάρκα πολυτελείας και όχι ως αυτοκινητοβιομηχανία. Τέλος, υπάρχει και ένας δεσμός αίματος που συνδέει τον Armani με τους Agnelli. Ο ανιψιός του σχεδιαστή (γιος της αδερφής του Rossana) είναι ο Andrea Camerana. Η προγιαγιά του ήταν η Aniceta Agnelli (το γένος Frisetti), σύζυγος του Edoardo Agnelli (πατέρας του Giovanni “Gianni”) και μετέπειτα σύζυγος του Luigi Lampugnani (μετά το θάνατο του Edoardo). O Lampugnani ήταν αδελφός της Maddalena Lampugnani, κόρη της οποίας ήταν η Clara Boselli, σύζυγος του παππού Giovanni Agnelli. Ο Camerana εργάζεται πλέον στην εταιρεία του θείου του. Η προοπτική στενής συνεργασίας μεταξύ Armani και Exor αποτελεί χαρμόσυνο γεγονός για τις αγορές. «Η απόκτηση σημαντικού ποσοστού της Armani από την Exor θα οδηγήσει σε αύξηση του χαρτοφυλακίου εταιρειών πολυτελείας της τελευταίας σε ποσοστό άνω του σημερινού 27%. Επιπλέον, επενδύοντας περίπου 2-3 δισεκατομμύρια ευρώ (η Exor στην Armani) θα μπορέσει να διατηρήσει το χρέος της σε ποσοστό κάτω του 20% επί του συνολικού ενεργητικού», αναφέρεται σε έκθεση της Mediobanca, η οποία διατηρεί σύσταση αγοράς για τον τίτλο. Εάν τελικά πραγματοποιηθεί αυτή η στρατηγική συνεργασία, οι Ιταλοί θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν έναν κόμβο ειδών πολυτελείας ικανό να διεκδικήσει τα πρωτεία από τους Γάλλους.

 

car-prices
google-news
Tags

Περισσότερα Βίντεο