Σημειώνεται ότι ο Δακτύλιος εκτός από τις αργίες, όπως αυτές την περίοδο του Πάσχα, δεν ισχύει τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις ημέρες που έχουν απεργία τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αναλυτικά οι ημέρες που θα μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας είναι οι εξής:

  • Μεγάλη Παρασκευή
  • Μεγάλο Σάββατο
  • Κυριακή του Πάσχα
  • Δευτέρα του Πάσχα
  • Τρίτη 7/5/2024 – Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς

Υπενθυμίζεται ότι οι ημέρες και ώρες ισχύος του Δακτυλίου είναι από Δευτέρα έως Πέμπτη, από τις 07:00 έως τις 20:00 και την Παρασκευή, από τις 07:00 έως τις 15:00.

Ποια είναι τα όρια

Η περιοχή που ισχύει αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας». Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Πώς εκδίδεται το ειδικό σήμα κυκλοφορίας εντός δακτυλίου

Για να κυκλοφορούν ελεύθερα στον Δακτύλιο, οι κάτοχοι των οχημάτων που εξαιρούνται πρέπει να εκδώσουν το ειδικό σήμα μέσω του gov.gr και θα χρειαστούν:

  • Τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  • Τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
  • Τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα. Το ειδικό σήμα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, με μόνιμη κατοικία εντός του ορίου του δακτυλίου έχουν τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου από αυτόν ελεύθερα, αρκεί να προμηθευτούν την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.

 Δακτύλιος: Το πρόστιμο της τροχαίας

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).