EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Καρτέρι» σε όσους έχουν ανασφάλιστα οχήματα και δεν πέρασαν ΚΤΕΟ – Πώς θα τους εντοπίζουν

karteri-se-osous-echoun-anasfalista-ochimata-kai-den-perasan-kteo-pos-tha-tous-entopizoun-695467

Ανατροπές στο καθεστώς των οχημάτων έρχονται το 2024 με την καθιέρωση νέου συστήματος βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας το οποίο συνοδεύεται με την εφαρμογή κλιμακωτού προστίμου σε περίπτωση εκπρόθεσμης εξόφλησής τους αλλά και την ενεργοποίηση ενός μόνιμου αυτόματου μηχανισμού εντοπισμού για τα ανασφάλιστα οχήματα ή όσα δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας  ΤΑ ΝΕΑ οι παρεμβάσεις στο καθεστώς των οχημάτων περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το 2024 και αφορούν:

1. Τέλη κυκλοφορίας. Σχεδιάζονται αλλαγές στο σύστημα βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας με βασικότερη την επιβολή κλιμακωτού προστίμου σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής των τελών. Σήμερα το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ακόμα και εάν η πληρωμή των τελών καθυστερήσει κατά μία ημέρα. Με το νέο σύστημα το πρόστιμο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης εξόφλησης των τελών. Οσο νωρίτερα γίνει η εξόφληση μετά τη λήξη της προθεσμίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο. Το μέτρο αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί για τα τέλη κυκλοφορίας του 2025 τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους. Για το 2024, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν το περιθώριο εμπρόθεσμης εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Κερδισμένοι από την παράταση που δόθηκε είναι και όσοι σχεδίαζαν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους για να αποφύγουν την πληρωμή των τελών. Θα έχουν τώρα περιθώριο για δύο μήνες να κυκλοφορούν κανονικά τα οχήματά τους, καλυπτόμενοι από την παράταση αλλά το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφιακή ακινησία του οχήματός τους για να μην έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα

2. Ανασφάλιστα οχήματα: Τέλος στην πληγή των εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων οχημάτων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την ενεργοποίηση ενός αυτόματου συστήματος ελέγχου και εντοπισμού των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα χωρίς να είναι ασφαλισμένα. Συγκεκριμένα, μέσω μιας νέας πλατφόρμας η ΑΑΔΕ θα ελέγχει και θα εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα και θα επιβάλλει τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων. Οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα λάβουν «ραβασάκι» με το οποίο θα ενημερώνονται ότι το όχημά τους εντοπίστηκε να μην είναι ασφαλισμένο και θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο με τη μορφή παραβόλου έως 250 ευρώ το οποίο θα πρέπει να καταβάλουν για να ασφαλίσουν στη συνέχεια το όχημά τους. Οσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις όπως αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε διασταύρωση για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων τον Ιούνιο του 2017, μετά την οποία οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκατ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα. Την πενταετία 2018-2022 η Τροχαία έχει ρίξει πρόστιμα που ξεπερνούν τα 21,6 εκατ. ευρώ σε συνολικά πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες οχημάτων.

3. Τεχνικός έλεγχος στα ΚΤΕΟ: Μέσω του μόνιμου μηχανισμού ελέγχου για τα ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονται και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από υποχρεωτικό τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Στους ξεχασιάρηδες οδηγούς που θα εντοπιστούν μετά την ηλεκτρονική διασταύρωση το πρόστιμο ανέρχεται σε 150 ευρώ ενώ αν διαπιστωθεί η παράβαση σε έλεγχο της Τροχαίας τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ.

Όλες οι ειδήσεις

Δείτε το νέο Xiaomi SU7 να παρκάρει… μόνο του!

10 μοτοσυκλέτες που μας κάνουν να λαχταράμε το 2024

Φόρμουλα 1 – Ζαν Τοντ: “υποστηρίζω τον Λεκλέρ”

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο