EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θωρακισμένα αυτοκίνητα: Τι είναι και πόσο κοστίζουν – Δείτε βίντεο

thorakismena-aftokinita-ti-einai-kai-poso-kostizoun-deite-vinteo-697850

Τα θωρακισμένα αυτοκίνητα διαθέτουν ενισχυμένη δομή για να προσφέρουν προστασία στους επιβαίνοντες σε περίπτωση επίθεσης.

Τα περισσότερα θωρακισμένα οχήματα προς πώληση είναι εφοδιασμένα με αλεξίσφαιρο γυαλί και βαλλιστικό χάλυβα. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ότι τα θωρακισμένα οχήματα περιορίζονται σε στρατιωτικά τανκς ή αυτοκίνητα της αστυνομίας, τα τελευταία 20 χρόνια οι εταιρείες παράγουν θωρακισμένα αυτοκίνητα τα οποία δεν ξεχωρίζουν καθόλου από τα συμβατικά.

 

Τα θωρακισμένα οχήματα χρησιμοποιούνται συχνά για την προστασία παγκόσμιων ηγετών, διασημοτήτων ή πολιτικών προσώπων, λόγω της ικανότητάς τους να είναι εμφανισιακά πανομοιότυπα με τα κανονικά αυτοκίνητα. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα θωρακισμένου οχήματος θα ήταν η θωρακισμένη λιμουζίνα Cadillac, που ονομάζεται «The Beast», που χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία φέρεται να έχει μια πλάκα θωράκισης πάχους 15 εκατοστών μεταξύ των άλλων ενισχύσεων. Πολλοί επιχειρηματίες χρησιμοποιούν επίσης θωρακισμένα οχήματα για να προστατεύσουν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και την περιουσία τους.

Όσον αφορά το κόστος για την απόκτηση ενός θωρακισμένου οχήματος, οι τιμές για την αγορά ενός καινούριου ξεκινούν από τις 150.000 ευρώ, ενώ για τη μετατροπή ενός συμβατικού σε θωρακισμένο το κόστος είναι περίπου 100.000 ευρώ.

Η μετατροπή ενός θωρακισμένου οχήματος περιλαμβάνει την προσθήκη μιας ευρείας σειράς εξαρτημάτων με βάση το επίπεδο προστασίας και τις προδιαγραφές που απαιτούνται από τον χρήστη. Τα δύο κύρια και τυπικά βήματα περιλαμβάνουν την αντικατάσταση όλων των γυαλιών με βαλλιστικό γυαλί πολλαπλών στρώσεων και την ενίσχυση όλου του οχήματος με ενισχυμένο βαλλιστικό χάλυβα. Μερικές από τις άλλες κοινές προσθήκες περιλαμβάνουν προστασία δεξαμενής καυσίμου και μπαταρίας, προστατευτικά καπνού, ελαστικά run-flat και ενδοεπικοινωνία (για να σας βοηθήσουν να επικοινωνείτε με άτομα εκτός αυτοκινήτου). Μπορείτε ακόμη να προφυλάξετε το εσωτερικό του οχήματος για προστασία από δηλητηριώδη αέρια ή δακρυγόνα.

Λόγω όλων των παραπάνω τροποποιήσεων ένα θωρακισμένο όχημα είναι πολύ βαρύτερο από το κανονικό του. Λόγω του πρόσθετου μεγέθους και βάρους, ο κινητήρας, τα φρένα και τα αμορτισέρ συχνά αναβαθμίζονται για να αντισταθμίσουν αυτό. Με τις καθημερινές εξελίξεις στις μεθόδους και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη θωράκιση αυτοκινήτων, στόχος είναι να αυξηθεί το επίπεδο προστασίας που προσφέρεται, διατηρώντας παράλληλα το μέγεθος και το βάρος του οχήματος υπό έλεγχο. Η οδήγηση ενός θωρακισμένου αυτοκινήτου μπορεί να είναι διαφορετική και πιο δύσκολη για κάποιους. Μερικοί οδηγοί διαπιστώνουν ότι η εξειδικευμένη εκπαίδευση στην τακτική οδήγηση όχι μόνο τους βοηθά να χειριστούν καλύτερα το αυτοκίνητο, αλλά τους προετοιμάζει επίσης σε περίπτωση που θα χρειαστεί να ξεφύγουν από κάποιον ή κάτι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν θεσπιστεί τέσσερα επίπεδα προστασίας για τη θωράκιση των αυτοκινήτων. Το πρώτο επίπεδο είναι το «Β4», που προσφέρει προστασία από επίθεση με ελαφρύ τουφέκι, περίστροφο ή πιστόλι, ακολουθεί το «Β5», το οποίο προσφέρει αντοχή στα βλήματα αυτόματου όπλου. Το επόμενο επίπεδο είναι το «Β6» το οποίο προσφέρει προστασία από βομβιστική επίθεση κι εξελιγμένα αυτόματα όπλα προδιαγραφών ΝΑΤΟ και τέλος το υψηλότερο επίπεδο «Β7» προσφέρει αντοχή από επίθεση με βόμβες, μπαζούκας και αυτόματα όπλα που χρησιμοποιούν διατρητικά βλήματα.

Όλες οι ειδήσεις

Στο μικροσκόπιο της Porsche η αμιγώς ηλεκτρική Macan

Abarth και Stellantis συμμαχούν για τον πιο ισχυρό «σκορπιό» ever!

Ανανεώθηκε το Toyota Yaris GR – Τώρα και με αυτόματο κιβώτιο

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο