EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τροχαίες παραβάσεις: Ψηφιακές κλήσεις και… ό,τι γράφει δεν ξεγράφει

trochaies-paravaseis-psifiakes-kliseis-kai-oti-grafei-den-xegrafei-652303

Την ενεργοποίηση της ψηφιακής πράξης βεβαίωσης τροχαίων παραβάσεων βάζει πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που επί της ουσίας περιορίζει τις χάρτινες κλήσεις αλλά και τη δυνατότητα να… σβήνονται.

Πρόκειται για απόφαση των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, μέσω της οποίας τα πρόστιμα δύναται να επιβάλλονται ηλεκτρονικά με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μάλιστα, η εφαρμογή θα μπορεί να αντλεί αυτόματα από τα μητρώα τα απαραίτητα στοιχεία του παραβάτη σε περίπτωση που ο οδηγός δεν είναι παρών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση παράνομης στάθμευσης. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το ΑΦΜ του, τα στοιχεία κατόχου του οχήματος, τα στοιχεία της άδειας οδήγησης, τους πόντους που μπορεί να έχει συγκεντρώσει στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (το γνωστό point system), τους τεχνικούς ελέγχους του οχήματος, κ.λπ.

Ο παραβάτης θα ενημερώνεται μέσω γραπτού μηνύματος στο κινητό του για την κλήση, ενώ ταυτόχρονα η βεβαίωση παράβασης θα αποστέλλεται και στην ηλεκτρονική θυρίδα του που τηρείται μέσω του gov.gr, και θα έχει τη δυνατότητα να πληρώνει το πρόστιμο και ηλεκτρονικά.

Οπως προκύπτει από την ΚΥΑ, στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία θα είναι προσβάσιμη αποκλειστικά από το αρμόδιο για τη βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων αστυνομικό προσωπικό, μετά από εξουσιοδότηση του διοικητή της Υπηρεσίας, θα καταχωρίζονται οι παραβάσεις που προβλέπονται στον ΚΟΚ και στην περί αυτοκινήτων νομοθεσία.

Κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής βεβαίωσης παράβασης, ο αστυνομικός θα εισέρχεται στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή χρησιμοποιώντας ως διαπιστευτήρια τους προσωπικούς κωδικούς του συστήματος «Police on Line». Θα συμπληρώνει τα απαιτούμενα πεδία που θα αντλούνται απευθείας από φορείς του Δημοσίου μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η εύρεση και η καταχώριση των στοιχείων επικοινωνίας του παραβάτη και των στοιχείων διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση κατοικίας θα διενεργούνται αυτόματα από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών (ΕμεΠ). Σε περίπτωση που δεν εξακριβωθεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του παραβάτη ή αυτός δεν είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, παύει η διαδικασία της ηλεκτρονικής βεβαίωσης παράβασης και υποχρεωτικά θα ακολουθείται η διαδικασία της χειρόγραφης βεβαίωσης.

Στην εφαρμογή, το προσωπικό της Τροχαίας θα καταχωρίζει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία την τοποθεσία, το χρόνο και το είδος της παράβασης, καθώς και τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται, ενώ θα συμπληρώνει υποχρεωτικά το αντίστοιχο πεδίο σε περίπτωση επιτόπιας αφαίρεσης των εγγράφων του παραβάτη και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος. Εάν δεν είναι δυνατή η επιβολή των ως άνω διοικητικών μέτρων, θα ενημερώνει τον παραβάτη για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει.

Οταν ο παραβάτης είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, αλλά δεν έχει επιλέξει την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων, θα αποστέλλεται, μέσω μηνύματος ή email, στον πιστοποιημένο αριθμό σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας του ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, αριθμός ασφαλείας (κωδικός), τον οποίο γνωστοποιεί στον αστυνομικό υπάλληλο που βεβαιώνει ηλεκτρονικά την Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης. Με την ενέργεια αυτή θα τεκμαίρεται ότι παρέχει τη συγκατάθεσή του για την επίδοση-κοινοποίηση του εγγράφου στα ανωτέρω στοιχεία επικοινωνίας.

Σε περίπτωση που δεν γνωστοποιηθεί ο κωδικός, παύει η περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων ηλεκτρονικής βεβαίωσης παράβασης και η παράβαση θα βεβαιώνεται σε χαρτί.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική θυρίδα του παραβάτη, που τηρείται μέσω του gov.gr και ο ίδιος θα ενημερώνεται με την αποστολή μηνύματος στο κινητό ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Διευκρινίζεται ότι η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης που θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική θυρίδα του παραβάτη θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή.

Στην Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης θα αναγράφονται τα στοιχεία του βεβαιώσαντος αστυνομικού υπαλλήλου. Μετά την παρέλευση της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων του παραβάτη κατά της ηλεκτρονικής πράξης βεβαίωσης παράβασης, ο διοικητής θα επικυρώνει ηλεκτρονικά το διοικητικό πρόστιμο ή το διοικητικό μέτρο ή θα τα αίρει, εφόσον οι προβαλλόμενες αντιρρήσεις κριθούν βάσιμες.

Ο παραβάτης θα έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής του προστίμου στις περιπτώσεις που υπάρχει δυνατότητα Ενιαίας Συναλλαγής Πληρωμής (RF).

Όλες οι ειδήσεις

Ferrari: Θα παράγουμε τον V12 μέχρι να θεωρηθεί «παράνομος»

Οδηγίες για την οδήγηση σε συνθήκες καύσωνα

Καύσωνας: Ποτέ μην αφήνετε αυτά τα αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο

 

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο