AUTOTYPOS BY QUATTRORUOTE

Η FCA θα πληρώσει την Tesla εκατοντάδες εκατομμύρια για να αποφύγει ένα πρόστιμο εκπομπών ρύπων

i-fca-tha-plirosei-tin-tesla-ekatontades-ekatommyria-gia-na-apofygei-ena-prostimo-ekpobon-rypon-395640

Η Fiat Chrysler Automobiles συμφώνησε να πληρώσει την Tesla εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ώστε τα ηλεκτρικά Tesla να συμπεριλαμβάνονται στον στόλο της FCA και έτσι να αποφευχθεί ένα τεράστιο πρόστιμο για την παραβίαση των αυστηρότερων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί εκπομπών ρύπων.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην FCA να μειώσει τον μέσο όρο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των αυτοκινήτων της, φέρνοντας τον σε ένα επιτρεπτό επίπεδο. Από το ερχόμενο έτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει τον υψηλό στόχο για τον μέσο όρο εκπομπών CO2, στα 95 γραμμάρια/χλμ. Ο νέος αυτός στόχος θα γίνει νόμος από το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες της UBS, η FCA έχει έναν μέσο όρο 123 γραμμαρίων/χλμ. το περασμένο έτος. Έτσι, είναι η εταιρεία με το ρίσκο μη-εκπλήρωσης των παραπάνω στόχων, καθώς ο μέσος όρος της αυτοκινητοβιομηχανίας βρίσκεται στα 120.5 γραμμάρια/χλμ.

Αναλυτές από το Jefferies προβλέπουν ότι η FCA θα μπορούσε να αναγκαστεί να πληρώσει ένα πρόστιμο ύψους 2,2 δις. ευρώ το 2021, αν αποτύχουν την επίτευξη του νέου στόχου. Μία άλλη μελέτη από την PA Consulting το περασμένο έτος, εμφάνισε ότι η εταιρεία μάλλον θα περάσει το όριο κατά 6,7 γραμμάρια/χλμ., η μεγαλύτερη απόκλιση από τους 13 κατασκευαστές της μελέτης.

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπουν στους κατασκευαστές να συνυπολογίζουν εσωτερικά τον μέσο όρο των εκπομπών ρύπων, όπως κάνει ο όμιλος VW, αλλά και εξωτερικά, με ανταγωνιστικές εταιρείες να σχηματίζουν τις αποκαλούμενες «open pools». Ωστόσο, μέχρι τώρα, κανένας κατασκευαστής δεν έχει φτάσει επισήμως σε συμφωνία, άρα αν η παραπάνω συμφωνία «κλείσει», η FCA και η Tesla θα είναι οι πρώτες εταιρείες που εκμεταλλεύτηκαν τον κανονισμό.

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο