ΔΟΚΙΜΕΣ

Συμπιεστές Αέρα: Μικροί στο μάτι, μεγάλοι σε δυνατότητες

sybiestes-aera-mikroi-sto-mati-megaloi-se-dynatotites-666045

Δοκιμάζουμε και συγκρίνουμε έξι συμπιεστές αέρα για ελαστικά, εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους. Είναι εύχρηστοι και γρήγοροι; Αξίζουν τα λεφτά τους; Όλες οι απαντήσεις που χρειάζεστε στις επόμενες σελίδες.

του Cosimo Murianni, απόδοση: Άκης Τεμπερίδης, Lexartis φωτογραφίες: Alejandro Gil Delgado

Δε μοιάζουν με πραγματικά κομπρεσέρ, τουλάχιστον όχι με εκείνα που έχουμε συνηθίσει εδώ και χρόνια. Όμως έχουν αξιόλογες δυνατότητες και χρησιμεύουν στο να επαναφέρεις ή να ρυθμίζεις τις πιέσεις των ελαστικών στο γκαράζ και στο ταξίδι. Πρόκειται για φορητούς, εύχρηστους συμπιεστές αέρα, ικανούς να βγάλουν από τη δύσκολη θέση τον οδηγό που χωρίς αυτούς θα πρέπει να επισκεφτεί πρατήριο καυσίμων ή βουλκανιζατέρ. Και λύνουν τα χέρια του όταν θέλει να παίξει στο χώμα ή στην άμμο με ένα SUV ή σκληροπυρηνικό 4×4, όπου χρειάζεται να χαμηλώσει τις πιέσεις και να τις επαναφέρει σε κανονικά επίπεδα με την επιστροφή στην άσφαλτο.

 

ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ BAR ΠΑΡΑΠΑΝΩ

Το Quattroruote αγόρασε έξι διαφορετικούς συμπιεστές αέρα και τους έβαλε στο μικροσκόπιο του κέντρου δοκιμών. Από αυτούς, οι τρεις διαθέτουν μπαταρία που τους δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν χωρίς να είναι συνδεδεμένοι με την μπαταρία ή το ρεύμα. Πρόκειται για τον συμπιεστή της Xiaomi και τους δύο Bosch, τους Universal Pump και Easy Pump. Οι υπόλοιποι πρέπει να συνδεθούν με την μπαταρία του αυτοκινήτου μέσω της θύρας 12V. Μόνο ο Black&Decker διαθέτει και καλώδιο 220V για να μπαίνει και σε οικιακή πρίζα. Όλοι οι συμπιεστές της δοκιμής απέδειξαν ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας το βασικό ρόλο τους, δηλαδή την επαναφορά της πίεσης στα εργοστασιακά επίπεδα, αλλά σε διαφορετικούς χρόνους μεταξύ τους. Πρωταθλητής της δοκιμής αποδείχτηκε ο Bosch Universal Pump, ο οποίος χρειάζεται 36 δευτερόλεπτα για να ανεβάσει την πίεση από 1,9 σε 2,4 bar. Ακολουθούν ο Osram Tyreinflate με 1’21” και ο Black&Decker Air Station με 1’25”. Αξιοσημείωτο είναι ότι το κομπρεσεράκι της Bosch υπερίσχυσε όλων των άλλων, ακόμη και εκείνου των 12/220 V, παρότι δουλεύει με μπαταρία. Αυτό είναι ενδεικτικό της μεγάλης δύναμης και αξιοπιστίας των σύγχρονων μπαταριών λιθίου. Όσον αφορά τώρα την ευχρηστία, πιο πρακτικός αποδείχτηκε ο Xiaomi, ο οποίος διαθέτει την καλύτερη ασφάλεια για τη βαλβίδα, και ο Bosch Easy Pump. Από τους μεγαλύτερους, πιο εύχρηστος είναι ο WekGo και ακολουθούν οι Osram και Black&Decker. Τέλος, οι τιμές πώλησης διαφέρουν δραματικά, ξεκινώντας από τα 13,55 ευρώ του WekGo για να φτάσουν στα 85 ευρώ του Bosch Universal Pump.

Ποιος συμπιεστής, όμως, έχει την καλύτερη αναλογία τιμής προς απόδοση; Ο Osram έρχεται στην κορυφή της κατάταξης, όμως αν θέλετε απόλυτη δύναμη, τότε πρέπει να πάτε προς τον ακριβότερο, αλλά ακαταμάχητο Bosch. Αν πάλι θέλετε να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη, καλύτερη επιλογή είναι ο Xiaomi.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Υποβάλλαμε έξι συμπιεστές αέρα σε μία σειρά από δοκιμές, μετρώντας παραμέτρους όπως ο θόρυβος λειτουργίας, η ακρίβεια μέτρησης της πίεσης και βέβαια ο χρόνος που χρειάζεται ο καθένας για την επαναφορά της εργοστασιακής πίεσης από ένα εντελώς ξεφούσκωτο ελαστικό

ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Σχεδόν όλοι οι συμπιεστές που δοκιμάστηκαν, διαθέτουν λειτουργία διακοπής όταν επιτυγχάνεται η επιθυμητή πίεση. Εξαιρέσεις αποτελούν ο φθηνός WekGo και ο Universal Pump της Bosch. Με αυτούς, θα πρέπει να έχετε το νου σας στο μανόμετρο, ώστε να σταματήσετε να φουσκώνετε το ελαστικό, μόλις αυτό φτάσει στην επιθυμητή πίεση

 

BLACK&DECKER Air Station

Μέγιστη πίεση κατασκευαστή (bar) 11

Χρόνος φουσκώματος

  • από 0-2 bar 6’03”
  • από 1-2 bar 3’00”
  • από 1,9-2,4 bar 1’25”

Επίπεδο θορύβου (dB) 91,3

Συνολική βαθμολογία ★★★★

€ 63-75

Μεγάλος και σχετικά βαρύς, έχει το πλεονέκτημα του διπλού τροφοδοτικού, 12/220V και μάλιστα είναι μοναδικός σε αυτό. Η ισχύς του είναι επαρκής. Το καλώδιο και η σωλήνωση κρύβονται σε μικρές θήκες με καπάκι ασφαλείας. Πολύ ακριβής ο ψηφιακός μετρητής πίεσης.

 

BOSCH Easy Pump

Μέγιστη πίεση κατασκευαστή (bar) 10,3

Χρόνος φουσκώματος

  • από 0-2 bar 11’08”
  • από 1-2 bar 6’03”
  • από 1,9-2,4 bar 3’10”

Επίπεδο θορύβου (dB) 84,2

Συνολική βαθμολογία ★★★★

€ 70-72

Ο Easy Pump της Bosch είναι συμπιεστής μπαταρίας. Καλοφτιαγμένος, με προσοχή στη λεπτομέρεια, μικρός και εύχρηστος, προορίζεται για ελαφριά χρήση. Όταν τεθεί υπό πίεση, αντεπεξέρχεται και επαναφέρει την πίεση σε λογικούς χρόνους για τις διαστάσεις του. Διαθέτει ψηφιακό μετρητή μεγάλης ακρίβειας, αλλά η τιμή του είναι τσιμπημένη.

 

BOSCH Universal Pump

Μέγιστη πίεση κατασκευαστή (bar) 10,3

Χρόνος φουσκώματος

  • από 0-2 bar 2’26”
  • από 1-2 bar 1’11”
  • από 1,9-2,4 bar` 36”

Επίπεδο θορύβου (dB) 91,9

Συνολική βαθμολογία ★★★★★

€ 70-85

Πολύ προσεγμένη κατασκευή με μπαταρία συμβατή και με άλλες συσκευές Bosch. Στη χρήση αποδείχτηκε ο πιο γρήγορος με διαφορά. Είναι όμως θορυβώδης και το αναλογικό μανόμετρο δεν είναι έμπιστο. Ακριβές μεν κατά τη διάρκεια του φουσκώματος, αναξιόπιστο δε όταν χρειαστεί να ελέγξεις την πίεση στο τέλος της διαδικασίας.

 

OSRAM Tyreinflate 450

Μέγιστη πίεση κατασκευαστή (bar) 6,9

Χρόνος φουσκώματος

  • από 0-2 bar 4’35”
  • από 1-2 bar 2’35”
  • από 1,9-2,4 bar 1’21”

Επίπεδο θορύβου (dB) 92,8

Συνολική βαθμολογία ★★★★★

€ 45-80

Μία συσκευή με ικανοποιητική λειτουργία και μεγάλο εύρος τιμής στην Ελλάδα. Καλοφτιαγμένο κομπρεσεράκι με ακριβέστατο, ψηφιακό μετρητή πίεσης (τον καλύτερο από τους έξι). Σε ταχύτητα φουσκώματος αποδείχτηκε ο δεύτερος καλύτερος της δοκιμής μας. Πολύ πρακτική η τακτοποίηση του καλωδίου. Τέλος, οι συμπαγείς διαστάσεις χαρίζουν στον Osram μεγάλη φορητότητα.

 

WEKGO HD Tyre Inflator

Μέγιστη πίεση κατασκευαστή (bar) 20,7

Χρόνος φουσκώματος

  • από 0-2 bar 10’03”
  • από 1-2 bar 6’00”
  • από 1,9-2,4 bar 3’04”

Επίπεδο θορύβου (dB) 85,1

Συνολική βαθμολογία ★★★

€ 13-17

Μικρός, ευέλικτος και πάμφθηνος, κάνει τίμια τη δουλειά του, χωρίς να διεκδικεί δάφνες σε ταχύτητα. Δυστυχώς, ο αναλογικός μετρητής πίεσης, τουλάχιστο στη συσκευή της δοκιμής, αποδείχθηκε ανακριβής. Στα 2,0 πραγματικά bar, έδειχνε 2,6. Όμως η λανθασμένη ένδειξη (+30%) είναι σταθερή, οπότε χρειάζεται ένας απλός υπολογισμός κάθε φορά για να βρείτε την πραγματική. Το θετικό είναι ότι το κομπρεσεράκι υπομένει τη σκληρή χρήση.

 

XIAOMI PE Compressor 1S

Μέγιστη πίεση κατασκευαστή (bar) 10,3

Χρόνος φουσκώματος

  • από 0-2 bar 8’22”
  • από 1-2 bar 4’32”
  • από 1,9-2,4 bar 1’57

Επίπεδο θορύβου (dB) 84,2

Συνολική βαθμολογία ★★★★★

€ 40-60

Μικρός και ελαφρύς, με προσεγμένη εμφάνιση, τα καταφέρνει καλά σε σκληρή χρήση, αν και δεν είναι ο πιο γρήγορος. Με την ενσωματωμένη μπαταρία του μπορεί να λειτουργεί σε πλήρη αυτονομία, καθώς φουσκώνει τρία μεσαία ελαστικά από μηδενική πίεση. Πολύ εύκολος ο έλεγχος λειτουργίας από το μενού και ακριβέστατος ο ψηφιακός μετρητής πίεσης. Συνολικά, ο δεύτερος καλύτερος συμπιεστής από τους έξι της δοκιμής.

 

 

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο