EDITOR'S PICK

Στην Ορεινή Πελοπόννησο με ένα Mini Countryman

stin-oreini-peloponniso-me-ena-mini-countryman-628357

Ελλάδα δεν είναι μόνο η θάλασσα, τα νησιά και οι παραλίες με τα καταγάλανα νερά. Η ηπειρωτική χώρα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με πανέμορφα μέρη, γραφικά χωριά, δάση από πεύκα και έλατα και ανθρώπους που προσφέρουν ζεστή φιλοξενία. Τέτοιος προορισμός είναι η ορεινή Πελοπόννησος με εκατοντάδες ενδιαφέροντα μέρη που περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Του Βασίλη Κωστάκου

Ξεκινήσαμε για το οδοιπορικό μας στα ορεινά μέρη της Πελοποννήσου με ένα τετρακίνητο υβριδικό Mini Countryman για μια περιηγητική εξερεύνηση. Λιθόστρωτες πλατείες με αιωνόβια πλατάνια, κόκκινες κεραμιδοσκεπές, μαγικά καλντερίμια, παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά και εκκλησάκια, που χρονολογούνται από το Μεσαίωνα. Οι βουνοπλαγιές της Πελοποννήσου έχουν τη δική τους, χειμωνιάτικη γοητεία. Από την Ζήρεια με τα υπέροχα Τρίκαλα, μέχρι τα ιστορικά χωριά της Αρκαδίας και τους «μυστικούς θησαυρούς» του Πάρνωνα και του Ταΰγετου, η ορεινή Πελοπόννησος θα σε γοητεύσει.

Ζήρεια – Τρίκαλα Κορινθίας

Παραδοσιακά πέτρινα καλντερίμια, αρχοντικά και εκκλησάκια που χρονολογούνται από το Μεσαίωνα, λιθόστρωτες πλατείες με αιωνόβια πλατάνια και πέτρινες κρήνες, που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό, στολίζουν τις τρεις γειτονιές των Τρικάλων, που αγναντεύουν από ψηλά τον Κορινθιακό κόλπο. Από εδώ ξεκινούν και μερικές από τις εντυπωσιακότερες διαδρομές που μπορείς να κάνεις με τα πόδια αλλά και με οχήματα 4x4, προς τις κορυφές της Ζήρειας. Μιάμιση ώρα αφού αφήσεις πίσω σου την πολυκοσμία της Αθήνα, μπορείς να βρεθείς στην καρδιά ενός δάσους φουντωτών μαυρόπευκων, να αγναντεύεις τα ήρεμα, γαλαζοπράσινα είτε της παραμυθένιας λίμνης Δόξα είτε της μυθικής Στυμφαλίας. Η τελευταία, εξακολουθεί να αποτελεί σπάνιο υδροβιότοπο, στον οποίο κατοικούν περισσότερα από 160 είδη ζώων και πουλιών. Ένας μικρός αρχαιολογικός χώρος στη βόρεια πλευρά της φιλοξενεί τμήματα ναών και οχυρώσεων της αρχαίας πόλης Στύμφαλου, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το προαναφερθέν Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, που σχεδόν αγγίζει την όχθη της. Η δε Λίμνη Δόξα, καταγάλανη και απόκοσμα γαλήνια, είναι περικυκλωμένη από ένα μυρωδάτο δάσος μαυρόπευκων, που απλώνεται ώς εκεί που φτάνει το μάτι, και έχει ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα εκκλησάκια να στολίζει μια στενή λωρίδα γης. Εξασφάλισε μια θέση για πικνίκ σε ένα από τα ξύλινα τραπεζάκια γύρω της ή ακολούθησε τους ντόπιους σε βουτιές στα διάφανα νερά της. Στην Αρχαία Φενεό, το χωριουδάκι δίπλα της, ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο φιλοξενεί γλυπτά, αγγεία και ψηφιδωτά, που έφεραν στο φως οι ανασκαφές της αρχαίας πόλης. 

Κάτοψη του ιστορικού χωριού της Δημητσάνας που αποτελεί και την πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας

Άνω, Κάτω και Μεσαία Τρίκαλα

Τρία χωριά σε ένα, ή ένα χωριό με τρεις διακριτές συνοικίες. Όπως και αν τα δεις, τα Τρίκαλα είναι το πιο δημοφιλές χωριό της Ορεινής Κορινθίας. Εδώ συγκεντρώνονται οι περισσότεροι ξενώνες, από εδώ ξεκινούν μερικές από τις εντυπωσιακότερες διαδρομές που μπορείς να κάνεις με τα πόδια αλλά και με οχήματα 4x4 και εδώ θα μείνεις αν επιθυμείςνα έχεις και μερικές επιλογές για τις βραδινές σου βόλτες, πέρα από το σαλόνι του ξενώνα σου. 

Γκούρα

Αμφιθεατρικά κτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων, γύρω από τη γραφική πέτρινη πλατεία της, η Γκούρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα χωριά της περιοχής. Τα γραφικά δρομάκια της στολίζονται από παλιά αρχοντικά, ενώ από τα τραπεζάκια που απλώνουν τα καφενεία κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας η θέα στην πεδιάδα είναι μαγευτική. Λίγα χιλιόμετρα βόρεια του χωριού, η μονή της Παναγιάς των βράχων, λαξευμένη μέσα στο βράχο, όπως υποδηλώνει το όνομά της, συγκαταλέγεται στα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα –και προσφέρει επίσης πανοραμική θέα στο καταπράσινο τοπίο γύρω της. 

Το Λεβίδι είναι η κωμόπολη του νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 680μ. και βρίσκεται 25 χλμ. μακριά από την Τρίπολη

Καστανιά

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και κρυμμένη μέσα στο ελατόδασος, στο τέλος ενός δρόμου γεμάτου στροφές, η Καστανιά ενδείκνυται για χαλαρές βόλτες και πεζοπορίες ανάμεσα στα πέτρινα σπιτάκια της. Στις απαραίτητες στάσεις περιλαμβάνονται το ξωκκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου, με την πανοραμική θέα στην καταπράσινη κοιλάδα μπροστά του και η περίφημη Τρίκρηνα, η πέτρινη κρήνη όπου, σύμφωνα με το μύθο, οι νύμφες έλουζαν το νεαρό Ερμή. 

Πάρνωνας

Ο Πάρνωνας (γνωστός και ως Μαλεβός ή Κρόνιον στην αρχαιότητα) είναι βουνό ύψους 1.934 μέτρων, που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία, καταλήγοντας στη δεύτερη, με απόληξή του το ακρωτήριο Μαλέας («Κάβο Μαλιάς»). Στις ράχες του είναι σκαρφαλωμένα, άλλα ψηλότερα και άλλα χαμηλότερα, μερικά από τα πιο όμορφα και γραφικά ορεινά χωριά της Ελλάδας, όπως οι Καρυές, τα Βρέσθενα, το Πολύδροσο  (Τσίντζινα), το Γεράκι και ο Άγιος Δημήτριος. Εκτός από τα δάση μαυρόπευκου, κεφαλληνιακής ελάτης, καστανιάς, τα μοναδικά φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, τα αγέρωχα πλατάνια και τις βελανιδιές, το πανέμορφο Οικολογικό Πάρκο του Πάρνωνα φιλοξενεί και σπάνια είδη πουλιών, όπως η φάσα, το κοτσύφι, η ποντικογερακίνα, ο δρυοκολάπτης και θηλαστικών όπως η αλεπού και ο λαγός.

Κοσμάς

Ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πάρνωνα, ο Κοσμάς είναι σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Τα πέτρινα σπίτια του με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα έλατα, τις καστανιές και τις καρυδιές, ενώ ο φιδωτός ασφαλτοστρωμένος δρόμος, που ανηφορίζει εδώ από το Γεράκι της Λακωνίας, καταλήγειστο λιθόστρωτο της πλατείας του. Στο κέντρο της δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, ενώ γύρω της απλώνονται μικρά γραφικά καφενεία και ταβερνάκια που σερβίρουν λαχταριστά ντόπια κρέατα στη σχάρα και τοπικές σπεσιαλιτέ που περιλαμβάνουν γίδα βραστή και εξαίσιες ρεβιθάδες. Λίγο έξω από το χωριό, στο δρόμο προς το Λεωνίδιο, αξίζει να επισκεφτείς το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας, σφηνωμένο στην κορυφή των κατακόκκινων βράχων. 

Τσίντζινα

Χτισμένα σε μια απότομη πλαγιά του βουνού – σαν σε κρατήρα – δεσπόζουν τα Τσίντζινα. «Πνιγμένος» μέσα σε πυκνά δάση ελάτων και με το επιβλητικό βουνό να δεσπόζει πάνω του, ο οικισμός σε γοητεύει εξαρχής με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, τα γήινα χρώματα (το σκούρο πράσινο από τα έλατα συνυπάρχει αρμονικά με τα χρώματα της πέτρας και των κεραμιδοσκεπών) και, φυσικά, την απόλυτη ηρεμία του τοπίου. Τα δαιδαλώδη δρομάκια του χωριού ενδείκνυνται για πρωινή ή μεσημεριανή βόλτα (καιρού επιτρέποντος), ενώ μέσα και γύρω από αυτό σώζονται αρκετά εκκλησάκια, όπως ο σπηλαιώδης ναός του Αγ. Ιωάννου και το άριστα διατηρημένο ξωκκλήσι της Ιεράς Μονής Κελλίου. Η Μονή διαλύθηκε λίγο μετά το 1830, αλλά στον περιβάλλοντα χώρο της σώζονται μέχρι σήμερα τα ίχνη κρυφού σχολειού.

Καστάνιτσα

Ανακηρυγμένη σε Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και Τόπο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους από την UNESCO, η Καστάνιτσα δεν χρειάζεται να προσπαθήσει για να σε πείσει να μείνεις εδώ: από την πρώτη στιγμή που θα την αντικρίσεις, κρυμμένη πίσω από τα έλατα στην καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, με τα αμφιθεατρικά κτισμένα, ολόλευκα πυργόσπιτα με το χαρακτηριστικό καφεγκρί σχιστόλιθο και τα ξύλινα μπαλκόνια και η ομορφιά του φυσικού τοπίου που την περιβάλλει σε κερδίζει. Η θέα από το ύψωμα - το κάστρο - στο επάνω μέρος του οικισμού, όπως και από την ανακαινισμένη πλατεία, είναι εξαιρετική. Γύρω γύρω απλώνεται πυκνό και παρθένο δάσος από έλατα και καστανιές. Και μιας και μιλάμε γιακαστανιές, αξίζει να αναφερθεί ότι στο χωριό διοργανώνεται κάθε χρόνο η ετήσια Γιορτή του Κάστανου, συνήθως στις 25 και 26 Οκτωβρίου, για να τιμηθεί το κυριότερο προϊόν του χωριού. Κάθε χρόνο δεκάδες κόσμου συρρέουν από τις γύρω περιοχές αλλά και από την Αθήνα, για να διασκεδάσουν και να απολαύσουν το κάστανο σε πολλές διαφορετικές εκδοχές (ψητό, γλυκό, λικέρ, βραστό κ.τ.λ.) 

Η Καστανίτσα είναι ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας χτισμένο σε υψόμετρο 840 μ. στις πλαγιές του Πάρνωνα

Μεγάλη Βρύση

Άγνωστο σε πολλούς χωριουδάκι στην καρδιά του οικολογικού πάρκου του Πάρνωνα, το οποίο αξίζει να ανακαλύψεις. Η Μεγάλη Βρύση, παρόλο που με τα χρόνια εγκαταλείφθηκε, σιγά σιγά αναβιώνει, καθώς έχει ξεκινήσει η αναπαλαίωση παλιών σπιτιών από τους κατοίκους. Ο συνοικισμός που ήκμασε εδώ κατά τον 15ο αιώνα έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του με κτίσματα όπως ο ναός του Ιωάννη του Προδρόμου, ο οποίος, σύμφωνα με την επιγραφή στην είσοδό του, ιδρύθηκε το 1692 και «ιστορήθη υπό του Ζωγράφου Καλλέργη εκ νήσου Μυκόνου εν έτει 1701». Οι αγιογραφίες του Καλλέργη είναι πραγματικά σπάνιας ομορφιάς, ενώ μέρος του ναού έχει ανακαινιστεί. 

Σίταινα

Κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα, τη Μεγάλη Τούρλα, που υψώνεται στα 1.934 μέτρα, φωλιάζει ένα πανέμορφο χωριό, η Σίταινα, με τα ελάχιστα πέτρινα σπίτια της, τις χρυσαφένιες καστανιές και τα τρεχούμενα νερά της. Από εδώ ξεκινούν άριστα σηματοδοτημένα, ειδυλλιακά μονοπάτια, όπως το αγαπημένο των ορειβατών, το οποίο ανηφορίζει προς τη Μεγάλη Τούρλα, αλλά και ο δασικός δρόμος, που καταλήγει στην καρδιά του μοναδικού στην Ευρώπη δάσους των δενδρόκεδρων. 

Πλάτανος

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Σίταινα, ο Πλάτανοςείναι ένα ακόμη πανέμορφο χωριό, με υπέροχους μικρούς καταρράκτες στην πλατεία του και καμινάδες να αχνίζουν πάνω από τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές του.

ΤΑΫΓΕΤΟΣ
Φ
υσική ομορφιά, ειδυλλιακές διαδρομές, μονοπάτια που ακολουθούν τη διαδρομή ποταμών, χωριουδάκια πανέμορφα, πέτρινα αιωνόβια γεφύρια, φιλόξενοι κάτοικοι, λαχταριστή σπιτική κουζίνα, και, βέβαια, απολαυστικές βόλτες που ξεκινούν απαρεγκλίτως από τον Μυστρά και τα κάστρα του συνθέτουν το «μαγικό» σκηνικό στις πλαγιές του Ταϋγέτου.
Μ
ια βόλτα στην καστροπολιτεία του Μυστρά αρκεί για να νιώσεις να ζωντανεύει το μεγαλείο και ο θρύλος της λαμπρής αυτοκρατορίας, που υπήρξε Βυζάντιο. Αρκούν μερικά βήματα κάτω από τις πέτρινες καμάρες του, επάνω στα πετρόχτιστα μονοπάτια με θέα την καταπράσινη απεραντοσύνη της Κοιλάδας του Ευρώτα, για να εκτιμήσεις τη σπάνια ομορφιά του.

Χιονισμένες κορυφές του Ταύγετου που είναι το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου με ύψος 2.405 μ.

Καστόρι

Τοξωτές αυλόπορτες και πέτρινα σπιτάκια με χρωματιστά παραθυρόφυλλα, βυζαντινές εκκλησίες και δροσερές πλατείες. Το Καστόρι είναι το «κέντρο» της περιοχής και ένα από τα πιο ζωντανά χωριά του Μυστρά.

Πελλάνα

Το χωριό των θολωτών μυκηναϊκών τάφων, του ανακτόρου, που ίσως κάποτε ανήκε στον Μενέλαο, των κυκλώπειων τειχών και άλλων σπουδαίων αρχαιολογικών ανακαλύψεων υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις στους φίλους της Ιστορίας. Αξίζει να αναζητήσεις, με τη βοήθεια των ντόπιων, το λόφο του Παλαιόκαστρου, όχι μόνο για τα ερείπια του αρχαίου ανακτόρου, αλλά και για την πανοραμική του θέα στο χωριό και το υπέροχο τοπίο γύρω του. 

Ορεινή περιοχή Βόρειο στη Μεσσηνιακή Μάνη

Γεωργίτσι

Το λένε και «μπαλκόνι του Ταΰγετου». Κτισμένο σε υψόμετρο που φτάνει τα 970 μέτρα, αγναντεύει από ψηλά τις καταπράσινες πλαγιές του. Η δροσερή πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, το υπέροχο κτίριο του σχολείου που κτίστηκε το 1933 και σήμερα στέκει σιωπηλό αξιοθέατο και οι περίτεχνες εκκλησίες κάνουν κάθε βόλτα στο χωριό μια εμπειρία ομορφιάς και γαλήνης.

Λογκανίκος

Φωλιασμένος μέσα στην πυκνή βλάστηση της πλαγιάς του Ταΰγετου, φημισμένος για το βυζαντινό του κάστρο, ο Λογκανίκος είναι ένα από τα πιο ήσυχα χωριά του Βόρειου Ταΰγετου. Από τις δεκατέσσερις βυζαντινές του εκκλησίες σώζονται σήμερα εφτά, τις οποίες οι ντόπιοι θα σε παροτρύνουν να επισκεφθείς με την πρώτη ευκαιρία.

Λεοντάρι

Στα πιο βόρεια του Βόρειου Ταΰγετου, εκεί που η Λακωνία συναντά την Αρκαδία, το Λεοντάρι είχε κι αυτό το δικό του κάστρο, μισοσκεπασμένο σήμερα από την πυκνή βλάστηση του λόφου που το φιλοξενεί. Ιδιαίτερα γραφικό χωριό και ιδανική βάση για να εξερευνήσεις τις υπέροχες διαδρομές γύρω του, με πρώτηστάση τις πηγές του Ευρώτα, στη θέση «Σκορτσινός».

Μαίναλο

Η ορεινή Αρκαδίααποτελεί επίγειο παράδεισο, γεμάτο διαδρομές και εξερευνήσεις. Από το φράγμα του Λάδωνα με τις υπέροχες διαδρομές που ακολουθούν τις όχθες του, μέσα από το καταπράσινο δάσος του Μαινάλου μέχρι τη Βυτίνα, το υπέροχο χιονοδρομικό κέντρο και τα μαγευτικά Λαγκάδια, η Αρκαδία προσφέρεται για διακοπές όλους τους μήνες του χρόνου. Λίγο πιο κάτω, τα λιθόκτιστα καλντερίμια της Δημητσάνας, ο ήχος του Λούσιου και τα πέτρινα αρχοντόσπιτα της Στεμνίτσας δεσπόζουν στο αρκαδικό τοπίο.

Το Μαίναλο είναι το βουνό της Πελοποννήσου στον Νομό Αρκαδίας με υψηλότερη κορυφή στα 1.981 μ. Βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βορείου τμήματος της Αρκαδίας

Καρύταινα

Θα συναντήσεις την Κρύταινα σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 582 μέτρων, στη σκιά ενός Κάστρου του 13ου αιώνα. Τα λιθόκτιστα σπίτια της κοσμούν κόκκινες κεραμιδοσκεπές και τα πέτρινα καλντερίμια της ελίσσονται ανάμεσά τους και σκαρφαλώνουν στο λόφο του κάστρου, ώς το σημείο με την ωραιότερη πανοραμική θέα στο χωριό. Η Καρύταινα είναι και η ιδανική βάση για τους λάτρεις του rafting, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο λιλιπούτειο χωριουδάκι Βλαχορράφτη, από όπου ξεκινούν οι καταβάσεις.

Η καρύταινα αποτελεί το χωριό της Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο

Στεμνίτσα

Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά του Μαινάλου, και όχι άδικα: Η πανέμορφη πέτρινη Στεμνίτσα, χτισμένη στα 1.083 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, μισοκρύβεται πίσω από φουντωτά πλατάνια, καρυδιές και κερασιές. Έχει να υπερηφανεύεται για τα επιβλητικά πυργόσπιτά της, τα πέτρινα καλντερίμια της, που ανηφορίζουν περνώντας κάτω από επίσης πέτρινες καμάρες, την ολοζώντανη πλατεία της και μερικές από τις καλύτερες επιλογές για διαμονή και φαγητό στην Ορεινή Αρκαδία. 

Η Στεμνίτσα έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιασκός οικισμός

Κοντοβάζαινα

Εντυπωσιακή ήδη από την είσοδό της, με την παραμυθένια ρεματιά, το πέτρινο τοξωτό γεφύρι και τις κρήνες της, η Κοντοβάζαινα είναι αμφιθεατρικά κτισμένη σε μια κατάφυτη πλαγιά του Αφροδισίου όρους. Οι δύο γειτονιές της, τις οποίες χωρίζουν τα νερά του ποταμού που κυλά ανάμεσά τους, είναι ιδανικές για ατελείωτες περιπλανήσεις, ανάμεσα σε πέτρινα σπιτάκια και λουλουδιασμένες αυλές. Πιάσε τραπεζάκι στο καφενείο με τη θέαστον παλιό νερόμυλο και το ποτάμικαι παράγγειλε«έναν ελληνικό» παρέα με γλυκό του κουταλιού.

Μονότοξο γεφύρι στον ποταμό Λούσιο - παραπόταμο του Αλφειού

Λαγκάδια

Χτισμένα σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, τα Λαγκάδια είναι ένα πέτρινο χωριό με φαντασμαγορική θέα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές γύρω του. Σχεδόν όλα τα σπίτια - όπως και σχεδόν όλα τα δρομάκια, πλην του κεντρικού, που είναι ασφαλτοστρωμένο - είναι φτιαγμένα από τη χαρακτηριστική γκριζωπή πέτρα της περιοχής και σκεπασμένα από βαθυκόκκινα κεραμίδια. Το πέτρινο ρολόι, σήμα κατατεθέν των Λαγκαδιών, σε υποδέχεται ελάχιστα βήματα από την είσοδο του χωριού.

 Αλωνίσταινα

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, πνιγμένη στο πράσινο και χωρισμένη στα δύο από ένα ρυάκι η Αλωνίσταινα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Μαινάλου. Τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με τις τοξωτές καμάρες τής έχουν χαρίσει τον χαρακτηρισμό του διατηρητέου οικισμού, ενώ το όνομά της έχει έρθει στο προσκήνιο μόλις τα τελευταία χρόνια, καθώς μικροί, πολυτελείς παραδοσιακοί ξενώνες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα λιθόκτιστα δρομάκια της.

Βαλτεσινίκο

Κτισμένο σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 1.200 μέτρα, μέσα στα έλατα και τις πηγές, με υπέροχη θέα, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, το μικρό χωριουδάκι του Μαινάλου προσφέρεται για ατελείωτες εξερευνήσεις.

Κάψια

Λιθόκτιστα καλντερίμια, όμορφα πέτρινα σπιτάκια και πανοραμική θέα στον κάμπο της Μαντινείας είναι μερικά μόνο από τα δυνατά σημεία του χωριού. 

Πιάνα

Το «μουσικό» όνομά της οφείλεται στον θεό Πάνα, που, σύμφωνα με το μύθο γεννήθηκε εδώ. Το χωριό έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και γοητεύει τον επισκέπτη με τα γραφικά καλντερίμια του, την πλακόστρωτη πλατεία με τα δύο αιωνόβια πλατάνια, την υπέροχη πανοραμική θέα του φυσικού τοπίου από το προαύλιο της εκκλησίας του Άη-Γιώργη και τις ατελείωτες βόλτες στην κοίτη του ποταμού Ελισσώνα. Επτά χιλιόμετρα δυτικά της Πιάνας θα βρεις το ιστορικό Λιμποβίσι, όπου το σπίτι του Κολοκοτρώνη έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί ως μουσείο. 

Βλαχοράφτη

Τα πέτρινα αρχοντόσπιτα σε συνδυασμό με το καταπράσινο τοπίο που την πλαισιώνει κάνουν αυτό το χωριό να αξίζει την επίσκεψή σου. Θα σε κερδίσει η πανοραμική θέα στις ελατοσκέπαστες βουνοπλαγιές από τα στρατηγικά τοποθετημένα παγκάκια της και θα χαρείς πολύτιμες στιγμές ηρεμίας.

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο