MOTOTYPOS

Aprilia Tuareg 660: Μια Off Road Adventure με βαρύ όνομα

aprilia-tuareg-660-mia-off-road-adventure-me-vary-onoma-626565

Το στυλ Rally στις off road μοτοσυκλέτες έχει επανέλθει τελευταία με τις “enduro” εκδόσεις των adveture μοντέλων:

H Ducati Multistrada Enduro η Honda CRF 1100 Adventure Sports και οι εκδόσεις Adventure της σειράς GS της BMW και τα τελευταία χρόνια με την παρουσίαση των 2 νέων μεσαίων enduro της Tenere 700 της Yamaha και της 890 Adventure R Rally της KTM και οι δυο με παράλληλους δικύλινδρους κινητήρες, μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και βάρος σε λογικά επίπεδα, στοιχεία που επιτρέπουν την κίνηση και σε απαιτητικές εκτός δρόμου διαδρομές. Η Aprilia που είχε εμπλοκή στους αγώνες rally της δεκαετίας του 80 και 90 και τώρα έχει και τον κατάλληλο δικύλινδρο παράλληλο κινητήρα από τη νέα RS660 και Tuono 660 δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός.

Το όνομα Tuareg προέρχεται από την ομώνυμη φυλή νομάδων της ερήμου και το χρησιμοποιούσε η Aprilia στις τετράχρονες μονοκύλινδρες on off μοτοσυκλέτες της που, τροποποιημένες, έτρεχαν στα αφρικανικά rally από το 1985 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 90.Η νέα Aprilia Tuareg 690 φοράει τον παράλληλο υγρόψυκτο δικύλινδρο 690 κ.εκ. κινητήρα της Aprilia με ορισμένες αλλαγές για βελτίωση της απόδοσης στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, περιοχή που είναι η πιο κατάλληλη για την οδήγηση στο χώμα. Ο κινητήρας χρησιμοποιεί την τεχνολογία του V4 1100 της RSV4 και έχει την ίδια διάμετρο διαδρομή 81mm x 63.93mm αφού ουσιαστικά χρησιμοποιεί την μια μπάντα του μεγάλου V4. Οι αλλαγάς που έχει δεχθεί είναι στο βύθισμα των βαλβίδων, οι μακρύτερες εισαγωγές το νέο φιλτροκούτι και ένα, ειδικά για την Tuareg, εξελιγμένο λογισμικό ανάφλεξης. Οι παραπάνω αλλαγές έχουν σαν αποτέλεσμα την μετατόπιση της περιοχής μέγιστης ροπής των 70Nm στις 6.500 σαλ, 2.000 σαλ. χαμηλότερα σε σχέση της σπορ RS660, με το 75% να είναι διαθέσιμο ήδη από τις 3.000 σαλ. και το 90% από τις 5.500 σαλ. Φυσικά αυτό έχει ένα τίμημα, η απόδοση των 80 ίππων στις 9.250 σαλ. είναι σημαντικά μικρότερη από τους 99 ίππους στις 10. 500 σαλ της RS.

H Aprilia τοποθετεί την Tuareg στην κατηγορία των Off Road προσανατολισμένων Adventure και οι αναρτήσεις είναι ανάλογες με μακρύ ψαλίδι και πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της Kayaba πίσω. Το μπροστινό σύστημα της Kayaba είναι USD (ανεστραμμένο) διαμέτρου 43mm με ρυθμίσεις στην απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς και την προφόρτιση ελατηρίου. Τα φρένα είναι της Brembo με διπλούς δίσκους διαμέτρου 300 χιλ. και ακτινική αντλία εμπρός και μονός δίσκος 260 χιλ. πίσω που ελέγχονται από ABS πολλαπλής χαρτογράφησης. Οι τροχοί με ακτίνες είναι διαμέτρου 21 εμπρός και 18 πίσω και φοράνε τα διπλής χρήσης Scorpion Rally STR της Pirelli. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο με το υποπλαίσιο να είναι μέρος του και όχι ξεχωριστό βιδωτό τμήμα που είναι η σύγχρονη πρακτική στις off road μοτοσυκλέτες.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι πληρέστατος και περιλαμβάνει την πλατφόρμα ηλεκτρονικών συστημάτων APRC (Aprilia Performance Ride Control) που ελέγχει και συνδυάζει τις λειτουργίες των ηλεκτρονικών βοηθημάτων όπως: Το Aprilia Traction Control με έλεγχο πρόσφυσης ρυθμιζόμενο σε 4 επίπεδα και δυνατότητα απενεργοποίησης, το Aprilia Cruise Control, το ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα Aprilia Engine Brake και το Aprilia Engine Map με 3 διαφορετικές χαρτογραφήσεις για αλλαγή του τρόπου απόδοσης του κινητήρα. Τα παραπάνω συνεργάζονται με τα τέσσερα προγράμματα οδήγησης (Riding Modes) δύο για χρήση δρόμου, ένα για εκτός δρόμου και ένα πλήρως ρυθμιζόμενο από τον αναβάτη. Τέλος τον εξοπλισμό συμπληρώνουν το σύστημα φωτισμού full LED με νέους, μικρών διαστάσεων προβολείς και φώτα ημέρας DRL και η οθόνη TFT 5 ιντσών.

Η Aprilia ήταν το πρώτο εργοστάσιο που ξέφυγε από τους κλασικούς χρωματικούς συνδυασμούς ήδη από τη δεκαετία του ’90. Σε συνέχεια αυτής της παράδοσης η γκάμα χρωμάτων της Aprilia Tuareg 660 περιλαμβάνει την έκδοση Acid Gold που παρουσιάστηκε αρχικά στις RS και Tuono, την έκδοση Martian Red, με τη διχρωμία μαύρου και κόκκινου (μέρος της αγωνιστικής παράδοσης της Aprilia) και τον εμβληματικό χρωματικό συνδυασμό Indaco Tagelmust που είναι εμπνευσμένο από τα χρώμα τα της Tuareg Wind 600 του 1988.Η Tuareg 660 αναμένεται να είναι διαθέσιμη από τον Δεκέμβριο του 2021, με τιμή 12.190 € για τα χρώματα Acid Gold, Martian Red και 12.890 € για το χρώμα Indaco Tagelmust.

car-prices
google-news
Tags
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο