MOTOTYPOS

Η Yamaha παρουσίασε τη νέα Ténéré 700 World Raid

i-yamaha-parousiase-ti-nea-tenere-700-world-raid-631914

H Yamaha παρουσίασε πριν 40 χρόνια την πρώτη XT600 Ténéré, μια μοτοσυκλέτα που ήταν εμπνευσμένη από τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες Dakar.

H πρώτη Ténéré ήταν ουσιαστικά η πρώτη adventure, για τα δεδομένα της εποχής, μοτοσυκλέτα πολύ πριν δημιουργηθεί ο όρος για τις On Off Touring μοτοσυκλέτες και ξεκίνησε μια νέα κατηγορία για τους αναβάτες που επιθυμούσαν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα και να ανακαλύψουν νέους μακρινούς προορισμούς.

Νέα Ténéré 700 World Raid

Η Ténéré 700 που παρουσίασε η Yamaha το 2019 έφερε ξανά στο προσκήνιο τις μεσαίες adventure μοτοσυκλέτες με αυξημένο χωμάτινο προσανατολισμό και η εμπορική του επιτυχία πυροδότησε το ενδιαφέρον και άλλων κατασκευαστών με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν αντίστοιχα μοντέλα, Aprilia Tuareg 660 & Ducati DesertX, για το 2022.

Για το 2022 η Yamaha περνά σε μια νέα διάσταση όσον αφορά στις μοτοσυκλέτες Adventure, με τη νέα Ténéré 700 World Raid, μια premium μοτοσυκλέτα μεγάλων αποστάσεων, που προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες εντός και εκτός δρόμου, σε συνδυασμό με την εξαιρετική ευελιξία και βελτιομένα χαρακτηριστικά οδήγησης.

Εξοπλισμένη για ακόμα πιο μακρινές διαδρομές, συγκριτικά με οποιαδήποτε προηγούμενη Ténéré, και με τις πλέον προηγμένες προδιαγραφές που περιλαμβάνουν ανάρτηση τελευταίας τεχνολογίας, βελτιωμένη εργονομία, στυλ εμπνευσμένο από τα rally και όργανα πολλαπλών λειτουργιών με πρόσθετες δυνατότητες η Ténéré 700 World Raid κάνει τον πλανήτη να φαίνεται πιο προσιτός.

Δύο πλαϊνά ρεζερβουάρ καυσίμου χωρητικότητας 23 λίτρων

Τα νέα, διπλά πλαϊνά ρεζερβουάρ καυσίμου 23 λίτρων έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν σιγουριά σε μακρινά ταξίδια και να εξαλείψουν το άγχος που αισθάνεται κάθε αναβάτης για την εμβέλεια της μοτοσυκλέτας, ενώ βλέπει να αναβοσβήνει το λαμπάκι της ρεζέρβας καυσίμου. Σε τυπικές συνθήκες χρήσης, αυτά τα νέα ρεζερβουάρ εκτιμάται ότι μπορούν να προσφέρουν αυτονομία έως και 500 χλμ.!

Η μοναδική σχεδίαση με δύο πλαϊνά ρεζερβουάρ, προσφέρει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα, σε σύγκριση με ένα μεγαλύτερο ψηλότερο και φαρδύτερο ρεζερβουάρ προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητά του. Με δύο ξεχωριστά ρεζερβουάρ που βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας μπορεί να διατηρηθεί σχεδόν το ίδιο με την υπάρχουσα Ténéré 700 που διαθέτει ρεζερβουάρ 16 λίτρων, ώστε να διατηρεί τον ευέλικτο χαρακτήρα της. Επίσης η μάζα του οχήματος βρίσκεται σε ακόμα πιο κεντρική θέση, με ιδανική κατανομή βάρους μεταξύ του μπροστινού και του πίσω μέρους.

Επίπεδη σέλα για βελτιωμένη ευελιξία του αναβάτη

Όπως και το μειωμένο ύψος της νέας σχεδίασης με διπλά ρεζερβουάρ, η Ténéré 700 World Raid επωφελείται επίσης από την νέα ψηλή σέλα των 890 χλστ., που προσφέρει πολύ πιο επίπεδο προφίλ για ομαλότερη μετάβαση μεταξύ της σέλας και του ρεζερβουάρ. Η σχεδίαση αυτή επιτρέπει στον αναβάτη να μετακινείται προς τα πίσω και προς τα εμπρός με ελάχιστη προσπάθεια κατά την μετατόπιση του βάρους του σώματός του, ώστε να διατηρεί τον έλεγχο ακόμα και σε ανώμαλο έδαφος. Επίσης, η νέα εργονομία διευκολύνει τον χειρισμό τόσο σε όρθια όσο και σε καθιστή θέση οδήγησης.

Έγχρωμη οθόνη TFT 5″ με δυνατότητα σύνδεσης κινητού τηλεφώνου

Η νέα έγχρωμη οθόνη TFT 5″ είναι συνδεδεμένη με την μονάδα ελέγχου επικοινωνίας (CCU) της μοτοσυκλέτας, η οποία επικοινωνεί με την εφαρμογή MyRide της Yamaha και παρέχει συνδεσιμότητα με μορφή γραπτών μηνυμάτων και ειδοποιήσεων εισερχόμενων κλήσεων, που εμφανίζονται στον πίνακα οργάνων. Επίσης, εμφανίζεται η κατάσταση της μπαταρίας του κινητού τηλεφώνου, εφόσον δημιουργηθεί σύνδεση με αυτό.

Αυτή η δυνατότητα σύνδεσης και αντιμετώπισης τυχόν τεχνικών προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν, παρέχει αυξημένη σιγουριά και ασφάλεια στους αναβάτες Adventure, ειδικά όταν κάνουν ταξίδια μεγάλων αποστάσεων σε άγνωστα εδάφη.

Στα δεξιά του πίνακα οργάνων υπάρχει μια πρίζα USB type A, που μπορεί να τροφοδοτεί συσκευές πλοήγησης ή να φορτίζει κινητές συσκευές.

ABS εντός/εκτός δρόμου με 3 θέσεις λειτουργίας

Για βέλτιστο έλεγχο σε διαφορετικές συνθήκες οδήγησης, η νέα Ténéré 700 World Raid είναι εξοπλισμένη με ABS με 3 θέσεις λειτουργίας, που μπορούν να επιλεγούν μέσω ενός ειδικού μενού στον πίνακα οργάνων. Η θέση λειτουργίας 1 ενεργοποιεί πλήρως το ABS και στους δύο τροχούς και οι θέσεις λειτουργίας 2 και 3 έχουν σχεδιαστεί για οδήγηση εκτός του οδικού δικτύου. Πιο συγκεκριμένα, η θέση λειτουργίας 2, που αναπτύχθηκε για την Ténéré 700 World Raid, ενεργοποιεί το σύστημα στον μπροστινό τροχό και το απενεργοποιεί στον πίσω και η θέση λειτουργίας 3 απενεργοποιεί πλήρως το σύστημα.

Μπροστινό πιρούνι KYB 43 χλστ. υψηλών προδιαγραφών, διαδρομή 230 χλστ.

Το νέας σχεδίασης μπροστινό τηλεσκοπικό της KYB με καλάμια 43 χλστ. προσφέρει διαδρομή τροχού 230 χλστ. – 20 χλστ. μεγαλύτερη από την Ténéré 700 – και πλήρως ρυθμιζόμενο με πρόσθετη λειτουργία την ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων. Για καλύτερη αντοχή και μειωμένες εσωτερικές τριβές τα καλάμια έχουν ανθεκτική επικάλυψη Kashima με τη χαρακτηριστική σκούρα μπρονζέ απόχρωση.

Σταμπιλιζατέρ τιμονιού Öhlins

Για καλύτερο έλεγχο σε συνθήκες οδήγησης εκτός δρόμου, στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται σταμπιλιζατέρ τιμονιού Öhlins με 18 διαφορετικές ρυθμίσεις απόσβεσης.

Επαγγελματικό αλουμινένιο πίσω αμορτισέρ τύπου piggyback, διαδρομή τροχών 220 χλστ.

Η πίσω ανάρτηση έχει επίσης αναβαθμιστεί ώστε να είναι αντίστοιχη με το νέο μπροστινό και διαθέτει ανανεωμένο μοχλικό και αμορτισέρ τύπου piggyback με μεγαλύτερη κατά 20 χλστ διαδρομή.

Το νέο αμορτισέρ διαθέτει σώμα από αλουμίνιο και ξεχωριστό δοχείο λαδιού τύπου piggyback για καλύτερη ψύξη και είναι πλήρως, απόσβεση συμπίεσης, απόσβεση επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, ρυθμιζόμενο.

Κινητήρας EU5 CP2 υψηλής ροπής

Ο υγρόψυκτος δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας 689 κ.εκ. της Yamaha είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη νέα Ténéré 700 World Raid. Με στροφαλοφόρο 270° αυτός ο crossplane κινητήρας CP2 είναι φημισμένος για την άφθονη και γραμμική ροπή του καθώς και για την εξαιρετική απόκριση του.

Ψηλότερος ανεμοθώρακας, εύκολα αφαιρούμενοι πλευρικοί εκτροπείς αέρα, φλας LED και μπροστινό φέρινγκ

Για πρόσθετη προστασία από τον άνεμο η μοτοσυκλέτα διαθέτει ανεμοθώρακα (ζελατίνα φέρινγκ) ψηλότερο κατά 15 χλστ. με εύκολα αφαιρούμενους πλευρικούς εκτροπείς, ενώ τα φλας LED αποτελούν μέρος του βασικού εξοπλισμού.

Μεγαλύτερα μαρσπιέ

Τα νέα, μεγαλύτερα μαρσπιέ προσφέρουν καλύτερο κράτημα για τις μπότες του αναβάτη και επίσης μειώνει την πίεση στις σόλες κατά την εκτός δρόμου οδήγηση. Επίσης, η μεγαλύτερη επιφάνεια εμποδίζει τη συσσώρευση λάσπης και άμμου, ενώ τα αφαιρούμενα ελαστικά παρεμβύσματα βελτιώνουν την πρόσφυση μεταξύ μπότας και μαρσπιέ σε συνθήκες βροχής.

Προστατευτικό κινητήρα 3 κομματιών από αλουμίνιο

Για αυξημένη προστασία κατά την εκτός δρόμου οδήγηση, η μοτοσυκλέτα διαθέτει νέα προστατευτική ποδιά κινητήρα τριών τμημάτων από αλουμίνιο, που βοηθά να αποφευχθούν οι φθορές από πέτρες, χαλίκια και άλλα αντικείμενα.

Χρώματα, διαθεσιμότητα και τιμές Ténéré 700 World Raid

Η Yamaha θα προσφέρει τη νέα Ténéré 700 World Raid σε δύο χρωματικές επιλογές, την Icon Blue που είναι ένα χρώμα εμπνευσμένο από τις αγωνιστικές εργοστασιακές μοτοσυκλέτες και την Midnight Black με ολόμαυρο πλαίσιο και μαύρες ζάντες.

Οι παραδόσεις στους Επίσημους Συνεργάτες της Yamaha στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν από τον Μάιο του 2022.

car-prices
google-news
Tags

Περισσότερα Βίντεο