Q-ELECTRIC

KTM Παντός Εδάφους: Ηλεκτρικό Ποδήλατο

ktm-pantos-edafous-ilektriko-podilato-630916

Η νέα πρόταση της KTM στα ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση απευθύνεται σε αναβάτες που θα το χρησιμοποιήσουν και σε off road διαδρομές. Η δε αυτονομία της μπαταρίας μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσει και τα 100 χλμ.

Παντελής Τζερτζεβέλης

Mία από τις χειρότερες στιγμές για έναν ποδηλάτη, είναι εκείνες κατά τις οποίες δεν ξέρει ποιό από όλα τα ποδήλατα του θα επιλέξει προκειμένου να κάνει την δουλειά του, την βόλτα του ή ακόμα και την άσκησή του. Βέβαια όλες αυτές οι σκέψεις φεύγουν μονομιάς, αρκεί να δει κανείς από κοντά την νέα φουρνιά ποδηλάτων που φέρουν τον χαρακτηρισμό: Gravel Βikes. Αυτό συνέβη και σε ‘μένα μόλις αντίκρισα και ανέβηκα στη σέλα του νέου ebike της ΚΤΜ, του Macina Flite. Ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ποδηλατική μου ιστορία μόλις είχε ξεκινήσει, καθώς ένιωσα ότι ο μεγάλος κόσμος της ηλεκτροκινητικότητας, είχε κερδίσει ακόμη έναν οπαδό!

Τι είναι το Macina Flite;

Θα έλεγα πως είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ποδήλατο δρόμου, καθώς το Macina Flite προσφέρει την δυνατότητα κίνησης σε οποιοδήποτε τερέν επιλέξει να ποδηλατήσει ο αναβάτης του. Βέβαια όχι χωρίς την υποβοήθηση του πανίσχυρου ηλεκτροκινητήρα CX της Bosch, που ανταποκρίνεται, και εκτελεί άμεσα τις οποιεσδήποτε αλλαγές του προφίλ οδήγησης. Εντυπωσιακές οι δυνατότητες χρήσης για όλες τις καθημερινές μετακινήσεις, όπως και η ελευθερία κινήσεων που απολαμβάνει ένας ποδηλάτης, αρκεί να γνωριστεί πρωτίστως με το drop bar τιμόνι του, το οποίο προσφέρει πολλαπλές θέσεις χεριών και διαθέτει sport σχεδιασμό.

Κατάφερα να ποδηλατήσω για περισσότερα από 120 χλμ. το οποίο χάρις την άνετη σέλα που διαθέτει όχι μόνο δεν κουράζει τον αναβάτη του, αλλά συνάμα τον βοηθά να προχωρήσει και λίγο παραπέρα, όπως έκανα εγώ οδηγώντας το σε… off road action στο δάσος του Σέιχ Σου, ανακαλύπτοντας και τις όποιες δυνατότητες διαθέτει η μπροστινή ανάρτησή με την μικρή διαδρομή απόσβεσης. Ήταν πραγματικά πρόκληση για μένα η κάλυψη του «Διεθνή Μαραθωνίου Δρόμου Μέγας Αλέξανδρος» όπου το Macina Flite κατάφερε να αντέξει στην ολοήμερη δοκιμασία του, χωρίς να δείξει τα παραμικρά σημάδια κόπωσης, τα οποία όλοι γνωρίζεται ποια είναι και από πού προέρχονται! Μπορεί να είναι ισχυρός ο κινητήρας του, έλα όμως που δεν καταναλώνει πολύ ενέργεια και αντέχει τουλάχιστον για αυτονομία 105 χλμ.! Την μετάδοση κίνησης ανέλαβε η Sram με την σειρά Apex CX που διαθέτει 11 ταχύτητες, και συνεργάζεται άψογα με τον ισχυρό ηλεκτροκινητήρα που αντλεί την ενέργειά του από την μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 500 Wh. Διαθέτει μεγάλη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες αποτελούν Νο 1 εχθρό, ενώ στις off road διαδρομές είναι απολύτως σταθερή πάνω στον σκελετό, και συντελεί πολύ στην διατήρηση της σταθερότητας του γενικού συνόλου καθώς βοηθά να κρατηθεί χαμηλά το κέντρο βάρους του ποδηλάτου.

Σούπερ ποιότητα και κύλιση

Την κύλιση των τροχών του Macina Flite έχει αναλάβει η DT SWISS, η οποία τοποθέτησε τα κέντρα DT Swiss H370 classic πηγαίνοντας τις τριβές σε άλλο επίπεδο και όχι μόνο. Η οδηγική απόλαυση ενός ποδηλάτη αποτελεί παράγοντα υψίστης σημασίας για την ΚΤΜ, η οποία κατασκευάζει στις εγκαταστάσεις της στην Αυστρία και τον αλουμινένιο σκελετό του Macina Flite. Θετική εντύπωση στο γενικό σύνολο έκαναν τα light φτερά που περιβάλουν τους τροχούς, και αφαιρούνται εύκολα αλλάζοντας έτσι τον προσανατολισμό του Macina Flite.

Η μικρή διακριτική οθόνη Purion είναι τοποθετημένη στα αριστερά του τιμονιού, και αναλαμβάνει τον συντονισμό του προφίλ οδήγησης καθώς και το άναμμα ή σβήσιμο των φώτων τύπου Led, όπου για μεν το μπροστινό μέρος είναι ρυθμιζόμενο, και το πίσω σταθερό.

Το φρενάρισμα του Macina Flite έχουν αναλάβει δύο υδραυλικά δισκόφρενα επίσης της Sram, όπου για μεν το μπροστινό τροχό η διάμετρος του δίσκου είναι 180mm ενώ για τον πίσω δίσκο 160mm, τα οποία σταματούν επαρκώς το ποδήλατο είτε κινείτε σε χωμάτινες διαδρομές είτε πάνω στην άσφαλτο.

Γενικώς, το νέο ΚΤΜ Macina Flite είναι ένα ebike που κάνει τα πάντα και σε καλή τιμή, καθώς μπορεί και κινείτε παντού, ανταποκρινόμενο πλήρως στις απαιτήσεις του ανήσυχου ποδηλάτη!

 

car-prices
google-news
Tags

Περισσότερα Βίντεο